Návštevníci dvoch vydaní nového festivalu zameraného na slovenskú hudbu sa môžu tešiť na koncerty skupín Šleha, Bod Omylu, Off a množstva mladých kapiel zo žilinského regiónu. Chýbať nebudú ani súťaže o vecné ceny a darčeky od vystupujúcich interpretov.

"Hlavnou myšlienkou projektu je prezentácia talentovaných hudobných zoskupení a prehlbovanie vzťahu medzi poslucháčom a umelcom. Ľudia si častokrát neuvedomujú, čo všetko stojí za tým, že sa vôbec partia muzikantov postaví na pódium. Okrem koncertov sa preto budeme k divákom prihovárať aj v moderovaných vstupoch, ktoré vysvetlia niečo málo zo zákulisia života slovenských hudobníkov," prezradil Lukáš Turiak, frontman kapely Bod Omylu. "Samozrejme, netreba sa báť, že by sa to zvrhlo na nejaké prednášky. V prvom rade sa bude koncertovať, súťažiť a baviť. Diváci neplatia žiadne vstupné, práve naopak, kapely budú rozdávať svoje CD a reklamné predmety. Je skvelé, že miestne samosprávy boli ochotné poskytnúť nám finančné prostriedky, vďaka ktorým si ľudia môžu zadarmo vychutnať tie najlepšie mladé kapely zo svojho okolia."

Premiéra festivalu sa uskutoční v nedeľu 12. júla od 13:00 na námestí v Rajeckých Tepliciach. Okrem kapiel Šleha, Bod Omylu a Off sa predstavia aj Grow up, Haluzotvoristika, The Mark, 4EWER a Annunaki. Podujatie potom zavíta v sobotu 1. augusta aj do Žiliny. Pozrite si kompletný program oboch podujatí.

S nápadom vytvoriť festivaly na podporu domácej tvorby prišiel Vlado Kubala, basgitaristu kapely Šleha: "V podstate od detstva sa venujem hudbe a autorskej tvorbe. Dôverne poznám problematiku slovenských kapiel a viem, aké je ťažké presadiť sa. Mediálny priestor nám okupujú zahraniční autori a interpreti. Slovenská tvorba sa tak dostala na vedľajšiu koľaj, čo ma dosť znepokojuje. Myslím si, že je najvyšší čas otvoriť oči a ústa. Sme hudobníci, tak je pre nás prirodzené vyjadrovať sa hudbou. Usporiadal som si myšlienky a na sociálnej sieti Facebook som zavesil oznam o pripravovaných festivaloch. Začali sa ozývať rôzne kapely a taktiež som sa skontaktoval s Lukášom Turiakom. Spojili sme organizačné schopnosti a vytvorili jeden realizačný tím. Výsledkom našej práce je SKvelý Fest 2015 a plánujeme v našej činnosti pokračovať aj v budúcnosti," vysvetlil Vlado.

Podujatia organizujú: OZ Prima nota, kapela Bod Omylu a kapela Šleha.


Informácie pre Hudba.sk poskytol Vlado Kubala z kapely Šleha.

Foto: Bodomylu.sk

Súvisiaci interpreti: Off, Šleha