Na pódium sa postavila pred bežných fanúšikov po dlhých piatich rokoch, počas ktorých spievala len sporadicky na odovzdávaní cien. Pre interpretku, ktorá má za sebou tri úspešné obrovské koncertné šnúry, to musel byť neobyčajný pocit. A aj bol. Dokázala to hneď pri príchode na stage v londýnskom Hyde Parku, kde vystúpila dva dni po sebe.

Koncerty sa uskutočnili v rámci tradičného festivalu, resp. série letných koncertov, s názvom British Summer Time (BST) v londýnskom Hyde Parku. Podujatie tento rok ponúklo aj ďalšie hudobné legendy, medzi ktorými nechýbali The Rolling Stones, Elton John, Eagles, pričom v ďalších dňoch ešte vystúpia Pearl Jam, Pixies, Stereophonics, Johnny Marr, Duran Duran či Nile Rodgers & Chic. Prvý a druhý júlový večer však ovládla rodáčka z Londýna Adele.

Už pri jej príchode bolo zjavné, že nepôjde o lacnú popovú šou. Pódium zdobené v retro štýle sľubovalo veľkolepý koncert speváčky, ktorá prišla v prvom rade zaspievať a napokon aj zabaviť a ponúknuť umenie presiaknuté človečinou. Samozrejme, boli aj konfety, ohne a ohňostroj, prečo nie. Na prvom mieste však bola samotná tvorba najúspešnejšej britskej speváčky minulej dekády.

Koncerty začala skladbou s príznačným názvom Hello a už pri prvých frázach jej od dojatia vynechal hlas a do očí sa jej vtisli slzy. Bolo jasné, že o emócie nebude núdza. Bolo ich však primerane k silným skladbám, ktoré tvoria jej repertoár. Až 65-tisíc fanúšikov a fanúšičiek, ktorí dostali niekoľkokrát priestor, aby ukázali, že poznajú texty skladieb, si mohlo vypočuť dovedna 18 piesní zo všetkých jej štyroch štúdioviek. Obidva večery ponúkli rovnaký setlist.


"Môj Bože, som naspäť doma. Je zvláštne byť opäť pred publikom. Pred každým koncertom som nervózna, ale milujem to tu," povedala dojatá Adele po úvodnej skladbe. Predviedla sa ako kráľovná, ktorá vie byť na pódiu bezprostredná a baviť sa ako Janis Joplin, a pritom si udržať noblesu ako Dionne Warwick. Je však jedinečná. Jej hlas je obrovský ako strom, ktorý symbolicky podopiera hydeparkové pódium. Znie čisto, dôveryhodne a nedáva žiadny priestor na akékoľvek pochybnosti.

Skladbám dala to, čo im patrí. Baladický hit Someone like You predstavila pri čiernom krídle a mnohí iste privítali, že do duše prehovárajúce refrény zaspievala plným hlasom a vynechala tie nešťastné falzety, ktoré ešte stále znejú v rádiách. Svižnejšia Rolling in the Deep zapadla do rozprúdenej noci rovnako ako mini tanečná choreografia, ktorú 34-ročná hviezda predviedla so svojimi skvelými vokalistkami.


Rovnako ako overené hity fungovali počas dvojhodinového koncertu aj skladby z jej minuloročného albumu 30 (2021). Easy on Me, Oh My God alebo I Drink Wine znejú naživo ešte lepšie ako na jej zatiaľ poslednej nahrávke. Vďačia tomu aj väčšej uvoľnenosti a hravosti, ktoré živé vystúpenia ponúkajú a Adele ich vie bravúrne zúročiť.

Speváčka svoje vystúpenie niekoľkokrát prerušila a privolala zdravotníkov pre fanúšikov, ktorí nezvládli vysoké teploty a emócie.

Bez zbytočného pátosu - Adele je o láske. O láske, ktorá teší a ktorá bolí. Z takej sa vyznáva v jej skladbách. Má ju v hlase, v očiach, v slzách aj úsmeve a vďaka svojmu talentu sa javí ako jedna z bežných ľudí, ktorí cez jej skladby cítia to, čo ona.

Držiteľka 15 cien Grammy, 12 BRIT Awards a mnohých ďalších ocenení mala na tento rok zabookované rezidenčné koncerty v Las Vegas na takmer tri mesiace. Pandémia a ďalšie okolnosti však zaúradovali a lukratívne vystúpenia musela odložiť.


Autor: Lukáš Dedík

Súvisiaci interpreti: Adele