Islandskí melancholici Árstídir sa v decembri vyberú na európske turné. ​Pod názvom A special holiday event predstavia ​ okrem svojich vlastných skladieb aj tradičné islandské vianočné skladby. Košický koncert Árstídir sa uskutoční 17. decembra o 20:30 v priestoroch Tabačky Kulturfabrik.

Árstídir vznikli v roku 2008 v Reykjavíku. Ich hudba ​ popiera žánrové hranice a najlepšie ju môžeme opísať ako klasicky ovplyvnený indie folk rock.​ Do širšej pozornosti poslucháčov sa dostali v roku 2013 videom z Nemecka, kde spievajú islandskú hymnu Heyr himna smiður z 13. storočia. Hudobná tvorba zoskupenia Árstídir je charakteristická akousi intimitou, ktorá hypnotizuje publikum. ​So svojimi prenikavými hlasovými harmóniami, podporenými sviežo vrstveným orchestrálnym inštrumentálnym usporiadaním spieva Árstíðir: "Nie všetko, čo cítiš môžeš vidieť, ale pocit trvá tak dlho," a dúfa, že to, čo publikum cíti, pretrvá aj dlho potom, ako odznie posledný tón.

Islandčania vydali svoj debut s názvom Árstíðir v lete 2009. Počas erupcie sopky Eyjafjallajökull sa Árstídir vydali na svoje prvé medzinárodné turné. Od tej doby je skupina nepretržite na cestách a svoju fanúšikovskú základňu má vo viac ako 30 krajinách. V súčasnosti koncertujú so svojím štvrtým albumom. Nivalis, ktorý ponúka všetko, čo priaznivci Árstídir milujú.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Barbara Denciová.