Česká speváčka a skladateľka Markéta Irglová, ktorá v súčasnosti žije na Islande, vystúpi v novembri v troch českých mestách. Turné, na ktorom predstaví svoj nový album Muna (2014), odštartuje 8. novembra v Brne. Následne zahrá 9. novembra vo Valašskom Meziříčí a 10. novembra v Prahe. Okrem Brna sú už koncerty vypredané.

26-ročná interpretka vydala spomínaný druhý štúdiový album 23. septembra. Z nahrávky už predstavila single The Leading Bird a Fortune Teller, pričom k druhému menovanému už zverejnila aj videoklip. Nakrúcali ho v Česku a réžie sa ujala Petra Hermanová.


Markéta Irglová sa preslávila spoluprácou s írskym hudobníkom Glenom Hansardom. S ním založila skupinu The Swell Season, ktorú pomenovali podľa knihy spisovateľa Josefa Škvoreckého. Rovnako sa volá aj ich debutový album, ktorý vyšiel v roku 2006. O rok neskôr účinkovali v nízkorozpočtovom romantickom hudobnom filme Once. Ten mal veľký úspech a dvojica si získala pozornosť najmä tým, že preň zložila a nahrala pieseň Falling Slowly, za ktorú následne získala Oscara. The Swell Season majú okrem spomínaného debutového albumu na konte aj nahrávky Once Soundtrack (2007) a Strict Joy (2009).

Prvú sólovú štúdiovku Anar uviedla Irglová na trh v roku 2011. V tom istom roku sa vydala za basgitaristu Tima Iselera, rozviedli sa však o rok neskôr. V súčasnosti tvorí pár s producentom Sturlom Miom Thorissonom, ktorému vlani porodila dcéru Árveig.

Zdroj: SITA (Indies Scope, archív)
Foto: Facebook.com/MarketaIrglova