Unikátny koncept hudobnej konverzácie, aký na Slovensku ešte nebol. Dve pódia, dve kapely oproti sebe, päť kôl hudobného súboja a uprostred diváci burcujúci k jedinečným výkonom, ktorí sú zároveň rozhodcami súboja.

Premiérový Red Bull Soundclash na Slovensku sa uskutoční 16. novembra 2012 v budove Starej tržnice v Bratislave. Stálici slovenskej scény, skupine Vidiek, sa tvárou v tvár postaví dvakrát najlepšia koncertná kapela podľa poslucháčskej ankety Radio_Head Awards - Puding Pani Elvisovej. Fanúšikovia oboch kapiel sa môžu tešiť na známe pesničky v podobe, v akej ste ich doposiaľ nepočuli. Večerom v historickej budove Starej tržnice bude sprevádzať Robo Roth.

Generačný súboj, v ktorom nejde o víťazstvo

Keď v roku 1986 zažívalo Československo šialenstvo s názvom Vidiečan, členovia PPE ešte ťahali kačičku po dvore. Dvadsaťpäť rokov na scéne, to hocikto nevydrží. "Vidiek počúvame od základnej školy. V škole v prírode sme si s Milošom (bicie) púšťali z jukeboxu ich pesničky a boli sme nadšení," hovorí Pino od Pudingáčov.

PPE však nemá dôvod na prehnaný rešpekt voči súperovi. Je to mladá kapela, ktorá má všetko - skvelú budúcnosť aj minulosť, tri albumy i spomínané ocenenia pre najlepšiu koncertnú kapelu roka. Tento rok okrem obhájenia tohto titulu získali Pudingáči vďaka poslucháčom Rádia_FM aj cenu Singel roka za skladbu Astoria.

Žánrovo a generačne rozdielne kapely, ktoré sa postavia na protilahlé pódiá a v piatich kolách budú súperiť o hlasy prítomného publika, berú túto výzvu vážne. "Ani minútu sme neváhali s ponukou zapojiť sa do Red Bull Soundclash. Ideme do toho naplno a budeme sa snažiť zodpovedne sa pripraviť," povedal Vidiečan Richard Jajcaj.

Spevák Vidieka Janko Kuric však pre SME uviedol, že súťažiť sa dá len v športe a prvoradá bude šou. S týmto názorom súhlasí aj Pino, ktorý uviedol, že to bude súboj v priateľskej atmosfére. Obe kapely to teda berú tak, že ide o súboj, v ktorom sa nedá prehrať. Nasledujúce riadky o pravidlách súťaže však svedčia o niečom inom...

Ako to bude prebiehať?

Fanúšikovia sa môžu tešiť na neočakávané hudobné štýly, cover verzie a tromf v podobe utajených hostí oboch kapiel. Súboj sa uskutoční v piatich kolách. Počas nebodovaného Warm Upu zahrá každá z kapiel tri vlastné pesničky na rozohriatie seba aj publika. Prvé bodované kolo nesie názov Cover - obe kapely budú musieť zahrať tú istú skladbu od tretieho interpreta vo vlastnej verzii a tej, ktorá ju zahrá lepšie, diváci svojím potleskom a skandovaním pridelia jeden bod. Pieseň do kola Cover vyberajú fanúšikovia v internetovom hlasovaní - viac informáciií nižšie v časti o vstupenkách.

Mimoriadne zaujímavé bude dvojbodové tretie kolo Take Over, v ktorom jedna kapela začne hrať svoju pieseň a druhá ju bude musieť dohrať po svojom. Najviac bodov môžu kapely získať v predposlednom kole s názvom Clash. Ich úlohou bude zahrať tri vlastné pesničky v odlišných žánroch, za čo môžu získať tri body. Lahôdkou pre divákov bude záverečné jednobodové kolo Wild Card, v ktorom si obe kapely na pódium prizvú svojich do poslednej chvíle utajovaných hostí.

Medzi kapely sa rozdelí celkovo sedem bodov, takže remízový výsledok je prakticky vylúčený. "Každá kategória bude výzva, najmä Take Over od Vidieku bude výzvou. Janko Kuric má špecifický a nenapodobiteľný prejav. Je to niečo nové, nečakané a určite to bude vzrušujúci zážitok," dodal Pino.

Vstupenky môžete aj vyhrať

Lístky na Red Bull Soundclash sú v predaji v sieti Ticketportal. Uvádzacia a počtom limitovaná cena je 18 eur. Zároveň vstupenky môžete vyhrať v súťaži. Na 250 ml Red Bull plechovke limitovanej edície k Red Bull Soundclash sa nachádza kód pod viečkom. Po zadaní kódu na webe www.redbull.sk/soundclash a zahlasovaní za pieseň do kola Cover, môžu súťažiaci vyhrať vstupenky na podujatie. Výhercovia sa zo súťažiacich žrebujú každý deň.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Andrea Zererová zo spoločnosti Red Bull Slovensko. Viac informácií o Red Bull Soundclash nájdete na stránke na www.redbull.sk/soundclash.

Správa je uverejnená ako platený PR článok, ktorý prešiel redakčnou úpravou.

Súvisiaci interpreti: Puding Pani Elvisovej, Vidiek