Britská skupina Blur bude koncertovať aj v roku 2013. Organizátori belgického festivalu Rock Werchter dnes oznámili, že kapela bude jedným z headlinerov budúcoročného podujatia. Na festivale, ktorý sa bude konať neďaleko flámskeho mesta Leuven, sa predstaví v piatok 5. júla.

Pre Blur pritom nepôjde o prvú účasť na tomto podujatí. Na festivale Rock Werchter vystúpili už v roku 1999. Okrem nich organizátori už skôr zverejnili aj druhého headlinera. V sobotu 6. júla sa na festivale ukáže nemecká industrial-metalová formácia Rammstein. Vstupenky na Rock Werchter, ktorý sa bude konať 4. až 7. júla 2013, sa začnú predávať v piatok 2. novembra. Denná kapacita areálu by mala byť približne 85-tisíc ľudí.

Blur vznikli v roku 1988, debutový album s názvom Leisure vydali o tri roky neskôr. Nasledovali nahrávky Modern Life Is Rubbish (1993), Parklife (1994), The Great Escape (1995), Blur (1997) a 13 (1999). Po vydaní posledného menovaného albumu však ohlásili prerušenie činnosti a odvtedy sa jednotliví členovia kapely venovali predovšetkým iným projektom. Blur pauzu niekoľkokrát prerušili, pričom v roku 2003 vydali svoj zatiaľ posledný album s názvom Think Tank.

Definitívny koniec Blur?

V júli 2009 odohrali dva koncerty v londýnskom Hyde Parku, z ktorých záznam vydali v tom istom roku. V roku 2010 zas uviedli na trh singel Fool's Day, ktorý vyšiel v náklade tisíc kusov počas Record Store Day, a tiež dokumentárny film No Distance Left to Run. Tento rok v júli skupina vydala obsiahly box set s názvom 21 obsahujúci okrem iného aj 65 dovtedy nevydaných skladieb, viac ako 130 menej známych piesní, tri DVD a knižku s predtým nepublikovanými fotografiami.

V auguste tohto roka Blur vystúpili v Hyde parku na záver tohtoročných olympijských hier v Londýne. Frontman kapely Damon Albarn, známy aj z projektu Gorillaz, ešte v apríli pre denník The Guardian vyhlásil, že tento koncert bude s najväčšou pravdepodobnosťou ich posledným. Podobné vyhlásenia však u britpopových kapiel netreba brať príliš vážne. Zatiaľ nie je známe, či Blur na budúci rok vystúpia aj niekde inde ako v Belgicku.

Blur - Coffee And TV

Zdroj: SITA
Foto: AP Photo/Joel Ryan

Súvisiaci interpreti: Blur