Ruiny sa po troch podujatiach presúvajú z Rimavskej Soboty a Lučenca na perifériu. Ďalší cyklus festival hudby a umeniana netradičných miestach sa bude konať v malej gemerskej obci Širkovce, v poradí štvrté vydanie bude výnimočné silným prepojením miesta a namieru vytvoreného audio-vizuálneho programu.

Pozostatky klasicistického kaštieľa spolu s anglickým prírodnym parkom v Širkovciach budú otvorené pre verejnosť 23. júna. Medzinárodní umelci odprezentujú výsledky ich týždennej rezidencie v obci. Dramaturgia priblíži históriu miesta a rodiny Gömöryovcov, ktorá kaštieľ kedysi vlastnila.  

Festival ovplyvnený duchom miesta

"O mieste na ktorom sa nachádza Dávidova hviezda obkolesená hinduistickými svastikami sme sa dozvedeli pri rozhovore s riaditeľkou Gemersko-malohontského múzea. Pomerne neznáme príbehy o Oliverovi a Margite nás inšpirovali k voľnému nadviazaniu na ich záujmy a aktivity v regióne," hovorí jeden z dramaturgov festivalu Štefan Szabó.

Gömöryovci sa približne predsto rokmi presťahovali do ichvidieckeho sídla v Širkovciach z Budapešti. Cestovali po Európe i Ázii, aktívne sa venovali umeleckej tvorbe, prekladali knihy do maďarčiny a organizovali konferencie v panskom dome s veľkým parkom, v ktorom sa stretávali s ich priateľmi, intelektuálmi a umelcami z celej Európy. Kaštieľ sa stal jedným z regionálnych centier inteligencie a vzdelanosti na prelome 20. a 30. rokov 20. storočia na Gemeri.  

"Týždennú rezidenciu strávia v Širkovciach piati medzinárodní umelci, počas ktorej budú pracovať na vlastných site-specific projektoch. K dispozícii im ponúkame neobmedzený vstup do objektu, historické materiály a rôzne hudobné i nehudobné nástroje. V dramaturgii nadväzujeme n aktivity a presvedčenia Gömöryovcov, zároveň sa snažíme jednorázovo obnoviť "kultúrno-komunitné centrum", ktoré  tam v minulosti existovalo," objasňuje dramaturg David Petráš.  


Multižánrový ráz

Do Širkoviec prijal pozvanie francúzsky filmár Vincent Moon, mapujúci rituály, ceremónie a tradičnú hudbu rôznych kultúr z celého sveta. Vizuálne vstupy do objektu prinesú slovenskí sochári Michal Machciník a Peter Vrabeľ. Machciníkovo intermediálne dielo sa pohybuje na rozhraní sochy, objektu, konceptu a nových médií. Vrabeľ sa zaujíma o súčasné sochárske realizácie, ktoré stoja na hrane tradičného remesla a inštalácie.

Návštevníkom festivalu sa predstaví aj japonský saxofonista Haruhiko Okabe, ktorý sa venuje improvizácii na pomedzí súčasnej vážnej hudby, free jazzu a tradičnej japonskej hudby gagaku, ale aj skladateľka, improvizátorka a akordeonistka Lucie Vítková. Vo svojej tvorbe skúma vzťah medzi zvukom a pohybom, sociálno-politické aspekty hudby a umenia a ichprepojenie s každodenným životom.

"V rámci tvorby sprievodného programu spolupracujeme s OZ Gotickácesta, ktorí pre návštevníkov sprístupnia gotický kostol v Rybníku. Návšteva umelcov v regióne prinesie i spoluprácu vydavateľstva Mappa a skladateľky Lucii Vítkovej, výsledkom bude album nahratý v jednom z kostolíkov. Súčasťou festivalu bude návšteva múzea v Širkovciach a diskusie," hovorí Michal Dováľ, dramaturg festivalu. Hlavným partnerom podujatia je Fond na podporu umenia.  

Kapacita festivalu je opäť obmedzená, pričom vstupenky sú v predpredaji za 8 eur v sieti Predpredaj.sk.

Vstupenky:  
Predpredaj.sk

Redakciu Hudba.sk informoval spoludramaturg festivalu Ruiny David Petráš. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: PR