Americký hudobný skladateľ John Cage, tvorca novej hudobnej estetiky, sa narodil v americkom meste Los Angeles 5. septembra 1912, teda pred sto rokmi. Slávnym sa stal skladbou Bacchanale 1938, v ktorej prezentoval svoj legendárny preparovaný klavír.

Slovenská národná galéria usporiada pri stom výročí jeho narodenia práve v dnešný deň jeho narodenín koncert telies VENI Academy a Stud.end. Čas koncertu však dosť nepochopiteľne nepraje pracujúcim - koná sa už o 16:00.

Ľahšie sa bude dať stihnúť po 18:00 vernisáž výstavy v Design Factory spojená s dvoma koncertami, na ktorých nebude chýbať Cageov obdivovateľ a nasledovník Milan Adamčiak. Samotná výstava s názvom Something for John Cage potrvá do 23. septembra a je súčasťou festivalu Konvergencie.

John Cage - Bacchanale (fanúšikovské video)

Všetko, čo robíme, je hudba

Syn vynálezcu a spisovateľky John Cage strávil mladosť v Európe, kde sa venoval sa kultúre a študoval hudbu. Do USA sa vrátil už ako hudobný skladateľ fascinovaný zvukmi s avantgardnými prístupom k tvorbe. Komponoval kúsky pre skupiny bicích nástrojov a pre upravený klavír, do ktorého vkladal medzi struny rozličné predmety aby dosiahol zamýšľaný zvuk.

Vyučoval na škole dizajnu v americkom Chicagu, potom sa presťahoval do New Yorku, kde pokračoval v experimentoch so zvukmi a rôznymi nástrojmi a prístrojmi. Komponoval hudbu, ktorú ponúkal poslucháčovi priamo, nie zo záznamu. Tvrdil, že hudbou môže byť akýkoľvek zvuk.

Tvoril aj v oblasti výtvarného umenia, venoval sa napríklad grafike. Pre svet mimo umeleckej obce sa stal známym v 60. rokoch 20. storočia, ovplyvnil pop-art aj rockovú muziku. Podľa niektorých názorov bol Cage šarlatánom, ale jeho myšlienka "všetko, čo robíme, je hudba" nesporne ovplyvnila mnohých moderných skladateľov. Je autorom knihy Silence (1961) s neobvyklou grafickou formou, v ktorej písal o svojej tvorbe, keďže ho mnohí nechápali.

John Cage tvoril a vyučoval až do svojej smrti. Zomrel 12. augusta 1992 v americkom New Yorku, necelý mesiac pred 80. narodeninami. Krátko pred smrťou navštívil Bratislavu, kde sa zúčastnil na hudobnom festivale Večery novej hudby.

Súdny spor o tichu

Predmetom súdneho sporu sa v roku 2002 stala minúta ticha, ktorú ako predel medzi dvoma časťami vložil na svoj album britský hudobník Mike Batt. Minútu ticha však ako prvý údajne "zložil" v roku 1952 John Cage a nazval ju 4'33 - táto skladba obsahuje štyri minúty a 33 sekúnd ticha.

Do sporu s hudobníkom vstúpili advokáti trustu, ktorý spravuje odkaz zosnulého Johna Cagea. Požadovali za túto skladbu štvrtinu honoráru. Neskôr sa ukázalo, že celý spor bol iba žartom.

Zdroj: TASR / Konvergencie
Foto: Juraj Bartoš / Konvergencie

Súvisiaci interpreti: John Cage