Symfonický orchester Slovenského rozhlasu nahral tento týždeň pod dirigentskou taktovkou Adriána Kokoša hudobný podklad piesne k rozprávke RTVS Vianočné želanie. Pôjde o novú verziu aktuálneho singla Adama Ďuricu Holubička, ktorého text napísala Sima Martausová.

Speváčka a skladateľka pre vianočnú televíznu rozprávku pozmenila niektoré slohy a skladbu, ktorá sa objaví aj na Ďuricovom pripravovanom albume, upravila na duet. O orchestrálnu inštrumentáciu sa postaral hudobný skladateľ Adrián Harvan. V symfonickej verzii zaznejú napríklad zvončeky, vibrafón či tympany.

"Základom úspechu je skvelý aranžér, ktorý hudbu upravil k rozprávkovej atmosfére a, samozrejme, Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, ktorý takéto príjemné produkcie veľmi rád nahráva," poznamenal dirigent Adrián Kokoš. Orchester zároveň nahral vianočnú singlovú podobu skladby, ktorú si budú môcť poslucháči Slovenského rozhlasu vypočuť počas sviatkov.

Autor videa: Ľubomír Pidaný, RTVS

Holubička vznikla vďaka náhode a stala sa hitom

"Som bez slov, pretože počuť naživo celé symfonické teleso, ako je to krásne zaranžované a ako to dynamicky dýcha, je silný zážitok," vyjadril sa Adam Ďurica, ktorý sa spolu s Martausovou zúčastnil na nahrávaní.

"Sima pre mňa napísala krásny text, ktorý symbolicky sedí k deju rozprávky a bola by veľká škoda, keby jeho autorka, ktorá je navyše výborná speváčka, v piesni nefigurovala," vysvetlil, prečo sa z Holubičky stal duet. Pieseň sa pritom už v štandardnej albumovej verzii stala hitom. Za tri týždne od zverejnenia má videoklip takmer 400-tisíc prehratí a v rebríčku IFPI jej aktuálne patrí 9. miesto v hranosti domácich skladieb v slovenskom éteri.

Adam Ďurica a Sima Martausová naspievajú Holubičku Zdroj: Ľubomír Pidaný, RTVS

"To, že vznikla táto pesnička, je svojím spôsobom zázrak, keďže ani neviem, ako mi napadlo napísať mužský text. Pôvodne som si povedala, že budem mať sama pre seba pieseň, ktorú muž spieva žene a asi o pol roka na to sa mi ozval Adam, či nemám pre neho nejaký text," prezradila Sima Martausová.

Rozprávku Vianočné želanie uvidia diváci a diváčky RTVS na Štedrý večer na Jednotke. Jej režisérom je Peter Bebjak. V hlavných úlohách sa predstavia Richard Autner, Simona Kollárová, Tomáš Maštalír, Lukáš Vaculík, Ján Gallovič, Csongor Kassai či Judita Hansman.

Pozrite si videoklip k albumovej verzii skladby Holubička:


Mohlo by vás zaujímať:

Adam Ďurica, Peter Bič Project a BuranoWski chystajú dva koncerty Veselo a spolu

Sima Martausová má nový hit Nenahraditeľná. Prekvapila hudbou aj klipom

Informácie a fotografie z nahrávania orchestra redakcii Hudba.sk poskytla hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková. Článok sme zverejnili v úprave SITA a doplnili o ďalšie info.

Foto: Kristiana Vavreková / Branislav Šimončík (koláž Hudba.sk), Ľubomír Pidaný, RTVS (foto v článku)

Súvisiaci interpreti: Adam Ďurica, Sima Magušinová