Vyrastal so snom stať sa futbalovou hviezdou. Až kým mu neskrížilo cestu divadlo, ktoré ho doviedlo k spevu. Vtedy sa stal z robustného športovca (ktorý v skutočnosti meria iba 1,67 m) Jatena Collina Dimsdaleho spevák, skladateľ a textár s umeleckým menom Teddy Swims, ktorému dal až debutový album I've Tried Everything But Therapy (Part I.) pocit bezpečného priestoru, v ktorom sa nemusí cítiť ako blázon len preto, že má nejaké city.

Pod tvrdo vyzerajúcim obalom, ktorý je posiaty množstvom tetovaní, sa ešte nedávno skrýval citlivý muž, ktorý svoje emócie nepúšťal von. S týmto uzdravujúcim procesom mu pomohla až hudba. Nie náhodou odkazuje názov jeho debutu práve na terapiu. Pomohol mu vyliečiť sa z toxického vzťahu.

Mladý Dimsdale, posmelený prvými divadelnými úspechmi, začal snívať o kariére speváka. Pri spomínanej výške 1,67 metra triezvo zhodnotil, že vášeň pre americký futbal mu na profesionálnu športovú kariéru asi stačiť nebude. Najskôr to skúšal v niekoľkých školských metalových kapelách, no stále ho to ťahalo k soulu, country a popu, ktoré mal tak rád. Začal tráviť čoraz viac času na YouTube sledovaním svojich obľúbených interpretov. A práve YouTube sa pre neho stal platformou, na ktorej dal o sebe po prvýkrát skutočne vedieť.

Začal nahrávať coververzie známych pesničiek a čísla pri jeho videách zrazu nekontrolovateľne rástli. 167 miliónov videní má od roku 2019 jeho verzia You´re Still The One. Len pre porovnanie, Shania Twain sa pri oficiálnom videoklipe z roku 2009 aktuálne pýši číslom 272 miliónov vzhliadnutí. Swims nebojácne siahol aj po Amy Winehouse, Michaelovi Jacksonovi, Billie Eilish či Taylor Swift. Jeho YouTube kanál obsahuje aj množstvo prespievaných vianočných pesničiek. Behom niekoľkých rokov sa stal kráľom coverov, kým neprišiel čas na vlastné pesničky.

Skutočná hudba so skutočnými emóciami

Prvým singlom Night off zaujal vydavateľstvo Warner Records, ktoré mu v roku 2019 ponúklo zmluvu. S veľkou spoločnosťou za chrbtom stihol odohrať ešte pred pandémiou svoje prvé turné. Nasledovalo niekoľko samostatných singlov, 4 EP nahrávky a pomedzi to vydával stále žiadané coververzie. Zlomový moment ale priniesol až singel Lose Control, ktorý sa v lete minulého roka objavil v rebríčku Billboard Hot 100 s najvyšším umiestnením na 2. mieste.

A síce recept na úspech Teddy Swims nepozná, tuší, v čom tkvie úspech Lose Control. "Už nepočuť veľa skladieb ako Lose Control. Má korene v country, rocku, motowne a R&B - a bola stvorená na to, aby som ju spieval naživo. Ľudia chcú skutočnú hudbu so skutočnými emóciami a skutočnými nástrojmi," myslí si 31-ročný spevák. "Kedysi som si myslel, že už nestačí mať dobrú skladbu. Teraz s tým nesúhlasím," hovorí odkazujúc na algoritmy a TikTok.

Skladba pochádza zo spomínaného debutu I've Tried Everything But Therapy (Part I.), ktorý čerpá z melanchólie bývalého toxického vzťahu. V 10 skladbách odhaľuje surové emócie zlomeného srdca až po naklonenie sa novej láske. "Pochádza to z veľmi toxického vzťahu, v ktorom som bol, ale som rád, že som našiel bezpečné miesto, kde môžem hovoriť o svojich pocitoch, byť milovaný a prijímaný a necítiť sa ako blázon za to, že mám svoje city," priznal.

"Tento príbeh ešte nie je hotový," prezrádza Teddy. Preto je v názve albumu v zátvorke uvedená prvá časť. Rád totiž skúma rovnaké témy z rôznych perspektív, a tak sám pripúšťa možnosť, že pokračovanie albumu prinesie rovnaký príbeh, vyrozprávaný iným spôsobom.

Ešte predtým však stihol vypustil singel s názvom The Door, o ktorom hovorí ako o záchrane vlastného života vďaka odchodu zo škodlivého vzťahu. "Moje priority sa presunuli od nej ku mne, k záchrane seba samého, k opätovnému milovaniu seba samého. The Door je o tom, že je v poriadku, ak si dôveruješ."

Autorka: Miroslava Rabčanová