Traja zo štyroch členov kalifornskej kapely arménskeho pôvodu sú spolu zavretí v jednej miestnosti oblepenej tureckými kobercami a v rukách zvierajú paličky a hmatníky. To je správa prinajmenšom povšimnutiahodná, čo myslíte? Snáď sa čoskoro rozmyslí i Serj Tankian a System of a Down sa vrátia na koncertné pódiá s novým materiálom.

Magnet týždňa

Robiť senzáciu z fotky na sociálnej sieti je možno prehnané, ale snáď nám odpustíte zmienku o takejto udalosti, pokiaľ sa týka milovaných System of a Down. Uplynulý štvrtok najprv basák Shavo Odadjian zavesil fotku bubeníka Johna Dolmayana, ako niečo hrá a fotku označil komentárom „4.3.2.1.“ a hashtagmi #systemofadown #letsdothis (poďme na to). Následne toto malé pomrknutie zopakoval i bubeník s fotkou zo svojho pohľadu v skúšobni a obdobným komentárom a hashtagmi. Na nej môžeme vidieť dvojicu ostatných členov sústrediacich sa na hru. Kapela evidentne skúša a to bez Serja. Bude ďalšie turné, alebo sa po jedenástich rokoch rodí nový materiál? (ak)

Nádherná Will O the Wisp je druhým zverejneným singlom od Opeth. Album Sorceress vychádza 30. septembra a ten dátum sa nezadržateľne blíži. Akustická balada je odbor, v ktorom Švédi na čele so skladateľom Mikaelom Akerfeldtom dlhodobo excelujú a pokojná atmosféra menovanej skladby je až odzbrojujúca. Na druhej strane neprichádza žiadne prekvapenie či zvrat, ako tomu bolo v predošlej titulnej skladbe. Niekedy je však na mieste nechať melódie len prirodzene plynúť. (ak)


Šrot týždňa


Greg Puciato si chcel byť istý, že nám nezostane ani kúsok nádeje na to, že si to páni z The Dillinger Escape Plan nakoniec rozmyslia a nedajú si prestávku. V rozhovore pre Metal Hammer upresnil, že kapela proste končí. Žiadna prestávka. Posledné turné a finito. Škoda. Aj takéto vystúpenia, aké TDEP predviedli na festivale v Readingu, nám budú veľmi chýbať. (pm)


Novinky

Organizátori festivalu Gothoom len nedávno uzavreli brány za ročníkom ’16 a už tu máme prvé ohlásené kapely na budúci rok. Trojicu otvárajú smrtiaci Brazílčania Krisiun, ktorí počas víkendu od 20. júla určite rozpútajú slušné peklo. Ináč tomu nebude ani pri nemeckej, žánrovo spriaznenej legende Morgoth. Priaznivcov blacku poteší návšteva od našich severných susedov – Mgła a ich fantastická hudba na čele s ostatným albumom Excercises in Futility. (pm)




Koncertné upozornenie: 1. apríla 2017 do bratislavskej Refinery Gallery prídu ostrovné metalcore-ové kapely Parkway DriveAsking Alexandria. V rámci svojho Unbreakable Europe Tour 2017 predstavia posledné albumy Ire, respektíve The Black. (ak)


Devin Townsend novým singlom pripomína, že album Transcendence vychádza už 9. septembra. Hravými klávesami prekypujúca Stormbending v sebe spája jemnosť s hutnosťou a to v kontexte monumentálneho zvuku, typického pre Kanaďana. (ak)


Destrage je vaša nová obľúbená kapela, o ktorej ste doteraz nepočuli, aj keď je aktívna už takmer desaťročie. A ak ste o nej už počuli, tak nevadí, aj tak mám niečo nové – skladbu Symphony of the Ego, ktorá plynulo nadväzuje na predošlú tvorbu a pretvára ju do čistej energie s prímesou mierneho šialenstva. Celý album A Means to No End vyjde v októbri. (pm)


Po trinástich rokoch existencie a dvoch štúdiovkách sa Goes Cube porúčajú svojim posledným počinom. Ich unikátna zmeska všetkých možných žánrov od alt rocku cez hardcore až po sludge vytvára výbornú atmosféru. Pekným príkladom je skladba Strawmen, ktorú si ako ochutnávku z prichádzajúcej dosky Shadows Swallowed the Flood môžete vypočuť už teraz na stránke Brooklyn Vegan. (pm)

Že vám pri predošlých dvoch novinkách chýba viac surovosti? V tom prípade je tu ako pre vás nový song od Whores s názvom Playing Poor. Ich debut Gold vyjde na konci októbra. (pm)


Žeby thrash metal chystal svoju renesanciu? V nedávnej dobe sme sa dočkali albumov od veteránov Slayer, Anthrax, Megadeth, čochvíľa je tu aj nová Metallica. S novinkami sa ohlásili aj ďalšie skvelé kapely na čele s Death Angel. A teraz je tu aj skvelá novinka od Testament – titulná skladba albumu Brotherhood of the Snake, ktorého sa dočkáme už na konci októbra. (pm)


Crowbar sa metalovou scénou relatívne nenápadne prediera už bezmála tri desaťročia. Možno práve kvôli absencii veľkých úspechov sa im darí držať si vlastný štýl a vydávať skvelú hudbu, napríklad Falling While Rising. Ak sa vám páči, určite ich podporte a kúpte nový album The Serpent Only Lies. Chalani si to zaslúžia. (pm)


Gitarista Chris Letchford, ktorého prácu môžete poznať vďaka tvorbe inštrumentálnej djent kapely Scale the Summit, vydáva sólový materiál. Pod pseudonymom islnds tento hudobník vydáva debutový album History of Robots, z ktorého na Bandcampe zverejnil dve skladby. V piesni Nights hosťuje vokalista spriaznených Tesseract Ashe O'Hara. Ak sa pýtate tú najpálčivejšiu z otázok: Je to djent?, tak Vám odpoviem že nie. Skôr meditatívna gitarovka, ktorá melódie uprednostňuje pred riffmi. (ak)

Tešenie sa na nový album Francúzov Alcest naberá na obrátkach s druhým zverejneným singlom Je Suis D'ailleurs. Doska zvaná Kodama je inšpirovaná japonskou kultúrou a hudobne je to návrat k tvorbe pred príliš jemnocitným a rozporuplným dielom Shelter. Vyzeráto tak, že sa môžeme tešiť na trištvrte hodinku klasicky láskajúcich gitarových a vokálnych pohladení okorenených dramatickým zvratom tak, ako to máme od Neige-a a spol. radi. (ak)


Baroness sa po nehode a následných personálnych zmenách vrátili v decembri minulého roku s fenomenálnou nahrávkou Purple, ktorá v ušiach dozrieva ako víno. Oficiálny videoklip k skladbe Try to Disappear okrášlili zábermi z ich aktuálnych živých vystúpení, kde môžete vidieť stage ponorený v purpurovej farbe. Aj keď nie je zvuk prevzatý zo živej nahrávky, video je perfektne zosynchornizované a približuje koncertnú atmosféru. (ak)


Rádoby vtipná kapela Goblin Cock vydala album s ani trochu vtipným titulom Necronomidonkeykongimicon a streamuje ho v celej svojej kráse na Metalinjection. Zvukovo to ale nie je žiadny čajíček ani paródia. Zemitý stoner rock čo má ťah na bránku, s punkovou (rozumejte krátkou) minutážou a vynikajúcim vokálom lídra Lorda Phallusa prekvapivo baví. Vyskúšajte! (ak)

A Švajčiari Monkey3 to slovíčko „stoner“ posúvajú kamsi do ťažkých psychedelických vôd, kde hypnotickým tempom a eklektickými gitarovými sólami mámia zmysly pozorných poslucháčov. Klip k skladbe Moon nijako nezaostáva a ponúka kreslený pohľad na opice, ktoré sa snažia komunikovať so svojím božstvom pomocou teleskopu. čo z toho vzíde sa dozviete vo videu. (ak)


Nórska progressive jazzová šestica Seven Impale produkuje koncentrovaný chaos v ktorom hrajú hlavnú úlohu saxofóny už šiestym rokom. Zverejnený singel Languor naznačuje, že nový album Contrapasso, ktorý vyjde už v polovici septembra bude obsahovať všetko, čo priaznivci divných proggy kapiel vyhľadávajú. Moderné spojenie jazz rocku liet sedemdesiatych a progresívneho skladateľstva, ktoré začali The Mars Volta niekde v pivniciach v El Paso alebo cinematický metal na saxofóny v nepravidelných dobách, psychedelická vírivka emócií, na ktorú by prikývol i Jim Morrison. Je tam proste všetko a ešte viac. Počúvajte na Bandcampe. (ak)

Z Fínska pochádzajúca a rusky hovoriaca (či spievajúca) kapela KYPCK pripravila na september novú dosku 3epo (Zero), z ktorej prichádza i skvelá skladba Ya Svoboden (I am Free). V nej umne prepája vplyvy gothic rocku po vzore Sentenced (čo bola predošlá kapela niektorých členov) a pravoverného doomu, ktorému sa v prichádzajúcom jesennom období v prehrávačoch mnohých vlasáčov začne sezóna. (ak)


Haluze týždňa

Vedeli ste, že Napalm Death sa raz objavili vo vzdelávacej detskej relácii What’s That Noise? (Čo je to za hluk?) v britskej BBC? Do merku sa mi to dostalo vďaka stránke Metal Insider, ktorá si na túto udalosť zaspomínala. Celé video je neuveriteľne absurdné – od úvodu, ktorým je sekundová skladba Scum, po následné interview, až po čítanie ukážkového textu. Už dávno som sa tak dobre nepobavil. (pm)


Ak máte zaľúbenie v zbieraní alkoholového merču od metalových kapiel, po pivku od Opeth či Iron Maiden Vás iste zaujme tequila, ktorá nesie značku Rammstein. Ručne vyrábaný a balený alkohol prichádza v krásne vyhotovenej fľaši s koženým poťahom a má 38% alkoholu. Ako bonus k nej dostanete pohárik s logom kapely. Nazdravie amigo! (ak)


Ktovie, ako by znela skladba Hardwired od Metallica, keby bola zahraná na štýl ich prvých piatich albumov? Asi tušíte, kam tým smerujem. Rovnakú otázku si položil aj človek, ktorý na YouTube vystupuje ako creblestar. A navyše to aj celé spískal, takže nech sa páči. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: www.facebook.com/systemofadown

Súvisiaci interpreti: Opeth, System of a Down