Do programu festivalu Pohoda pribudlo deväť silných mien z medzinárodnej scény. Vystúpi aktuálna rapová hviezda Central Cee, hip-hop bude reprezentovať aj Slowthai – tentoraz so živou kapelou, či Shygirl. Príde aj legendárna pesničkárka Suzanne Vega, Perfume Genius, Arooj Aftab, dídžejka Mandidextrous, kapela Amor Elefante a objav nedávno skončeného Eurosonicu – kapela O.

Na Pohode 2023 vystúpi jedna z najvýraznejších osobností svetovej folkovej scény Suzanne Vega. Jej piesne Luka a Tom's Diner pozná snáď každý. Druhá menovaná je hitom viacerých generácií aj vďaka množstvu remixov a coverov, pesničkárka dokonca tie najlepšie verzie od iných umelcov zozbierala a vydala na samostatnom albume Tom's Album (1991).


Na začiatku osemdesiatych rokov sa Suzanne Vega ukázala ako vedúca osobnosť pri oživení folkovej scény. Už od vydania svojho debutového, kritikmi oceňovaného albumu v roku 1985 pravidelne vypredáva koncerty po celom svete. Jej piesne sú vďaka výnimočnému hlasu nezameniteľné a nesú pečať majstrovskej rozprávačky, ktorá pozoruje svet svojím "poetickým okom". Texty sa zameriavajú na život v meste (často spieva o New Yorku), bežných ľudí a predmety zo skutočného sveta. Je držiteľkou množstva hudobných ocenení - počas svojej kariéry získala mimo iného Grammy Awards a ocenili ju aj NME či MTV.

Na Pohode vystúpi s jej dlhoročným gitaristom Gerrym Leonardom, ktorý okrem nej sprevádzal na koncertoch aj Davida Bowieho. "O Suzanne Vega sa snažíme roky. Suzanne Vega, to sú úžasné pesničky, vynikajúce koncerty, silná osobnosť. Patrila k obľúbenkyniam Václava Havla, isto pôjde o jeden z najsilnejších koncertov na tohtoročnej Pohode," odporúča jej vystúpenie riaditeľ festivalu Michal Kaščák.


Na Pohodu mieri aj aktuálna hviezda rapovej scény. Central Cee je prvý britský raper, ktorý na Spotify dosiahol miliardu streamov a k najstreamovanejším umelcom patrí aj na Slovensku. Svojím debutovým mixtejpom Wild West (2021) sa dostal rovno na 2. miesto albumového UK chartu a s jeho nasledovníkom 23 minulý rok rebríček dobyl. Na konte má viaceré spolupráce, medzi inými aj s FKA Twigs na jej songu Measure of a Man. Jeho štýl sa nazýva UK drill a vychádzajúci zo žánrov ako grime a UK garage.

"Nečakané hudobné nápady a silný flow dokazujú, prečo mu rok 2021 priniesol nielen úspech v rebríčkoch, ale aj nominácie na Brit Awards," zhodnotil jeho prelomový rok The Guardian. Na Brit Awards je Central Cee nominovaný aj tento rok, a to v kategóriách Umelec roka a Najlepší umelec v štýloch hip-hop/grime/rap.

"Pre Pohodu je potvrdenie Central Ceeho mimoriadna udalosť. Momentálne jeden z najvychytenejších raperov na svete odohrá svoj koncert na hlavnom pódiu v sobotu. Po parádnej skúsenosti so Skeptom, na ktorého koncert mnohí doteraz spomínajú, pôjde o ďalší fantastický zážitok s tým najaktuálnejším, čo sa dá na hip-hopovej scéne počuť. Očakávame ďalší zlomový moment pre náš festival,“ hovorí Kaščák.


V Trenčíne sa po roku opäť predstaví aj raper Slowthai. Málokedy sa stane, že organizátori Pohody zavolajú dvakrát po sebe toho istého umelca. Opätovné booknutie vysvetľuje Michal Kaščák: "Koncert Slowthaia patril jednoznačne k vrcholom minulého ročníka Pohody. Keď sme sa dopočuli, že plánuje hrať s kapelou, neváhali sme ani chvíľu a snažili sme sa o jeho potvrdenie aj na tento rok. Slowthai sa tak dostane na hlavné pódium a to už vo štvrtok večer. Už sa tešíme na jeho parádny divoký koncert."

V marci mu vyjde v poradí tretí album, ktorý dostal názov UGLY (skratka pre "U Gotta Love Yourself"). Ako prezradil Slowthai, pôjde o jeho najosobnejší album, na ktorom sa podľa najnovšieho singla Selfish bude uberať viac ku gitarovému zvuku.


Na Pohode 2023 bude mať ženský rap ďalšie zastúpenie v podobe 30-ročnej britskej speváčky a raperky Shygirl. Jej meno zarezonovalo na hudobnej scéne už v roku 2018, keď vydala svoje debutové EP. Následne vlani vydala svoj debutový album Nymph, ktorý zožal výborné ohlasy kritiky aj fanúšikov. Magazín Pitchfork jej debut zaradil do rebríčka Best Progressive Pop roku 2022.


Medzi novými menami Pohody 2023 je aj Perfume Genius, americký spevák a skladateľ s nezameniteľným hlasom a textami so silným odkazom. Ako queer osoba si prešiel počas života situáciami, ktoré sa podpísali na jeho hudobnom smerovaní a posolstve v textoch.


Návštevníkom festivalu sa predstaví aj držiteľka Grammy Arooj Aftab. Ide o prvú pakistanskú víťazku tohto ocenenia, ktoré získala minulý rok v kategórii Best Global Music Performance. Na túto cenu bola nominovaná aj tento rok za spoluprácu, a dokonca vystupovala aj na samotnom udeľovaní Grammy Awards. Arooj Aftab kombinuje vo svojej tvorbe jazz, minimalizmus a neo-Sufi. 


Nadšenci elektronickej hudby sa môžu tešiť na Mandidextrous, priekopníčku a kráľovnú štýlu jungletek (mix drum&bassu, jungle a techna). Táto Britka neprekračuje len hranice v hudbe, ale aj vo svojom osobnom živote - otvorene hovorí a vzdeláva o svojej tranzícii. Svoj DJ set odohrá spolu s Matiou Lenickou alias B-Complex.


Na Pohode 2023 bude mať z nových mien zastúpenie aj indie-pop. Z Argentíny príde skupina Amor Elefante, ktorá popové melódie mieša s chytľavými gitarovými linkami. Vplyv brazílskej hudby dodáva tomuto mixu svoje osobité čaro.


Posledným z nových mien, ktoré prezradili organizátori Pohody, je londýnske duo O. Tvoria ho barytón-saxofonista Joseph Henwood a bubeníčka Tash Keary. Duo začalo tvoriť počas pandemického lockdownu a stačilo im odohrať iba jedno živé vystúpenie, aby ich ako predskokanov na svoje turné zavolali Black Midi. Zároveň ide o prvú kapelu, ktorú organizátori Pohody dohodli priamo na showcaseovom festivale Eurosonic v holandskom Groningene začiatkom tohto roka.


Týchto deväť zahraničných interpretov tak na Pohode 2023, ktorá sa uskutoční od 6. do 8. júla, doplní už skôr zverejnených umelcov ako Jamie xx, aktuálnych dvojnásobných víťazov Grammy Wet Leg, Sofi Tukker, Viagra Boys, Amelie Lens, Sampa the Great, Genesis Owusu, Dry Cleaning, Shame, Charlotte Adigéry & Bolis Pupul, Liniker, Yard Act, Alina Pash, PVA a ďalších. Ďalšie svetové aj domáce mená pribudnú do lineupu Pohody už v najbližších dňoch.

Všetky podrobnosti o festivale nájdete na oficiálnej stránke www.pohodafestival.sk.

Redakciu Hudba.sk informoval za organizátorov festivalu Lukáš Grešš. Správu sme upravili.