Napriek ešte stále zúriacej zime za oknami, ktorou nás Morena poriadne trápi, je už teraz jasné, že s príchodom jej sestry Vesny si budeme môcť na jar v Majestic Music Clube (MMC) pocestovať v čase.


Ak ste fanúšikmi stredovekej hudby, 24. marec si zakrúžkujte v kalendári červenou fixkou a naplánujte si voľno. Bude sa totiž konať koncert s názvom Večer stredovekého folku, ktorého headlinerom bude výborná poľská skupina 
Percival, podporená domácou kapelou Strigôň.

Percival je bočný folkový projekt kapely Percival Schuttenbach, ktorej hlavnými postavami sú Mikołaj Rybacki a Katarzyna Bromirska. Tí sú zároveň zakladateľmi rovnomennej spoločnosti - Percival Schuttenbach totiž nie je len skupina, ale je to firma, ktorá organizuje koncerty, realizuje hudobné workshopy, vydáva albumy a stará sa o ich online distribúciu. Počas viac ako 20 rokov jej fungovania Mikołaj a Katarzyna neustále pracujú na rozvíjaní tejto značky. V rámci tohto spolupracujú s mnohými ľuďmi, hlavne profesionálnymi hudobníkmi, ktorí im pomáhajú pri realizácii ich vízií.

Aktuálne majú rozbehnuté tri hlavné projekty. Okrem kapiel Percival Schuttenbach, v ktorej sa venujú tvorbe rockovo-metalovej hudby inšpirovanej slovanským folkom a kultúrou, a projektu Percival, s ktorým vystúpia aj v Bratislave, je známa aj ich Wild Hunt Live Show, čo je hudobné predstavenie s hudbou použitou aj v známej videohre The Witcher 3: Wild Hunt (Zaklínač 3: Divoký hon). Na jej soundtracku sa aj sami podieľali skladbou The Nightingale. Okrem hry sa ich pieseň inšpirovaná dielom spisovateľa Andrzeja Sapkowskeho dostala aj do poľskej audio verzie e-booku zo Sapkowskeho knižnej série Búrková sezóna (Sezon Burz).


V rámci projektu Percival, ktorý funguje od roku 2005, sa snažia o priblíženie života, hudby a kultúry predkresťanských Slovanov. Aktuálnymi členmi kapely sú okrem Mikołaja Rybackiho (vokály, lutna s dlhým krkom) a Katarzyny Bromirskej (vokály, byzantská lýra) aj Joanna Lacher (vokály, bodhrán - írsky druh bubna, davul - dvojhlavý druh bubna používaný hlavne v hudbe na strednom východe) a Christina Bogdanova (bodhrán, davul, vokály). Okrem zmienených nástrojov používajú napríklad aj rôzne flauty.

Percival svoju hudbu prezentujú hlavne prostredníctvom vystúpení na rôznych historických festivaloch doma v Poľsku, ale aj v okolitých krajinách a inde vo svete. Súčasťou ich repertoára sú rôzne skladby zo slovanských regiónov, ako i vlastná tvorba. Na konte majú zatiaľ šesť štúdiových albumov. Zatiaľ posledný z nich vyšiel v roku 2018 v rámci série nahrávok nazvaných Slava s titulom Slava! Pieśni Słowian Zachodnich. V tejto sérii sa venujú na každom albume inej slovanskej vetve – prvý z nich sa zaoberal južnými Slovanmi, druhý východnými a tretí západnými.


Spoločnosť Percivalu bude v marci v Bratislave robiť slovenská kapela Strigôň. Začiatky zoskupenia sa datujú do roku 2015, kedy Michal Jankuliak a Kristián Žilinec spolu začali hrať na tradičnom gréckom nástroji buzuki skladby zo soundtracku spomínanej hry The Witcher 3: Wild Hunt.

Štvorica, ktorej aktuálnu zostavu tvoria speváčka a violončelistka Barbora Danielová a hudobníci Jakub Bebej (írske píšťalky a ninere), Ján Kubas (perkusie) a Michal Jankuliak (buzuki, oud, kantele), je jednou z mála slovenských kapiel, ktorej tvorba vychádza zo starovekej a stredovekej hudby a kombinuje ju s fantasy, pričom textovo vychádza hlavne zo slovanskej mytológie. Zaujímavosťou je, že v začiatkoch Strigôni robili aj coververzie skladieb od Percivalu, s ktorými ich neuvidíme na pódiu prvýkrát. Spoločne už zahrali napríklad v roku 2017 na Liptove na historickom festivale Utgard.


Napriek tomu, že je táto partička zvukovo ladená do časov minulých, jej pôsobiskom nie sú iba historické a fantasy festivaly. V začiatkoch jej fungovania ste ju mohli vidieť aj na rôznych slovenských či českých metalových akciách. Skupina má zatiaľ na konte dva albumy - Dunaj (2019) a Posledný strom (2020).

Ak patríte medzi tých, ktorí sa radi nechajú uniesť atmosférou a chcete cestovať v čase do minulosti za zvukov výbornej hudby, potom na tejto výbornej akcii nesmiete chýbať. Obe skupiny dokážu vytvoriť úžasnú atmosféru, v ktorej zreteľne počuť šepot dôb našich predkov.

Vstupenky:  


Zdroj: PR článok (Hudba.sk edit)