Pesničková tvorba Jakuba Tvrdíka v rámci projektu Felix bola už od začiatku veľmi introspektívna, melancholická a zameraná na hĺbavejších poslucháčov. S novým, v poradí už tretím albumom, prichádza hudobný posun na jednej strane k temnejším atmosféram, ale zároveň aj k väčšej hravosti a nápaditosti. Novinka plná zaujímavých melódií a vyzretých textov je tak prístupnejšia a rozmanitejšia.

Album Deje sa vo Vašom vnútri vyšiel 30. novembra a je na ňom dvanásť skladieb, z toho štyri sú čisto inštrumentálne. Časť skladieb je nahraná naživo, prevažná časť je však vytvorená elektronicky. Texty v slovenčine sú pomerne osobnými výpoveďami Jakuba Tvrdíka, ktorý predstavuje svoje subjektívne stvárnenie vnímania reality a vzťahov medzi ľuďmi.

Názov albumu a názvy jednotlivých skladieb sú koncepčne previazané a poukazujú na všadeprítomnú zraniteľnosť ľudskej duše a potrebu vyjadrenia pocitov a túžob. Album je do určitej miery ponurý, ale rozhodne nejde o žiadne opúšťanie sa a utápanie sa v depresiách. Felix od roku 2021 postupne vydal viacero singlov avizujúcich novú nahrávku, tým posledným bola skladba Naliehavá, ktorá oproti zvyšku albumu vyniká gitarovejším zvukom.


Album vznikal hlavne v domácom štúdiu Jakuba Tvrdíka a následne boli stopy a živé hudobnícke party nahrávané v štúdiu Pulp u Mateja Turcera na Kolibe. Niektoré skladby boli načrtnuté už dávnejšie, samotný mix a dotextovanie prebiehalo od roku 2021 až do vydania albumu.

Samotné nahrávanie sa nerodilo ľahko, času na dokončenie popri rodičovských povinnostiach a iných hudobných povinnostiach (Jakub je tiež klávesákom kapely Billy Barman, pozn. red.) bolo pomenej. Je však nakoniec v takej podobe, ako si to autor a interpret predstavoval - po mnohých mixovacích dňoch našli s Matejom Turcerom vyhovujúcu zvukovú farebnosť.


Hudbu, produkciu a väčšinu textov si robil Jakub sám. Texty ku skladbám Šťastie a Obdobia napísal Ján Hurtík. Veľký kus práce urobil spomínaný Matej Turcer v štúdiu Pulp, ktorý zásadne posunul skladby po zvukovej stránke a do skladby Labyrint aj nahral basgitaru. Na albume sa podieľali aj Matej Ruman (bicie), Martin Bakyta (gitary, basgitara) a Andreas Imrich (gitara) v skladbách Naliehavá a Blízko pri Tebe.

Album Deje sa vo Vašom vnútri je prístupný na Youtube a na Bandcampe. Na Spotify a ďalších streamovacích službách bude dostupný od 12. decembra. Plánuje sa aj jeho vydanie na CD začiatkom budúceho roka.

Vznik albumu podporil aj Fond na podporu umenia.



Text: Patrik Marflák (úvod, editácia), zdroj: TS - Jakub Tvrdík