Hoci Bratislavské jazzové dni skončili, obdobie sucha kvalitnej hudbe rozhodne nehrozí. November je jazzom priam nabitý a jeho priaznivci sa budú musieť skutočne obracať, aby si postíhali vypočuť a pozrieť všetko, čo je tento mesiac v ponuke. Vlastne si stačí pozrieť, čo je v ponuke na najbližší týždeň a už je problém, čo si vybrať...

Za pozornosť stoja veľké muzikantské mená ako fenomenálny gitarista Eivind Aarset, legendárny John Scofield či charizmatická speváčka Katie Melua, ktoré čoskoro navštívia Slovensko. Kvalitu však vedia ponúknuť aj domáci hudobníci. Známe slovenské trio Marcel Buntaj, Juraj Tatár a Martin Gašpar už dnes pokrstí nový spoločný album Secret Exit a v bratislavskom Nu Spirit Clube sa koná druhé vydanie Noci s ikonami džezu. Vo štvrtok sa zase v Klube za zrkadlom predstaví RetroACT Experience.

Najprv však jedna smutná správa zo sveta. 27. októbra zomrel vo veku 67 rokov americký jazzový, soulový a folkový spevák, gitarista a textár Terry Callier. Osudnou sa mu stala ťažká choroba, s ktorou dlhodobo bojoval. Hudbu začal robiť v 60. rokoch a pódiám zasvätil dvadsať rokov života, počas ktorých vychádzali jeho znamenité albumy a na koncertoch zapĺňal kluby. Paradoxom je, že v 80. rokoch hudbu načas zanechal a stal sa programátorom. Koncom 90. rokov však v najlepšej forme opäť zažiaril a spôsobil viac ako príjemný vietor na jazzovej scéne. Pred troma rokmi navštívil aj Slovensko - na Bratislavských jazzových dňoch 2009 vystúpil so špičkovou šesťčlennou kapelou a predstavil album Hidden Conversations, na ktorom spolupracoval aj s Massive Attack.

Terry Callier - TimePeace 

Na akcii Džez v príbehoch / Noci s ikonami džezu vol. 2 v bratislavskom Nu Spirit Clube sa dnes (6.11.) po 20:00 bude opäť nielen spievať a hrať jazz, ale aj diskutovať o ňom. Postarajú sa o to tí najpovolanejší. Medzi hosťami nebude chýbať Peter Lipa, speváčka Adriena Bartošová a jej rovnako talentovaná dcéra Andrea Bučková, či známa slovenská hudobníčka, hráčka na vibrafón a malletKAT, Ľudmila Štefániková. Stretnutím ostrieľaných džezmenov s mladou generáciou vokalistov a inštrumentalistov budú sprevádzať Peter Lipa, Jana Gavačová a Gabriel Bianchi. Medzi účinkujúcimi sa predstavia aj Gabriel Jonáš, Ester Wiesnerová, Juraj Kalász, Samuel Hošek, Martin Madej a ďalší. Rozprávať sa bude o nadčasových populárnych skladbách, ktoré sa v dnešnom jazze metamorfovali na štandardy, ale aj o príbehovom pozadí ich vzniku, poetike a poézii.

Zaujímavý koncert sa dnes uskutoční aj v štúdiu č. 5 bratislavského Slovenského rozhlasu. O 19:00 sa tam bude v komornej atmosfére krstiť album tria BKK (Marcel Buntaj – bicie, spev, Juraj Tatár - klávesy, Martin Gašpar – basová gitara) s názvom Secret Exit. Jeho krstným otcom bude gitarista a kapelník skupiny Team Dušan Antalík. Viac informácií
 
BKK Trio

Formácia Fats Jazz Band umožňuje fajnšmekrom "starej" jazzovej klasiky vypočuť si americkú tvorbu 30. a 40. rokov minulého storočia. Ich hudba, ktorou vzdávajú hold legendám ako Louis Armstrong, Billie Holiday, Thomas "Fats" Waller, či Teddy Wilson, odznie už vo štvrtok 8. novembra o 19:00 hodine v bratislavskom Swing Café. Band, ktorý tvoria mladí slovenskí hudobníci pôsobiaci v slovenských orchestroch a významných formáciách, vznikol v roku 2001. (Účinkujú: Ladislav Fančovič - klavír, Ľubomír Kamenský - trúbka, kornet, Branislav Belorid – pozauna, Branislav Dugovič - klarinet, tenorsaxofón, Michal Matejka – gitara, Pavol Kušík – kontrabas, Patrik Fičor – bicie, Jana Dekánková a Matúš Uhliarik – spev).

Fats Jazz Band - I've Found a New Baby 

Takisto vo štvrtok sa v Klube za zrkadlom predstaví RetroACT EXperience - spoločný projekt trojice famóznych slovenských hudobníkov Martina Valihoru (bicie), Oskara Rózsu (basgitara) a Eugena Vizváryho (klávesy). Inštrumentálne trio spája prvky acid jazzu, funku a soulu. Vychádza z hudby 70. a 80. rokov, ktorú kapela prispôsobila svojmu cíteniu a vnímaniu. "Na hudbe, ktorú sme sa rozhodli hrať, sme vyrástli a vyrástli na nej aj naši rodičia. Máme radi, keď sú veci organické. Čím menej techniky a rôznej elektroniky, tým poctivejšie môžeme hudbu hrať," hovorí o projekte Martin Valihora. Divákom sa v Klube za zrkadlom predstavia s rôznymi hudobnými hosťami a s novými skladbami.

RetroACT Experience (live, 2011)

Inštrumentálne polohy, silný vplyv severského jazzu a experimentálny nu jazz. Najlepšie jazzové "elektrické" albumy po ére Milesa Davisa vraj vydal práve škandinávsky hudobník Eivind Aarset. Presvedčiť sa, čo je na tom pravdy, môžete už túto sobotu 10. novembra na košickom festivale Jazz For Sale, na ktorý zavíta aj tento gitarový čarodej a inovátor. Spolupracoval s takými menami ako Nils Petter Molvaer, Jan Bang, Paolo Fresu, Andy Sheppard, Bill Laswell, či David Sylvian. Na Aarsetovej veľkej premiére v košickej radnici mu bude sekundovať aj mladý slovenský gitarista, tvorca filmovej a divadelnej hudby David Kollar. Ten okrem toho 12. a 13. novembra odohrá dva koncerty (Ostrava a Prešov) s jedným z najlepších svetových bubeníkov Gergom Borlaiom. Viac informácií o miniturné

Eivind Aarset & The Sonic Codex Orchestra (live, 2008) 

Éterická diva s detskou tvárou, to je britská hudobníčka s gruzínskymi koreňmi Katie Melua. Je nielen vynikajúcou speváčkou, ale aj pozoruhodnou gitaristkou. Jej hudba je výnimočná najmä tým, že dokazuje, ako sa dajú robiť popové pesničky ináč. Ide o upokojujúci súzvuk melódií, v ktorých pocítite cieľavedomý vplyv zmesky žánrov ako folku, blues i jazzu. Strhujúci a zároveň spontánne uvoľnený prejav talentovanej Britky si môžete vypočuť už túto sobotu 10. novembra v bratislavskej Inchebe. Katie na koncerte predstaví svoj nový štúdiový album Secret Symphony, no nevynechá ani hudobné lahôdky zo svojej staršej tvorby. Prečítajte si o nej viac

Katie Melua - Closest Thing to Crazy 

John Scofield je žijúca jazzová legenda a prívlastok "gitarový macher" mu viac ako sedí. Jeho meno najviac zarezonovalo v 80. rokoch, keď rozbehol štúdiovú spoluprácu s Milesom Davisom. Šesťdesiatročný Scofield je všestranný improvizátor, ktorý predvádza blues, jazz, funk jazz, či post-bop. Hre na gitaru sa venuje od jedenástich rokov, pričom už v začiatkoch ho silne ovyplyvnili najmä rockeri a bluesmani, čo dodnes značne cítiť. Do bratislavského Ateliéru Babylon zavíta spolu so svojim triom presne o týždeň - v utorok 13. novembra a ponúkne jedinečnú ukážku kvalitného scofieldovského jazzu. Formácia, ktorú v Babylone predstaví, pozostáva z jeho dlhoročných priateľov – Steve Swallowa (basa) a Billa Stewarta (bicie).

Vstupenky na koncert:  Predpredaj.sk

John Scofield Trio - Trio Blues (live, 2010) 

Týždenný prehľad noviniek na jazze a príbuzných žánroch by sme radi prinášali každý utorok. Ak sa chcete podieľať na jeho príprave alebo prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autorka: Alexandra Kováčová
Foto: Johnscofield.com

Súvisiaci interpreti: Katie Melua