Cenu Apollo za najlepší album roku 2013 podľa českých hudobných kritikov získala formácia Bratři Orffové s nahrávkou Šero. Členovia skupiny si za svoj druhý album odniesli z pražského klubu La Loca sošku od Maxima Velčovského a Jana Jaroša a 60-tisíc českých korún (v prepočte približne 2 180 eur) od Ochranného svazu autorského.

Bratři Orffové vydali album Šero (2013) po dlhých ôsmich rokoch od debutu Bingriwingri. Novinku si vydali sami prostredníctvom služby Bandcamp, kde si ju ešte stále môžete vypočuť zdarma a kúpiť na stiahnutie za 129 Kč (alebo aj viac).

Okrem víťaznej kapely boli medzi nominovanými aj Prago Union (Vážná hudba), Dan Bárta s kapelou Illustratosphere (Maratonika), Houpací koně (Everest), Ille (Ve tvý skříni), Kittchen (Radio) a Never Sol (Under Quiet).



Cenu českých hudobných kritikov Apollo, ktorá je obdobou britsko-írskej Mercury Prize, odovzdali prvýkrát v roku 2012. Ocenenie udeľujú v jednej kategórii - Album roka. Hlasuje sa v dvoch kolách. V prvom kole hlasujú členovia širokej poroty za tri české albumy a zároveň každý z porotcov odovzdáva hlas trom svojim kolegom.

Sedem albumov, ktoré dostanú najviac hlasov, postúpi do druhého kola. Víťaza ankety vyberá desať porotcov, ktorí od svojich kolegov dostali hlasy v prvom kole. V prvom ročníku zvíťazil rapujúci pesničkár Bonus s albumom Náměstí Míru, vlani triumfoval producent Boris Carloff s nahrávkou The Escapist.

Zdroj: SITA (iDnes.cz)
Foto: Facebook.com/bratriorffove

Súvisiaci interpreti: Bratři Orffové