Dvojica koncertov vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu sa pôvodne mala konať 13. a 14. septembra, no nakoniec sa tak stane až v januári budúceho roka. Dôvodom je účasť svetovo uznávanej slovenskej organistky Bernadetty Šuňavskej, ktorá dlhodobo pôsobí v zahraničí.

Pôvodne nemala byť súčasťou projektu Marián Varga In Memoriam, no keď sa organizátorom naskytla možnosť, aby vystúpila ako sólistka na Hammond organe spolu so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu, rozhodli sa koncerty presunúť na nový termín. "V súvislosti s ojedinelou príležitosťou sprostredkovať nenapodobiteľné interpretačné umenie Bernadetty Šuňavskej v kompozíciách génia Mariána Vargu sme sa rozhodli presunúť konanie dvojkoncertu na termín 27. a 28. januára 2018," hovorí Rudolf Pepucha, riaditeľ občianskeho združenia MultiArt, ktoré koncerty pripravuje.

Miestom konania zostáva Veľké koncertné štúdio Slovenského rozhlasu v Bratislave. 
Na koncerte budú okrem Šuňavskej a orchestra účinkovať aj Detský spevácky zbor Slovenského rozhlasu, dirigenti Mario Košik a Adrián Kokoš, Pavol Hammel, Andrea Zimányiová, Collegium Musicum v zostave Fero Griglák (gitara), Fedor Frešo (basgitara), Martin Valihora (bicie), Pavol Hammel (spev), Michal Varga (spev), Jozef Lupták (violončelo), Milan Hradil (hammond organ, klavír) a ďalší umelci.

V spomienke na zosnulého umelca zaznejú skladby Punctum contra punctum, Intrada či Pastorále pre flautu. Očakávanie vzbudzujú nové naštudovania známych skladieb i premiérové uvedenie skladateľovej tvorby z posledných rokov v interpretácii najstaršieho slovenského symfonického orchestra. Collegium Musicum, Pavol Hammel, Michal Varga aj ďalší umelci uvedú najznámejšie z Mariánových skladieb v nových aranžmánoch. V podaní Detského speváckeho zboru Slovenského rozhlasu zaznie aj jedna z najkrajších slovenských rockových balád Ľalia poľná.


Seriál Hudba.sk o tvorbe Mariána Vargu:


Sloboda, plodnosť, novátorstvo: Raná tvorba Mariána Vargu fascinuje dodnes

Všestranný Marián Varga vytvoril nesmrteľné perly najmä počas normalizácie

Vargove roky 1981 - 1993: Experimenty, pochmúrnosť a rozlúčka s piesňami

Záverečná kapitola Mariána Vargu: Návraty, bilancie a večný oddych

PS: Ak si chcete tvorbu výnimočného umelca pripomenúť naživo už v septembri, odporúčame navštíviť ohlásený Koncert pre Mariána Vargu, ktorý bude súčasťou festivalu Konvergencie. Miesto je rovnaké - Veľké koncertné štúdio - a termín 24. septembra o 17:00.

Text: Hudba.sk (zdroj: MultiArt + archív TASR)
Foto: TASR - Martin Baumann

Súvisiaci interpreti: Marián Varga