Festival Lodenica v Piešťanoch začínal koncom 90. rokov ako skromné podujatie pre nadšencov trampskej hudby, no za 15 rokov na scéne sa poriadne rozrástol. V súčasnosti je neodmysliteľným záverom leta pre tisícky ľudí, od skalných fanúšikov country a folku až po rodiny, ktoré si chcú užiť stanovačku spojenú so zábavou pre malých aj veľkých.

Posledný prázdninový víkend, 28. až 30. augusta, bude v areáli piešťanského autocampingu Lodenica patriť už 16. ročníku obľúbeného rodinného country festivalu. Ten však už dávno nie je zameraný iba na úzku skupinu fanúšikov tradičných akustických žánrov. Každoročne okrem stálic domáceho country, folku či bluegrassu láka aj na mená, ktorých tvorba presahuje do iných žánrov, vrátane popu a rocku. Inak tomu nebude ani tento rok, pre ktorý ogranizátori pripravili naozaj pestrý program.

SÚŤAŽ: Ak chcete vyhrať permanentku na festival Lodenica 2014, zapojte sa do našej súťaže na Facebooku. Súťažiť môžete do pondelka 11. augusta do 12:00.

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Sima Martausová Zdroj: Veronika Valúchová

Pop, country, symfonický rock aj folklór

Najväčším lákadlom bude pravdepodobne opäť Tomáš Klus, ktorého si piešťanské publikum doslova zamilovalo. "Zrejme je to láska obojstranná, pretože špeciálne do Piešťan sa vraj Tomáš veľmi teší každé leto," hovorí Dušan Drobný z usporiadateľskej agentúry Duna. Z českých hviezd na festivale nebude chýbať pravidelný hosť František Nedvěd so skupinou Tie Break, náladu zdvihne Ivan Mládek a jeho Banjo Band a predstaví sa aj legendárny Čechomor.

Špeciálnym bodom programu bude koncert Spomienka na Waldemara Matušku. Z domácich mien patrí medzi najväčšie lákadlá minuloročný objav Sima Martausová, ktorá v súčasnosti pripravuje nasledovníka úspešného albumu Dobrý deň, to som ja (2013). Svoju premiéru zažijú na pódiu Lodenice Cigánski diabli aj skupina Tublatanka, ktorá svoje najväčšie hity ponúkne v jedinečnej verzii so sláčikovým kvartetom Adventure Strings. 

Lodenica 2014 Zdroj: PR

V pásme Trampská romanca sa predstaví bard trampskej piesne Miki Ryvola, ktorý vystúpi so skupinou Nezmari. Prídu aj skupiny Belasí, Pekaringo a dnes už legendárna brnianska skupina Karabina. Ďalej sa predstavia reprezentanti súčasnej slovenskej world music vychádzajúcej z folklóru - Samo Smetana a Banda. Spolu s tanečnou skupinou Credance naživo predstavia výborný nový album HraBanda (2014). Bluegrass zahrajú Žobráci, Cop a Poutníci. Úsmevy na tvárach zase vyčarujú veselé texty piesní skupín Slniečko a Bukasový masív. Chýbať nebude ani jeden z najznámejších slovenských country hudobníkov Allan Mikušek so skupinou AM band, česká skupina Kamelot a mnoho ďalších.

Kvalitná organizácia a príjemný areál s množstvom atrakcií pre deti robí z Lodenice festival, na ktorý každý rok mieri viac a viac mladých rodín. Tento rok sa o zábavu postará aj moderátor Michal Hudák, no podľa organizátorov bude veselo nielen vďaka nemu. "Máme pripravené nejaké prekvapenia, ktoré zverejníme v priebehu naledujúcich dní - zatiaľ môžem prezradiť iba to, že nám na Lodenicu pribudne ešte viac zábavy," dodal Dušan Drobný.

Trojdňové permanentky sú v predaji v sieti Predpredaj.sk v cene 19 eur. Deti v sprievode rodiča majú vstup zdarma.

Text: Hudba.sk
Foto: Marko Erd (titulná fotografia), Veronika Valúchová (foto v článku)

Súvisiaci interpreti: Sima Magušinová, Tomáš Klus