Bratislavská producentka a dídžejka Sofia Nøt z elektronického projektu IAmNøt vydáva debutový album s príznačným názvom Changes. Album sa štýlovo pohybuje medzi breakbeatom a technom, vznikal šesť rokov a práca na ňom bola pre hudobníčku filtrom počas náročného procesu tranzície, ktorým si prechádzala.


"Aby som sa z ťažšieho životného obdobia úplne nezbláznila, radšej som produkovala skladby, ktoré mi pomáhali. Sú v nich zaznamenané pocity z tohto obdobia ako napätie, stres, či hnev. Vznikli tak dynamické a energické skladby, žánrovo niekde medzi breakbeatom, technom, či synthwaveom. Vychádzala som zo zvuku môjho detstva, teda z veľkých elektronických tanečných kapiel deväťdesiatych rokov," hovorí Sofia Nøt.

Na albume sú použité hlavne digitálne syntetizátory, analógové bicie doplnil producent Pkrek v singli Estrogen. "V singli Changes som nahrala gitarové sólo a v skladbe 2020 som si zaslapovala na basgitare. V minulosti som hrávala vo viacerých hardcore-punkových kapelách na basgitare, čiže hranie na nástrojoch je mi blízke," vysvetľuje producentka výber nástrojov.


"Aby som skladby oživila, použila som na spevy samplovanie. V tracku Tell Me the Reason som vysamplovala spev Fedora Freša z čias Collegium Musicum, v Changes zase Johna Fruscianteho z Red Hot Chili Peppers. V skladbe Save the Jungle som zvolila sample spevu Barbary z ikonického eurodanceového dua MC Erik a Barbara. Na oživenie som doplnila do dvoch skladieb hovorené slovo pandrogénnej nebinárnej osoby, ktorá v roku 1975 vymyslela industriálny hudobný žáner - Genesis P-Orridge. Genesisa si veľmi vážim, čo sa týka ich života a umenia," vzdáva Sofia Nøt poctu umelcom, ktorí do skladieb priniesli ďalší rozmer.

Téma transrodovosti sa odráža aj v jej videoklipoch, aj keď si to divák nemusí vždy uvedomiť. V klipe k titulnej skladbe Changes napríklad svoje "staré ja" symbolicky zabije sekerou. Videoklip vyhral ocenenie na medzinárodnom filmovom festivale v Košiciach a dostal sa aj na prestížny festival videoklipov v Londýne. Režisérom klipov je mladý talentovaný Simon Seriš, ktorý pracoval aj na vizuáloch pre FVLCRVMa a Annet X, rapera Gleba, kapelu Korben Dallas či Fallgrapp. "So Simonom pracujeme aj na časozbernom dokumente o mojom živote, ktorý natáčame zatiaľ tri roky a ešte ho zopár rokov natáčať budeme," prezrádza hudobníčka.


IAmNøt začala uverejňovať svoje single spolu s videklipmi v roku 2019. Jej produkcie sme mohli zachytiť na spoluprácach s producentom Pkrekom na jeho albume Anxieta. Za posledné tri roky odohrala dídžejské sety plné rovných aj lomených beatov v Čechách i na Slovensku. Toto leto sa objavila na festivale Brutal Assault. 

Album Changes vychádza na všetkých digitálnych platformách a ako LP na čiernom vinyle pod labelmi Urbsounds a Haluzeum Produkt.

Vypočujte si celý album:


Text: Dagmar Lauková Petrášová (Hudba.sk edit)