Slovenská kapela Aya v súčasnosti pripravuje nový album. Šiesta radová štúdiovka by mala vyjsť na budúci rok v marci a ponúkne skladby tandemu Boris Lettrich (spev) a Mário Tománek (gitara). Žilinská formácia už zverejnila prvé dve ochutnávky z albumu, začiatkom roka singel O Tebe a nedávno aj druhý singel Čiary.

Na nahrávke sa podieľa aj Marek Rakovický, známy z kapely Lavagance. Ako prezradili členovia kapely Aya v rozhovore pre agentúru SITA, so spoluprácou sú veľmi spokojní. "K novej skladbe Čiary ma inšpirovala moja nová gitara - 'španielka'. Chytil som ju do ruky a napadla mi melódia, na ktorú Boris napísal text. Vznikla celkom rýchlo, pretože dobré piesne vznikajú rýchlo. S tými horšími sa človek viac natrápi a nakoniec možno skončia v hudobnom koši. Singel sme nahrávali začiatkom októbra u Mareka Rakovického v štúdiu LVGNC, chceli sme, aby sa postaral aj o aranžmány. Finálny mastering mal na starosti Marekov kamarát v Londýne. To, či sa skladba podarila, už necháme na poslucháčov. My sme však s Marekovou prácou veľmi spokojní. Odporučila nám ho naša PR manažérka Nora Krchňáková. Skontaktovali sme sa s ním, keď bol práve v Španielsku. Povedal, že sa nám po návrate ozve a čo sľúbil, to aj splnil," objasnil Mário Tománek.



Aya svojou hudbou poslucháčov posúva a zlepšuje 

Spevák kapely v súčasnosti pracuje na textoch. "Už máme nahrané nástroje a dorábam texty. Potom to vezmeme k Marekovi, ktorý je vynikajúci muzikant, a preto mu naše dielo tak trošku zverujeme do rúk. Sme veľmi radi, že môžeme robiť s ním a v jeho štúdiu. V našom prípade v procese tvorby najprv vznikne melódia, na ktorú potom píšem texty. Tie dorábam vždy na poslednú chvíľu, pretože tak sa mi pracuje najlepšie. Pri písaní ma inšpiruje život. Piesne sú o láske, priateľstve, o tom, čo mi v tomto svete chýba. Hudba má ľudí posúvať a zlepšovať, preto v našich textoch nikdy nie je násilie či arogancia a naopak, vždy je tam pohoda, ktorú sa snažíme vniesť do ľudí okolo nás. Som presvedčený, že hudba má človeka naladiť na niečo lepšie," uviedol Lettrich.

Fanúšikovia a fanúšičky kapely, v ktorej pôsobia okrem spomínaných členov aj Michal Bukviš (basgitara), Radko Pažej (bicie) a Stano Vandlík (klávesy), sa môžu tešiť aj na skladby v angličtine. "Zatiaľ máme pripravených jedenásť piesní. Uvidíme, či sa ešte neobjaví nejaký nový nápad. Na albume budú aj skladby v angličtine. Jednu už naspieval basgitarista, ktorý je najmladším členom kapely, vylepšuje náš vekový priemer a našťastie tiež dobre ovláda angličtinu. Texty v angličtine píše naša kamarátka a ide jej to výborne," prezradil gitarista.

Muzikanti, ktorí majú na konte napríklad počiny Aj ty, AYA!? (1994), Jé Jé Yéé (1997), Try (2000) či Ale ye nám dobre (2007), o názve novinky zatiaľ premýšľajú. "Väčšinou sme mali v názve albumu písmeno Y. Slovná hračka tam asi bude, no zatiaľ názov ešte nemáme. Možno sa bude novinka volať Ayayáy," povedal s úsmevom spevák a dodal, že turné k albumu zatiaľ neplánujú. "Samostatné turné neplánujeme, možno ak by sme sa spojili s nejakými našimi kamarátmi. Myslím si, že nás ľudia majú možnosť vidieť na množstve festivalov, takže turné zatiaľ neriešime," vyjadril sa. Kapela zatiaľ naposledy vydala výberovku 20 rokov v zayatí (2011), na ktorej hosťuje množstvo interpretov ako Zuzana Smatanová, Peter Cmorik, Vašo Patejdl, Ján Kuric, Miroslava Partlová či Tomáš Bezdeda. Na pripravovanom albume však hostia nebudú. 

December bude tradične patriť podujatiu Rockové Vianoce

Pätica, ktorej najväčším hitom je skladba Malý princ, už tradične pripravuje v tomto období podujatie s názvom Rockové Vianoce. Tohtoročný koncert sa bude konať 19. decembra v Dome Odborov v Žiline. "Rockové Vianoce tento rok oslávia 17. ročník. Ako prvá sa predstaví kapela Mad Frequency. Vždy dávame priestor aj kapelám, ktoré sú dobré, no nie sú až tak známe, i keď vo svojom regióne sú dosť v povedomí. Druhá kapela bude Arzén, ktorá je už akousi klasikou Rockových Vianoc, tretí pôjdeme my a na záver vystúpi Peter Cmorik. Ten s nami zaspieva skladbu z našej výberovky So mnou. Prekvapením bude svetová premiéra piesne Čiary naživo," predstavil tohtoročný program koncertu Tománek.

Muzikanti z kapely Aya, ktorá sa pohybuje na scéne od roku 1992, sú okrem hudby známi aj vďaka výchovným koncertom pre základné a stredné školy. V rámci nich ponúkajú prednášky na rôzne témy i hudobný program. "V súčasnosti robíme projekt Trinásta komnata, ktorý je aj podľa reakcií publika najlepší výchovný koncert, aký sme doteraz robili. Mladým hovoríme o dobre, láske, čistote, priateľstve a rodine a hlavne sa ich snažíme upozorňovať na tie nebezpečenstvá, do ktorých som možno niekedy zabŕdol aj ja. Vnímajú to veľmi dobre, prichádzajú nám pozitívne referencie," prezradil spevák.

"Vnímam to ako poslanie, ktoré má tu, na zemi, každý človek. A my robíme toto. Venujeme sa tejto činnosti už 13 rokov, pričom súčasný program je už piaty protidrogový. Venujeme tomu veľa energie, financií, našou zásadou je nehrať prevzaté skladby a nepriživovať sa na nich, i keď by to bolo v prípade mladých ľudí možno na chvíľu zaujímavejšie. My im však dávame niečo nové, autorské piesne, ktoré vždy súvisia s danou tematikou. Vždy nás poteší, keď stredoškoláci odchádzajú nadšení z toho, že im človek povedal, že nie sú zlí, že aj dospelí sa často mýlia, no vďaka vzájomnej spolupráci dokážeme zmeniť svet, čo je zároveň akési poslanie týchto koncertov - vyzvať rôzne generácie k spolupráci na budovaniu dobra, ktoré chceme dať svetu," povedal Boris Lettrich, ktorý je vyštudovaný pedagóg.  


Zdroj: SITA
Foto: René Miko

Súvisiaci interpreti: Aya