Skvelé veci sa rodia u nás doma. Nový album vypustili Malokarpatan - ich sladké riffy a svojrázny jazyk oslovujú masy a to nielen v blízkom okolí. Blíži sa čas bilancovania a jedným z albumov v koncoročných rebríčkoch môže byť aj štrnástka od Cannibal Corpse. Corpsegrinderovci vytiahli nenormálny zvuk a zdrvujúce riffy.

Magnety týždňa

Príchodom Corpsegrindera do Cannibal Corpse sa ich zvuk zmenil. Mnohí fanúšikovia aj po vyše dvadsiatich rokoch smútili za "starým dobrým" Chrisom Barnesom. Príchodom albumu Red Before Black ale snáď tieto sentimentálne žvásty nadobro vymiznú. Štrnásta štúdiovka je jedným z najlepších deathmetalových albumov tohto roka. Tradičné kompozície podáva v modernom šate. Zvuk je fantastický - od jednotlivých nástrojov až po celkové vyznenie. Nech hľadám akokoľvek dôsledne, nemám, čo by som tomuto albumu mohol vytknúť. (pm)


Bratislavskí chlapci Malokarpatan môžu byť na seba hrdí. Natočili druhú platňu a tá je ešte lepšá, jak tá pred ňu. Nordkarpatenland je počin, ktorý zaiste spraví pomyslenú "dzíru do sveta". Vychádza totiž na írskom labeli a bude distribuovaný aj za veľkou mlákou. Je to trištvrtehodinka s vybrúseným zvukom, nabitá tými najchytľavejšími heavy riffmi, umne prepletenými s ľudovou slovesnosťou a dávkou humoru v západoslovensky prednesených textoch. O black metale nemôže byť reč - toto je pocta osemdesiatkovému hevíku ako lusk. Vypočujte si celý album Nordkarpatenland na Bandcampe, alebo nižšie na YouTube. (ak)


Šrot týždňa

David Folchitto, bubeník Fleshgod Apocalypse, sa jednoducho nevzdáva. Aj napriek tomu, že sa cítil dosť zle, trval na tom, že koncert v kolumbijskej Bogote odohrá. Zdravotné problémy sa prejavili aj počas koncertu - David začal dosť intenzívne zvracať. Ale hrať neprestal! Tomu sa hovorí nasadenie. PS: zábery na videu sú pochopiteľne len pre silné žalúdky. (pm)

Novinky

Nového albumu od Slipknot by sme sa mohli dočkať už budúci rok. Shawn "Clown" Crahan v rozhovore pre Team Rock potvrdil, že už majú komplet pripravených nejakých sedem až osem skladieb. (pm)

Kam sa ale hrabú na Devina Townsenda? Hudobník cez týždeň na Twitteri prezradil, že má pripravené 4 albumy. Slovom štyri. Empath by mal vyjsť prvý a bude pod hlavičkou Devin Townsend Project. Druhým bude symfónia The Moth. O ďalších dvoch veľa neprezradil, ale nápady má údajne aj na skladby pre Casualties of Cool a nejaké tvrdé veci. (pm)

Najďalej sú ale podľa Nergalovho Instagramu Poliaci Behemoth. Od piatku sedia v štúdiu a po úspešnom albume The Satanist z roku 2014 nahrávajú ďalšiu dosku. (pm)

Metallica si svoje britské turné očividne užíva. Okrem svojich klasík si dovolila aj pár úletov. Za zmienku stoja najmä Stone Cold Crazy od Queen, ktorá sa objavila aj na kompilácii Garage Inc., a War Pigs od Black Sabbath, ktorú zahrali - ako ináč - na koncerte v Birminghame, rodnom meste tejto legendárnej kapely, ktorá sa práve tam tento rok rozlúčila s fanúšikmi. (pm)


Around the Fur je asi najvýznamnejším albumom Deftones. Práve na ňom sa zvukom začali vzďaľovať od hlavného prúdu nu metalu a vytvorili si akýsi svoj vlastný subžáner. A je to práve tento zvuk, vďaka ktorému stále dokážu zaujať. ATF oslávil na konci októbra 20 rokov a magazín Revolver pri tejto príležitosti nakrútil krátky dokument. (pm)

Ak ste fanúšikom kapiel ako Five Finger Death Punch, Stone Sour, či Avenged Sevenfold, páčiť sa vám môže aj banda Bad Wolves. Práve ich spevák Tommy Vext zaskočil za Ivana Moodyho z 5FDP, keď bol na liečení. Vlastná tvorba mu očividne tiež celkom ide. Song Toast to the Ghost nájdete nižšie. (pm)


Je až neuveriteľné, že Converge sú na scéne už takmer 30 rokov. Ich najnovší album The Dusk in Us, ktorý vyšiel minulý týždeň, je prekvapivo plný nových nápadov a rozhodne nenudí. Aj napriek tomu ale stále rozoznáte, že sa jedná o Converge. Dajte si video k skladbe A Single Tear a ak vás osloví, skúste aj celý album. (pm)


Industriálne legendy Godflesh sú späť. Na revolučný 17. november ohlásili revolučnú štúdiovku zvanú Post Self, na ktorej sa odkláňajú od metalu a primiešavajú viac post-punku a industrialu. Rovnomenný singel znie ako bezmenné intro k niečomu väčšiemu, no navodzuje správne chladivú odmeranú atmosféru. (ak)


Rakúšania Harakiri for the Sky uviedli nový singel Tomb Omnia zo štvrtej štúdiovky Arson. Post-blacková senzácia od našich susedov album vydá až v polovici februára, fanúšikovia ciťákového metalu sa však môžu tešiť na ich bratislavský koncert, ktorý odohrajú 4. decembra v Randali. (ak)


Izraelci Orphaned Land, ktorí avizovali vydanie nového albumu Unsung Prophets & Dead Messiahs, zahrajú budúci rok už po tretíkrát v Bratislave. Obľúbení stavitelia mostov medzi tromi náboženstvami prinesú do Randalu šiestu štúdiovku a štyri nemenej atraktívne supporty. Viac informácií v evente. (ak)


Post-metalisti Amenra vystúpia už túto stredu vo Viedni a bude to poriadna bomba. Album Mass VI zaútočí na všetky zlé sily, ktoré v sebe máte a vypustí ich von. Živočíšna agresivita ich hudby totiž pôsobí očistne a nadchádzajúci večer nebude o ničom inom. Pozrite si čerstvo zverejnený živý záznam z domácej koncertnej siene Ancienne Belgique, kde títo rodáci z mestečka Kortrijk odohrali 100 minútový set a oboznámte sa s tým, čo vás čaká, ak 8. novembra navštívite viedenský klub Szene. (ak)


Technický death metal na pondelok zastúpia The Faceless. Američanom 1. decembra vychádza štúdiovka po dlhých piatich rokoch od poslednej Autotheism. Kapela prešla viacerými personálnymi zmenami, aj zrušenými šnúrami a začína novú etapu. Pomôže jej v tom album In Becoming a Ghost, pýšiaci sa divokými vyhrávkami na flaute v singli Digging the Grave? Alebo si kapela len kope vlastný hrob? Uvidíme...


Haluz týždňa

Hostiteľom šou Jimmy Kimmel Live bol minulý týždeň Dave Grohl. A keďže bol zrovna Halloween, prezliekol sa za Davida Lettermana. Jedným z jeho hostí bola aj Kristen Bell, ktorá požičala svoj hlas Anne v animáku Frozen. Túto príležitosť využili celkom dobre - mashupom Do You Want to Build a Snowman zo spomínaného filmu a Enter Sandman od Metallicy. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: https://www.facebook.com/malokarpatan

Súvisiaci interpreti: Cannibal Corpse, Fleshgod Apocalypse