Slovenský raper František Farkaš, známy ako P.A.T. (Pouličný autor tónov) alebo Franto, zverejnil skladbu Já viděl divoké koně. Fanúšikovia legendárneho ostravského pesničkára Jaromíra Nohavica v nej určite okamžite spoznajú jednu z jeho silných skladieb z 90. rokov.

P.A.T. novinku zverejnil spolu s lyric videom, ktoré podčiarkuje atmosféru skladby aj samotný text. Napriek tomu, že nejde o hudobnú spoluprácu v pravom zmysle slova, ale spojenie rapu s už existujúcou piesňou - niečo medzi mashupom a remixom - funguje to prekvapivo dobre.

Nohavicom a zborom spievaný refrén, gitara a perkusie sú zo skladby Divocí koně, ktorá otvára kultový album Divné století z roku 1996. Raper zo Šale zase svoje spoločensko-kritické riadky predstavil prvýkrát vlani na jeseň na albume Franto 2, kde sa objavila krátka nahrávka Divoké kone s úplne iným hudobným podmazom ale rovnakým textom. Má len niečo vyše jeden a pol minúty a fanúšikovia sa už po vydaní albumu pýtali, prečo je taká krátka.

Odpoveďou je, že na albume mala byť práve čerstvo zverejnená plná verzia skladby a Jaromír Nohavica mal byť avizovaným špeciálnym hosťom. Kvôli problémom s vydavateľstvom, ktoré v roku 1996 vydalo spomínaný Nohavicov album, sa však časti skladby Divocí koně na Frantovej nahrávke použiť nemohli, a tak naň zaradil aspoň svoj rapový part s vlastnou hudobnou produkciou. Až teraz, po viac ako pol roku, fanúšikovia dostali pôvodne plánovanú podobu skladby formou samostatného singla na Youtube. Čakanie však stálo za to a pod videom sú pozitívne reakcie z fanúšikovských táborov oboch autorov.


Vypočujte si obe skladby, ktoré P.A.T. spojil do jedného celku:


Text: Hudba.sk
Foto: Facebook.com/franto.official / Marko Erd (koláž Hudba.sk)