A je to tu. Kapela, ktorá stvorila heavy metal je na konci svojej cesty. Black Sabbath cez víkend odohrali svoj posledný koncert. Metalové legendy na výslní striedajú pokračovatelia žánru, ktorí ho ohýbajú citlivo. Tento týždeň tu máme moderný thrash metal, black, ale i jazz fusion.

Magnet týždňa

V roku 1968 založili v britskom Birminghame štyria mladíci kapelu Black Sabbath. Vtedy ešte nikto netušil, že zmenia hudobnú scénu a vytvoria úplne nový žáner. O takmer celé polstoročie odohrali vo svojom rodnom meste záverečný koncert turné - a aj kariéry -s príznačným názvom The End (z ang. "koniec"). Bez zbytočného pátosu ďakujeme. (pm)

Prečítajte si viac: Black Sabbath sa rozlúčili s fanúšikmi, odohrali svoj posledný koncert

To isté priamo spod pódia (video z oficiálneho Facebooku kapely)

Šrot týždňa

Zomrel John Wetton, bývalý basgitarista kapiel King Crimson, Asia či Icon, Jeho rozsiahla diskografia obsahuje samozrejme mnoho ďalších položiek a je úctyhodným dielom, hodným štúdia. Mal 67 rokov. (ak)


Dobrý týždeň za sebou rozhodne nemá James Hetfield, leader Metallica. Včera musela kapela odložiť plánovaný koncert v Kodani kvôli frontmanovym zdravotným problémom. Oznam na Facebooku zatiaľ nehovorí o žiadnych detailoch, takže veríme, že nejde o nič vážne. (pm)

Hovoriť o prichádzajúcom rovnomennom albume Suicide Silence ako o očakávanom asi nie je úplne dobrý nápad. Po prvých dvoch zverejnených skladbách sú ich fanúšikovia natoľko naštvaní, že založili petíciu, aby album nikdy neuzrel svetlo sveta. I keď chápem, že s ich pôvodnou tvorbou to veľa spoločného nemá, či už Doris alebo Silence vôbec nie sú zlé skladby. (pm)


Novinky

Gothoom Open Air Fest hlási ďalšie mená: českí death metalisti Hypnos, černokňažníci Nordjevel zo Severu, BDSM úchyláci Grunt z Ostrovov a lokálne mená AchsarEmpyrion. Je sa na čo tešiť. (ak)


Toto je asi prvý, a možno aj posledný, krát, čo pochválime Nickelback. Áno, čítate dobre. Ich nová skladba Feed the Machine nie je síce nijak inovatívna a očarujúca, ale na Nickelback obsahuje pár skvelých riffov a dá sa počúvať. Len škoda toho spevu. Rovnomenný album Kanaďania vydajú na začiatku júna. (pm)


Po dvanástich rokoch sme sa dočkali novinky od Life of Agony! Titulnú skladbu albumu A Place Where There’s No More Pain kapela odpremiérovala na stránkach magazínu Billboard. Porovnaniam s predošlou tvorbou sa asi nevyhneme, ale zatiaľ to znie sľubne. (pm)

Fanúšikom thrashu posledné roky naozaj prajú. Okrem tradičných velikánov tvoria aj kapely, ktoré sú bohužiaľ trošku menej známe, ale o to tradičnejšie nálože prinášajú. Tento týždeň tu máme zrejme poslednú ochutnávku na album The Grinding Wheel s názvom Goddamn Trouble. Overkill sa opäť predstavujú vo skvelom svetle. (pm)


Opomenúť samozrejme nemôžem ani nový album od Kreator, ktorý už je vonku. Na jeho podporu kapela vypustila video k skladbe Fallen Brother, v ktorom dávajú poctu hudobníkom, ktorí nás už opustili. (pm)


Druhý zverejnený singel z nového albumu Mastodon znie až zarážajúco jemne, nemetalovo. Hudobníci v skladbe Show Yourself stavili na chytľavé spevy a priamočiarosť napasovanú do troch minút. Komentáre na sieťach hovoria o atmosfére, ako od Queens of the Stone Age, s čím sa dá súhlasiť. Neznamená to však, že nový album Emperor of Sand bude vymäknutou popinou. No veď uvidíte sami 31. marca. Brent Hinds medzičasom zosnoval plány na vydanie sólového albumu. V rozhovore pre Loudwire hovorí, že „sedí na priveľa albumoch a rozhodol sa niečo z toho čo napísal, konečne vydať.“ Album zvaný Cold Dark Place vyjde na Record Store Day, teda 22. apríla. (ak)


Nová superskupina Nova Collective prináša ten najčistejší vývar hravého progressive rocku a jazzovej fusion, ktorý Vám zachutí aj v kompletne inštrumentálnej podobe. Basgitarista Dan Briggs (Between the Buried and Me, Trioscapes, ORBS) založil svoj tristopäťdesiaty projekt spolu s bubeníkom Trioscapes a dvomi členmi Haken koncom roku 2014. 10. marca vychádza debutový album The Further Side, ktorý vznikal na obidvoch stranách Atlantiku a je dielom čírej lásky a radosti z objavovania nových odtieňov žánru. (ak)


Ak platí, že muzikanti robia v prvom rade hudbu, ktorá sa páči im samým, členom švédskych progmetalových Soen sa páči už na tretej doske omieľať stále rovnaké postupy. Schválne či nebudete mať pri počúvaní albumu Lykaia déja vu. A netreba už dookola omieľať, že bubeník hral v Opeth a že inšpirácie zjavne prichádzajú aj od majstrov Tool. S novým albumom Soen dostávame viac toho istého. Či je to dobre, môžeme zhodnotiť aj na koncertoch v Košiciach a vo Viedni. Novinku streamujte na stránkach Metal Injection. (ak)


Skladba Ingsoc pomenovaná podľa totalitného zriadenia v orwellovskej Oceánii má slušné progmetalové intro a americkí Havok v nej dokazujú, že dnešok patrí thrashu obohatenému o proggy prvky. Štvrtý album kapely Conformicide vyjde 10. marca. (ak)


Ohlásiť ukončenie fungovania prostredníctvom novej skladby je trošku neštandardné, no každý jeden z troch vydaných albumov Angličanov Xerath takým bol tiež. Unikátny projekt spájajúci groove metal, symfonický metal a všeličo iné končí po deviatich rokoch novou skladbou Regret. Údajne pre umelecké nezhody, ako to už tak býva. Nevadí, zanechali ste nám chlapci kus skvelej muziky. Čaute! (ak)


Crossover Ministry, nový nasrdený album od Iron Reagan, je už vonku. Ak ste ho ešte nezachytili, v plnej dĺžke si ho môžete vypočuť na stránkach Noisey. Je veľmi dobrý, ale na predošlý The Tyranny of Will sa podľa mňa nechytá. Ťažko hľadať u crossoveru nejakú invenciu, ale postupne sa to proste človeku obohrá. (pm)

Masívny a zlovestný turbo black metal s temnými interlúdami, aký si táto neistá doba vyžaduje! Tak presne taký produkujú chlapci zo nórskeho superprojektu Nidingr. Ten započal svoju existenciu pred dvadsiatimi rokmi ako sólovka gitaristu Telocha (od roku 2011 v Mayhem), postupne sa pridali členovia Sir (God Seed) a Øyvind Myrvoll (Myrkur, God Seed, Dodheimsgard). Proste čierno-čierna smotánka. Zlo šíria novým songom Heimdalargaldr a štvrtá štúdiovka im vychádza už tento piatok. (ak)


Haluz týždňa

Tí, ktorí ma poznajú, vedia, že reč strácam len málokedy. Táto prerábka Chop Suey od System of a Down je ale také absurdné peklo, že som ju dopozeral bez slov asi stokrát. Užívajte. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Sam Taylor-Wood

Súvisiaci interpreti: King Crimson, Suicide Silence