Piatkový večer na Jednotke sa už tradične niesol na vlnách obľúbeného hudobno-zábavnému programu Legendy popu. Tie tento raz patrili skupine Vidiek, ktorá sa o zábavu a dobrú náladu na poli domácej hudobnej scény stará už 26 rokov.

Program večera hneď zvesela odštartoval frontman Janko Kuric piesňou Nie je to ľahké. Vďaka typickému pódiovému prejavu, neschádzajúcemu úsmevu z jeho tváre a jedinečnej farbe hlasu ľudia v publiku okamžite ožili a pripravili kapele úvodné standing ovation. Dá sa povedať, že v skladbách Vidieku je Kuric nenahraditeľný, čo bez výnimky potvrdili všetky nasledujúce vystúpenia.

Viacerí zo súčasných spevákov či speváčok totiž svojím výkonom zaujali, no ani jednému sa nepodarilo napodobniť čaro originálnych verzií známych hitov. V niektorých prípadoch aj preto, že ich odspievali čistejšie či bezchybnejšie ako Kuric. Dôkazom bola už ostrieľaná tvár Legiend popu Zdenka Predná, ktorá sa v hite Anglická predstavila s príliš učesanou "nevidieckou" angličtinou. Druhý raz sa Zdenka na pódiu objavila aj s Petrom "Šarkanom" Novákom v sympatickom duete O Maňo, kde by však Věru Bílú s Kuricom neprekonal snáď nikto.

O jedno z najosviežujúcejších vystúpení večera sa postaral neopozeraný Tomáš Sloboda, frontman znovuzrodenej kapely Le Payaco, s hitom Vidiečan. Okrem kvinteta speváčok v ľudových krojoch mu k tomu pomohol aj Kuric, ktorý sa spontánne pridal v záverečnom refréne. Na televíznych obrazovkách často nevídať ani kapelu Puding Pani Elvisovej, ktorej tento večer patrila pieseň Keď je 7 ráno, zapnem rádio. Pre košickú kapelu to bola zároveň skúška pred novembrovým hudobným súbojom Red Bull Soundclash, v ktorom sa na pódiu v Starej tržnici postaví práve proti Vidieku. Prečítajte si viac

Tomáš Sloboda - Vidiečan (Legendy popu, 5. 10. 2012)

Počas večera si diváci mohli zaspomínať aj na niekdajšiu formáciu Ventil RG. Jej megahit Fajčenie škodí zdraviu, ktorý dodnes patrí k najžiadanejším piesňam na koncertoch Vidieka, si v piatok večer vychutnal Ďuďo z Hexu. Okrem už spomínaných interpretov ponúkli svoje vlastné verzie "vidieckych" piesní aj Marián ČekovskýDominikou Mirgovou, ktorí si spolu zaspievali song Tisíc divov, možno aj viac, a Šarkan v skladbe Nechajte si ju. Úplný zaver večera patril samotnej legende Vidiek a ich megahitu Námornícka.

Budúci piatok budú v Legendách popu znieť hity najvýraznejšieho slovenského jazzmana Petra Lipu, ktorý síce nie je legendou pop scény, no domácej hudobnej scény ako takej neodškriepiteľne áno.

Marián Čekovský a Dominika Mirgová - Tisíc divov, možno aj viac (Legendy popu, 5. 10. 2012)

Autorka: Miroslava Kuracinová
Ilustračné foto: Igor Daniš - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Tomáš Sloboda, Vidiek