Po Florence + The Machine pripravili organizátori festivalu Colours of Ostrava ďalšiu výnimočnú českú koncertnú premiéru. V druhej polovici júla sa prvýkrát v našich končinách predstaví azda najväčší popový objav minulého roka Starom kontinente, španielska speváčka Rosalía, ktorá unikátnym spôsobom spája flamenco s moderným popom a R&B.

"Rosalía tento rok vystúpi ako jedna z horúcich nových hviezd hudobnej scény napríklad na festivaloch Primavera, Roskilde, Rock Werchter alebo Coachella. Preto som rada, že sa nám ju podarilo dohodnúť aj na Colours of Ostrava. Je neuveriteľné, akým spôsobom dokáže táto katalánska speváčka spojiť flamenco so súčasnou hudbou a tým tento andalúzsky hudobný poklad šíriť po svete. Fanúšikovia sa môžu tešiť na veľkú koncertnú šou s tanečnicami a veľkou výpravou," hovorí riaditeľka festivalu Zlata Holušová.


Po latino vlne prichádza na scénu flamenco pop

Jedným z najväčších trendov svetovej pop music posledných rokov je spájanie popu, rapu a prvkov populárnych latinsko-amerických žánrov, najmä reggaetónu. Nová hudobná senzácia však neprišla zo Strednej/Južnej Ameriky alebo Karibiku, ale zo Španielska. Zdrojom nečakanej hudobnej inšpirácie, ktorá očarila fanúšikov, hudobných novinárov aj umelcov po celom svete, sa stal tamojší tradičný žáner flamenco, ktorého prienik do medzinárodného popového mainstreamu bol donedávna natoľko nepredstaviteľný, že by rozprávanie o ňom mohlo byť považované za sci-fi.

Hypotézu, že flamenco a elektropop či moderná hip-hopová produkcia k sebe nepatria, však v priebehu roka 2018 dokonale vyvrátila 25-ročná Rosalía Vila Tobella. Talentovaná speváčka, skladateľka, tanečníčka a producentka na svojom kritikmi ospevovanom druhom albume El Mal Querer s ľahkosťou, bez predsudkov a najmä bez precedensu uviedla hudobný poklad Andalúzie do moderného mestského kontextu.

Ide o odvážny, experimentálny a konceptuálny album, ktorý je inšpirovaný romantickým príbehom o toxickom vzťahu s názvom Flamenca od neznámeho autora z 13. storočia. V prvom rade je to však nahrávka, ktorá búra hranice a stereotypy spojené s flamencom, a zároveň prináša do súčasného popu niečo úplne nové a doposiaľ nepočuté. Rovnako sviežo pôsobia aj jej videoklipy, ktoré ukazujú Španielsko tak, ako svet doteraz nepoznal.


O tom, že pre Rosalíu je minuloročný úspech iba začiatkom veľkej medzinárodnej kariéry, svedčí zoznam spoluprác, ktoré od jeho dokončenia stihla rozbehnúť. Skôr než album v novembri 2018 vyšiel, začala pracovať na ďalších skladbách s Jamesom Blakeom (skladba Barefoot In The Park z jeho nového albumu Assume Form) či s venezuelským elektronickým mágom Alejandrom Ghersim, známym pod pseudonymom Arca, ktorý je autorsky či producentsky podpísaný pod nahrávkami Kanyeho Westa, FKA twigs alebo Björk.

Minulý rok tiež strávila niekoľko dní v štúdiu Pharrella Williamsa, fandí jej Dua Lipa a fanúšikom latina sa predstavila v spolupráci s mega hviezdou reggaetónu J Balvinom, s ktorým naspievala hitovku Brillo. Na samotnom albume jej autorsky vypomohli najmä dvaja španielski hudobníci - raper C. Tangana (vlastným menom Antón Álvarez Alfaro) a producent El Guincho (Pablo Díaz-Reixa), ktorý je známy vďaka spolupráci s Björk.

Práve islandskej hudobnej ikone a anglickej speváčke Kate Bush ďakovala Rosalía za inšpiráciu počas preberania dvoch cien Latin Grammy. Okrem nich má na konte aj cenu za najlepší videoklip v rámci UK Music Video Awards (za klip Malamente), kde získala aj ďalšie tri nominácie, a tiež nomináciu na MTV Europe Music Award.


Flamenco tu a teraz

Rodáčka z katalánskeho priemyselného mesta Sant Esteve Sesrovires neďaleko Barcelony pochádza z nehudobnej rodiny, v ktorej sa počúvala väčšinou anglicky spievaná hudba. Flamenco objavila až ako 13-ročná a zamilovala si ho natoľko, že sa ho rozhodla preskúmať hlbšie. Postupne sa stala súčasťou flamenco scény v Katalánsku, vďaka čomu stretla svojho budúceho učiteľa. José Miguel Vizcaya, prezývaný El Chiqui, jej navrhol, aby flamenco študovala na vysokej škole, konkrétne na Escuela Superior de Música de Cataluña (Vysoká škola hudby v Katalánsku), kde počas nasledujúcich ôsmich rokov študovala flamencový spev. Samotný album El Mal Querer je podľa jej slov výsledkom tohto štúdia a jej záverečnou prácou.

"Naučila som sa všetko o tradíciách, pravidlách, technike a histórii. Flamenco však chápem ako tu a teraz. Klasický základ je pre mňa dôležitý, ďalej však chcem byť slobodná. Nie je mojím zámerom meniť status quo žánru, spievam flamenco zo svojej perspektívy a je pre mňa absolútne nevyhnutné robiť to po svojom. Viem, že tým riskujem, ale inú možnosť nemám," hovorí charizmatická brunetka, vďaka ktorej sa dnes o flamenco zaujímajú aj ľudia, ktorí ho predtým nikdy nepočúvali.


V expresívnom hlase má Rosalía surovosť a túžbu, flamenco pre ňu nie je len prostriedkom k upútaniu pozornosti. Jej zásadnou devízou je prirodzenosť. Často koncertuje s veľkými španielskymi majstrami, ktorým dokáže byť rovnocenným partnerom. "Rosalía má hlas starého flamencového speváka a múdrosť, ktorá nezodpovedá jej veku. Je úplným opakom umelca stvoreného šoubiznisom. Je autentická a originálna," povedal o nej slávny španielsky režisér Pedro Almodóvar, ktorý si ju pozval do svojho nového filmu Dolor y Gloria (Bolesť a sláva).

Za pozornosť stojí aj speváčkin debut Los Ángeles z roku 2017. Ten ponúka tradičnejší pohľad na flamenco a je plný silných, hudobne minimalistických a intímnych akustických piesní o smrti, ktorá nahrala s o generáciu starším gitaristom, hudobníkom a producentom Raülom Refreeom. Druhý album znamenal radikálny obrat so samplami Justina Timberlakea, vytúrovaných motoriek alebo policajných sirén. Ak si však jej flamenco pop 21. storočia zamilujete, určite vás osloví aj jej podmanivá, živelná prvotina, ktorá môže byť pre nového poslucháča akousi bránou do doposiaľ neobjaveného sveta tradičného Španielska. Sme zvedaví, ako tieto svoje dve diametrálne odlišné polohy odprezentuje na koncertnom pódiu.


K ďalším novo potvrdeným menám 18. ročníka Colours of Ostrava patrí napríklad dánska speváčka , jazzový klavirista a držiteľ troch Grammy Cory Henry so svojím projektom The Funk Apostles, kráľovná calypso Calypso Rose, izraelské indie-popové duo Lola Marsh, americkí Nahko and Medicine For The People, austrálski buskeri Pierce Brothers, ukrajinský freak kabaret Dakh Daughters, indie-rockeri Amber Run, gospel-funkoví Tank and the Bangas a na Electronic stage napríklad Tokimonsta, Enrico Sangiuliano, Nicola Cruz, Emily Dust alebo David August.

Festival sa uskutoční od 17. do 20. júla 2019 opäť v úchvatnom industriálnom areáli ostravských Dolných Vítkovíc. Medzi prvými oznámenými menami sú The Cure, Florence + The Machine, Rag'n'Bone Man, ZAZ, Mogwai, Mariza, Ólafur Arnalds, Kronos Quartet, Hiromi a mnoho ďalších. Program na 20 scénach ponúkne cez 350 programových bodov - pri koncertoch viac ako 120 zahraničných a domácich kapiel taktiež diskusie v rámci medzinárodného fóra Meltingpot, divadlá, workshopy, filmy, výtvarné inštalácie a ďalšie sprievodné aktivity.

Štvordňové vstupenky na Colours of Ostrava 2019 sú v predaji vo festivalovom e-shope na www.colours.cz. Ich aktuálna cena 114 eur (2790 Kč) platí na limitované množstvo 9000 kusov.

Pozrite si ako bolo na Colours v roku 2018:


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Colours of Ostrava pre Slovensko Zdenko Hanout. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.