Martin Harich vydáva ako svoj ďalší singel pesničku Kvapka, ktorá je najrýchlejším kúskom z jeho minuloročného albumu Mapy. Pieseň zverejnil na Youtube spolu s prvým animovaným videoklipom vo svojej kariére. A čoskoro fanúšikom ponúkne aj svoju prvú vinylovú platňu.

"Prvé slová a tóny piesne Kvapka vznikli už v októbri 2014, keď som sa učil na maturitu a vlastne to mala byť pieseň do reklamy. Od tej doby sa ale všetko zmenilo, pretože som si k nej vytvoril osobný vzťah a firme som ju nikdy neposlal. Text je úplne iný ako na začiatku a definitívne som ho uzavrel počas čakania na lietadlo v Barcelone," približuje príbeh pesničky Martin Harich.

"Pôvodný ekologický podtext dostal romantickú podobu a klavír, s ktorým som prvý nápad nahral, zo skladby zmizol úplne. Keď premýšľam nad základnými prvkami inšpirácie, ktoré ovplyvnili výslednú podobu Kvapky, asi by som mal spomenúť skupiny Kodaline a Coldplay," vysvetľuje.

"Kvapka svojím rytmom zvádza k predstave, že ide o ľahkú, sviežu pieseň, čo je po hudobnej stránke vlastne pravda. Jej slová však stoja emočne na opačnej strane. Song je zaranžovaný tak šikovne, že tieto protipóly spolu skvele ladia," napísala o pesničke Mirka Rabčanová vo svojej recenzii albumu Mapy.


Videoklip reprezentuje chuť vymknúť sa tradičným postupom

Text piesne Kvapka prechádzal od prvých nápadov až k jej finálnej podobe zmenami rovnako, ako aj jej kompozičná stránka a aranžmán. Martin text priebežne rozširoval, napísal dokonca až deväť slôh, z ktorých zostali nakoniec tri.

Aj pre túto pieseň - rovnako ako pre celý album Mapy - je typické, že časť jej nahrávky nevznikala v nahrávacom štúdiu. Zvuková stopa chorálov "ó o ó" bola naspievaná v tenisovej hale v Tatrách počas charitatívnej cyklistickej akcie Parasport 24 Tour naprieč Slovenskom, ktorú Martin už niekoľko rokov aktívne podporuje. Druhý hlas, ktorý pozorní poslucháči v nahrávke zaznamenajú, patrí Martinovmu dobrému kamarátovi Thomovi Artwayovi, s ktorým pravidelne cestujú ako buskeri po Európe.

Vizuál piesne zveril do rúk Lukáša Balcárka z kapely Light & Love. Na otázku, prečo sa k singlu Kvapka rozhodol realizovať práve animovaný klip, spevák odpovedá: "Stále mám chuť robiť veci inak a skúšať niečo nové. Album Mapy vyšiel aj na magnetofónovej kazete, teraz vo februári pokrstíme jeho vinylové vydanie - a to sú formáty, ktoré sú v našich končinách málo bežné. Kazeta určite. Keď som rozmýšľal nad tým, o čom má byť klip Kvapka, rozhodol som sa pre animovanú podobu. Verím, že sa bude fanúšikom páčiť a že sa nám podarilo obrazom doplniť príbeh, ktorý spievam v texte," uzatvára Harich.

Redakciu Hudba.sk informoval Filip Vítek z agentúry MediaBase. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Súvisiaci interpreti: Martin Harich