Jeden z najúspešnejších českých hudobníkov mladej generácie Adam Mišík má nový projekt HILLS 97, s ktorým už zajtra (7.8.) vydá debutovú EP nahrávku. Jej uvedeniu na trh predchádza videoklip k chytľavému singlu Máma říkala, v ktorom hosťuje aj ďalšia veľká hviezda z radov mileniálov Ben Cristovao.

HILLS 97 je projekt, za ktorým stojí Adam Mišík a mladý talentovaný producent Enthic. Ich spolupráca vznikla spontánne a prirodzene po tom, ako sa prvýkrát stretli sa pred dvoma rokmi pred jedným pražským barom, kde ich zoznámil producent NobodyListen. Krátko na to začali spolu tvoriť a vznikla z toho polovica Adamovho albumu 2.0 (2019). Následne sa počas karantény, keď všade naokolo bola "depka", rozhodli urobiť spolu niečo, čo im zdvihne náladu. "Niečo uvolnené, melodické, hlavne s dobrým vibeom," hovorí Adam Mišík. Inšpiráciou im bol pritom zahraničný projekt LSD, v ktorom sa v roku 2018 spojili svetové hviezdy Labrinth, Sia a Diplo.

Prvou zverejnenou skladbou projektu HILLS 97 je singel Máma říkala, ktorý dvojica zverejnila spolu s videoklipom od osvedčeného režiséra Ondřeja Kudyna. V piesni hosťuje Ben Cristovao, ktorý bol podľa Mišíka jasnou voľbou. "Má unikátny flow, ktorý sa k piesni presne hodil, takže sme ho s tým trackom mali spojeného od začiatku. Sme veľmi radi, že to do toho išiel. Púšťal som mu to prvýkrát uňho v aute a po prvom vypočutí povedal, že do toho ide a či to môžeme nahrať už v ten večer." 

"Adam prešiel od doby, kedy som ho spoznal vo víre veľkomesta, dlhú cestu a myslím, že spolu s Enthicom ide smerom hore," komentuje spoluprácu Cristovao, ktorý sa podľa vlastných slov ešte pred nahratím svojho partu stretol s rôznymi reakciami a predsudkami ohľadom hosťovania v Mišíkovej skladbe. "O to viac ma tento projekt chytil. Baví ma ľuďom dokazovať, že veci môžu byť inak."


Oproti sólovej tvorbe Adama Mišíka je projekt HILLS 97 slobodnejší a nezaťažený dopredu danou predstavou. EP srší pozitívnou letnou náladou a ľahkosťou, pre ďalšie nahrávky to však platiť nemusí. "Toto EP je odľahčené, ale máme v pláne určite urobiť i niečo temnejšie a klubovejšie," prezrádza mladší syn legendárneho hudobníka Vladimíra Mišíka.

"
Hills (v preklade kopce, pozn. red.) sú pre nás vysnívaným miestom, kam šplháme. Miesto, kde sa ti môžu splniť sny, ale zároveň tam môžeš zažiť i nočné mory. Obaja sme sa narodili v roku 1997, takže preto HILLS 97," vysvetľuje spevák.

Okrem Cristovaa v ďalšej skladbe z EP hosťuje aj slovenská raperka Luisa z labelu Comebackgang, ktorý vedie raper Pil C. "Spoluprácu s Luisou si tiež veľmi vážime, pretože je to trochu niečo iné než jej predchádzajúce veci. No nebála sa toho a dala do toho presne ten vibe, aký sme potrebovali. Vždy nás bavilo spájať rap so silnými melodickými skladbami, to tu pre nás chýbalo. Máme pocit, že je to osvieženie v našom milovanom českom pop rybníčku," uzatvára Adam Mišík.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Tomáš Karpel z vydavateľstva Universal Music. Tlačovú správu sme upravili.