Slovenskí umelci zožali úspech v rámci českej medzinárodnej nezávislej súťaže hudobných videoklipov No Stress Music Video Awards. V druhom ročníku sa stal najlepším videoklipom ešte nezverejnený vizuál k piesni Recall od košického dua Dennyiah. V klipe si zahrala herečka Tatiana Pauhofová, ktorá vďaka nemu triumfovala v hereckej kategórii.


Dennyiah
 si tak s klipom Recall, ktorý bude mať na Youtube premiéru v júni tohto roka, pripísali hneď dvojnásobný triumf. Hlavná cena Best Music Video patrí najmä režisérovi Erikovi Jasaňovi a Tatiana Pauhofová získala cenu Best Actor.

Medzi víťazmi je aj slovenská speváčka Zea s videoklipom Growing, ktorý nakrútil v Prahe pôsobiaci režisér Viet Duong.


Odborná porota vyberala víťazov jednotlivých kategórií z takmer stovky prihlásených videoklipov z 13 krajín sveta. Do Siene slávy vstúpil poľský kameraman Dariusz Wolski, výrazná osobnosť svetového filmu, ktorá má na svojom konte množstvo videoklipov pre globálne hudobné hviezdy.

"Je nám veľkou cťou, že do Siene slávy v 2. ročníku No Stress Music Video Awards môžeme uviesť výnimočného svetového kameramana Dariusza Wolského. Tento poľský kameraman, ktorý navštevoval filmovú školu v Lodži a na konci 70. rokov sa rozhodol odísť do USA, dlhodobo spolupracuje s takými režisérmi, ako sú Tim Burton, Gore Verbinski alebo Ridley Scott, pre ktorého snímal všetky jeho filmy za posledných 10 rokov. Okrem filmovej tvorby sa Wolski venoval a občas ešte stále venuje aj videoklipom. Podieľal sa na viac ako stovke klipov pre takých interpretov, ako sú Elton John, Neil Young, Sting alebo David Bowie. Jeho tvorba vyniká výnimočnou obrazovosťou, citom pre atmosféru a fantáziou, pre ktoré sa právom radí medzi najuznávanejších svetových kameramanov," konštatujú organizátori No Stress Music Video Awards Martin Müller a David Lanka.

Víťazi cien No Stress Music Video Awards 2022:

Najlepší videoklip (Best Music Video): Dennyiah - Recall (SK, réžia: Erik Jasaň)
Najlepšia réžia (Best Director): Jan Chramosta (ČR) - videoklip Hippokratova armáda dvojice Igor Orozovič & Vladimír Javorský
Najlepšia kamera (Best Cinematography): Rodrigo de Pablo - Work (Španielsko)
Najlepší strih (Best Editing): Vladimír Špička (ČR) - videoklip Zatvor oči kapely Brixtn
Najlepší herecký výkon (Best Actor): Tatiana Pauhofová (SK) - videoklip Recall kapely Dennyiah
Najlepší kreatívny prístup (Best Experimental): Era of the Youth (Egypt, réžia: Walid Nagy)
Najlepší nízkorozpočtový klip (Best Low Budget): Anna Vaverková - Nikdy Nikto Nic (ČR, réžia: Amálie Kovářová)
Šok roka (Shock of the Year): Zea - Growing (réžia: Viet Duong)
Sieň slávy (Hall of Fame): Dariusz Wolski

No Stress Music Video Awards sa nezameriava iba na hodnotenie hudobnej snímky ako celku, ale oceňuje, rovnako ako pri filme, aj jednotlivé tvorivé a umelecké profesie, ktoré sú pri tvorbe finálnej podoby videoklipu dôležité. Súťaž, v ktorej rozhoduje odborná porota, dáva príležitosť vyniknúť mainstreamovým aj začínajúcim, domácim aj zahraničným tvorcom. Do prvého ročníka, ktorý sa konal v roku 2020, sa prihlásilo 111 videoklipov z 19 krajín.

Redakciu Hudba.sk informovala Michaela Fialová Rozšafná z agentúry 2media. Viac informácií nájdete na oficiálnej stránke súťaže www.nsmva.com.