"Milujme svoje sny, poďme s nimi," spieva Daniel Jankech v refréne piesne Po nočnom daždi. Táto veta sa dá označiť aj za motto jeho tvorby. Dlhoročný komerčný hudobník, spevák, skladateľ a textár na albume s názvom Posledný vlak dokazuje, že na vydanie debutu nie je nikdy neskoro. Naplnil svoj zámer a pripravil album sviežich aj romanticko-melancholických rockových piesní.

Daniel Jankech nie je len interpretom, ale aj autorom hudby a väčšiny textov piesní na albume. "Mal som mnoho snov a stále mám a viem, že sny sa dajú uskutočniť. Nielen tie moje, ale sny každého človeka a hudobníka. Na začiatku sa zdá sen neuskutočniteľný, či veľmi vzdialený. Ale niekedy stačí urobiť prvý krok a hneď sa ukáže ďalší a ďalší, až sa sen nakoniec stane skutočnosťou. Aj keď som v tzv. 'serióznom' veku, stále zostávam mladíckym snílkom a sny sa mi plnia či splnili. Prajem to zo srdca aj ostatným. Treba byť len vytrvalý, nevzdávať sa a nepočúvať neprajníkov," hovorí hudobník.

Svoj debutový album nazval symbolicky Posledný vlak, pretože ako sám hovorí, dokázal na ten vlak jeho snov ešte naskočiť a stihnúť ho.

"A teraz si tú jazdu užívam. Retrospektívne sa zamýšľam, prečo som sa k albumu dopracoval až teraz, a možno to bude predovšetkým mladých hudobníkov zaujímať. V dobách socializmu som sa poväčšine stretával s hudobníkmi, ktorí chceli hrať komerčným spôsobom prevzaté skladby a zarobiť si nejaké peniaze. Aparatúra bola príšerne drahá a vlastná tvorba sa zdala luxusom. Avšak napriek tomu si myslím, že u mojich súputníkov išlo skôr o nedostatok kreativity a odvahy skúsiť niečo vlastné. Inak, kombinácia komerčného hrania a vlastnej tvorby je ideálna, aspoň pre začiatok určite, keďže i keď sa nemusí v tvorbe dariť, kapela je takpovediac stále v hre."


Hoci album vydáva v pokročilej jeseni svojho života, titulnú skladbu zložil už ako 16-ročný. "Bola to moja druhá skladba čo som zložil. Hral som ju v dedinskej kapele niekedy okolo rokov 1981-1984. Na dedinských zábavách mala úspech, ale vtedy som to na inú úroveň dotiahnuť nevedel a vlastne som ani nemal možnosti. Ale teraz je to slobodné a iné. Mladých hudobníkov chcem povzbudiť, aby sa nebáli svojej tvorby a ani bizarností, ktoré vytvoria. Nie vždy je dobré sa sústrediť na špičkové remeselné výkony hudobníkov. Dobrá skladba musí vzbudzovať emócie. Ak to tak nie je, tak sa k nej poslucháč vracať nebude," hovorí hudobník.

"Ak tvorím, dávam spolu s textom najavo svoje emócie a myšlienky. Treba byť slobodný a nebáť sa ich. Možno zistíme, že máme s mnohými ľuďmi podobné emócie a sme si blízki. A to sa týka aj rádií. Ak nebudú ponúkať tvorbu, ktorá emóciami spája, môžu hrať akékoľvek skladby známych interpretov nebude to fungovať. Bez emócií to jednoducho nie je ono," dodáva.

Daniel vydaniu svojho albumu poňal veľmi netypicky. Skôr než bol na svete, zverejnil postupne všetky skladby na Youtube. Ako tvrdí, mačka vo vreci nie je dobrý obchodný artikel a ten, komu sa skladby budú naozaj páčiť, kúpi si CD preto, aby sa s ním emocionálne stotožnil a aj vizuálne vnímal texty a popisy skladieb so všetkým čo s albumom fyzicky súvisí.

Všetky skladby Daniela Jankecha z albumu Posledný vlak nájdete TU.


Redakciu Hudba.sk informoval Daniel Jankech. Správu sme upravili a doplnili.