Už len necelý týždeň zostáva do koncertu slávneho bubeníka skupiny Ramones, ktorý sa v Bratislave predstaví so svojím projektom Marky Ramone's Blitzkrieg. Koncert sa pre pandémiu musel niekoľkokrát odložiť, ale nakoniec sa všetci fanúšikovia dočkajú a už budúci utorok zaznejú v klube Randal nesrmrteľné hity legendárnych Ramones.


Marky Ramone
 presne v polovici júla oslávi 70. narodeniny a len tri dni predtým, 12. júla, príde na Slovensko naživo pripomenúť, aké to asi bolo, keď sa na v slávnom klube CBGB's začali diať veci. Spoločnosť mu budú robiť reprezentanti domácej scény Bratislavské dievčatá a Parketový lev, takže sa je na čo tešiť. Vstupenky sa rýchlo míňaju a za zvýhodnenú cenu ich kúpite v sieti Predpredaj.sk.

Legendárneho hudobníka, ktorého civilné meno je Marc Steven Bell, v roku 1972 delili milimetre od účasti v jednej z kľúčových kapiel, ktoré postupne liali betón do piliérov už vtedy vznikajúceho punku, The New York Dolls. Na podobnú skúsenosť si však ešte musel počkať. Bubenícku stoličku vtedy nakoniec získal Jerry Nolan. Od roku 1978 sa však predsa len stal súčasťou niečoho, čo svojím priamočiarym ale zároveň nadčasovým výrazom naplnilo dodnes nevyschnutú studňu inšpirácie slúžiacej veľkej časti moderného rock'n'rollu na dekády dopredu.

Svoju prvú platňu nahral už v roku 1971 s hard-rockovou kapelou Dust, kde na rozdiel od Ramones bola jeho hra na bicie značne komplexnejšia. Prechod k priamočiarejšiemu a dnes už legendárnemu štýlu hry v Ramones ho však nijako nemrzí. "Nie, nechýba mi to. Čo bolo, bolo! Bola zábava hrať iným štýlom," povedal Marky pre Hudba.sk v krátkom rozhovore pri príležitosti očakávaného koncertu.


Ramones pravdepodobne inšpirovali najviac kapiel od čias The Beatles. Napríklad svojich súčasníkov z britských ostrovov Sex Pistols alebo neskoršie hviezdy ako Green Day či dokonca Metallicu. Tá si dodnes z času na čas zahrá niektorú zo skladieb Ramones aj na koncerte. Markyho sme sa spýtali aj na to, či mu niekedy napadlo, že vplyv skupiny prerastie až do takýchto rozmerov a jeho odpoveď bola presne taká, akú by ste od kráľov punk rocku čakali: "Vždy sme verili, že sme najlepší a evidentne sme takisto vedeli, že sme predbehli dobu."

Prečítajte si tiež: 10 najlepších skladieb legendárnych Ramones, ktoré zaznejú aj v Bratislave

Zaujímala nás aj jeho spolupráca so známym spevákom a multi inštrumentalistom Andrewom WK, ktorý bol určité obdobie súčasťou projektu Marky Ramone’s Blitzkrieg. Ako k tomu prišlo a koho za mikrofónom uvidíme v Bratislave, prezradil Marky: "Spoznal som ho cez spoločných priateľov a vyskúšal som ho, nikdy z toho nemala byť dlhá spolupráca. Som veľmi spokojný s mojím súčasným spevákom Pelom a myslím si, že je najlepší."

Napriek Markyho divokej minulosti spojenej s rôznymi závislosťami a dočasným vyhadzovom z kapely, o ktorej sa môžete dočítať v jeho autobiografii Punk Rock Blitzkrieg: My Life as a Ramone, sa aktuálne cíti vo výbornej kondícii a svoju prácu si aj napriek relatívne vysokému veku užíva rovnako ako kedysi: "Necítim sa pod veľkým tlakom. Mám rád turné, snažím sa dobre spať a zdravo sa stravovať."

A keďže v Bratislave už v minulosti vystupoval, chceli sme vedieť, či mal šancu aj niečo vidieť a aké su jeho spomienky na slovenských fanúšikov: "Áno, absolvoval som prehliadku po okolí... A publikum bolo skvelé!"

Lístky na koncert Marky Ramone's Blitzkrieg:  

Koncert Marky Ramone's Biltzkrieg v Bratislave finačne podporil Bratislavský samosprávny kraj.

Text: Hudba.sk - Tomáš Danišovič, Branislav Vartovník