Zatiaľ najdlhšie európske turné má pred sebou slovenská skupina The Ills, keď v apríli odohrá dvanásť koncertov v ôsmich krajinách - Česku, Nemecku, Dánsku, Švédsku, Holandsku, Belgicku, Rakúsku a jeden aj na domácej pôde v Bratislave.

Šnúra s názvom The Illsane Tour 2017 odštartuje 11. apríla v Prahe a skončí sa 30. apríla v bratislavskej Fuge. "Pevne verím, že to zvládneme v zdraví a nepozabíjame sa navzájom," smeje sa basgitarista Peter Berák, ktorý si intenzívnym koncertovaním vynahradí nedávnu absenciu. Kvôli zraneniu totiž januárové vystúpenia na festivale Eurosonic v holandskom Groningene absolvoval len ako divák.

The Ills ohláseným turné potvrdzujú povesť jednej z medzinárodne najžiadanejších slovenských skupín v súčasnosti. Po koncertoch, ktoré odohrali v ostatných mesiacoch okrem Groningenu aj na festivaloch Iceland Airwaves, Incubate Tilburg či Ment Ljubljana, hrajú v absolútnej pohode. "Dvanásť koncertov, dvanásť čiernych tričiek, dvanásť čistých slipkov... Dvanásť dní plných smiechu, radosti a hluku. Čo to zas bude, čo to zas bude??? Netuším, no náramne sa teším," snažil sa do tlačovej správy zabásniť gitarista Miroslav Luky a potvrdil tak, ako je dobre, že The Ills sú inštrumentálna kapela... (poznámka redakcie: chalani, zhudobnite to!)

"Môžem povedať za celú kapelu, že na turné sa nesmierne tešíme. Práve takúto formu dobrodružstva máme najradšej. A aj keď nevieme, čo nás čaká, už teraz sa nevieme dočkať toho, aké miesta navštívime, akých ľudí stretneme a čo všetko zažijeme. Okrem radosti je to však aj veľká dávka rešpektu a zvedavosti, keďže sme tak veľa dní po sebe ešte nikdy nehrali. Takže to bude pre nás aj veľká skúška - nielen po hudobnej stránke," hovorí Peter Berák, hrajúci po decembrovom zranení ruky so špeciálnou rukavicou, na margo toho, že za prvých jednenásť dní The Illsane Tour 2017 odohrá kapela až desať koncertov v rôznych mestách a krajinách.

Úspechy žnú v zahraničí aj na domácej scéne

Motiváciou pre chalanov sú posledné ohlasy zo zahraničia, keď sa ich skladba 4:17 v nedeľu objavila na portáli NPR.org vo výbere skladieb od dídžejov a redaktorov amerických rádií Heavy Rotation: 10 Songs Public Radio Can't Stop Playing, a práve dnes je tej istej skladbe venovaná rubrika The Song of the Day v legendárnom rádiu zo Seattlu KEXP. "Bolo ťažké vybrať jednu pesničku, pretože milujem celý šialený album Ornamental or Mental," napísal okrem iného zakladateľ rádia Kevin Cole na svojom blogu.


The Ills majú za sebou vynikajúci rok nielen v zahraničí, ale aj doma. Spomínaný album Ornamental or Mental sa dostal do finálových nominácií ankety Radio_Head Awards hneď v dvoch kategóriách - Album roka podľa fanúšikov aj podľa kritikov. "Umiestnenie ma teší na oboch leveloch. V kategórii Album roka mám radosť najmä z toho, že ľudia, poslucháči, začali The Ills vnímať ako niečo, za čo sa oplatí hlasovať. Pravdepodobne ich nebolo až tak málo, čo je absolútna paráda," teší sa gitarista Martin "Iso" Krajčír. "Druhý level radosti je z nominácie u kritikov. To je zase iné hodnotenie, ako z pohľadu ľudu. Obe kategórie sú pre každú kapelu dôležité." 

Po aprílovom turné si dopraje kvarteto muzikantov menšie koncertné voľno, ktoré chce využiť na prípravu svojho piateho štúdiového albumu. Na pódiá sa plánuje vrátiť na letných festivaloch, kde sa snáď po medzinárodných úspechoch z ostatných mesiacov predstaví na väčších pódiách a v lepších časoch ako doteraz.

The Illsane Tour 2017:

11. 4. - Klub FAMU, Prague, CZ
12. 4. - Noch Besser Leben, Leipzig, DE
13. 4. - Duncker Club, Berlin, DE
14. 4. - Stengade, Copenhagen, DK
15. 4. - Klubb Undergrunden, Borås, SWE
16. 4. - Pitstop, Kolding, DK
18. 4. - Sugarfactory, Amsterdam, NL
19. 4. - Nosta, Opwijk, BE
20. 4. - Simplon Up, Groningen, NL
21. 4. - De Avenue, Breda, NL
29. 4. - Arena, Vienna, AT
30. 4. - Fuga, Bratislava

Prečítajte si: Eurosonic z prvej ruky: Čo všetko stojí za úspešnou holandskou výpravou The Ills?


Hudba.sk informoval Mário Gešvantner z agentúry Real Something. Článok bol upravený redakciou. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach skupiny theills.net a www.facebook.com/theills.

Foto: Tatiana Lehocká

Súvisiaci interpreti: The Ills