Zvuk inšpirovaný synthpopom z 80. rokov, výrazné spevy, odvážny text. Ovarius pokračuje v tomto trende aj so svojím druhým singlom Fatherless Girls Having Fun, ktorý vyšiel v piatok 1. marca. Kto by však opäť čakal éterickosť, nenašiel by ju. Pretavila sa do bezočivej suverenity.

Ovarius, sólový projekt Anny Óváry, sa zrodil v decembri roku 2023, a v januári tohto roka už mal za sebou aj prvé živé hranie. Autorka sa so svojou koncertnou kapelou v zložení Miloš Bulík, Peter Kunzo, Marek Sasko a Lukáš Zdurienčík predstavila v relácii Popo_FM na Rádiu_FM, kde predstavila štyri piesne. Jednou z nich bola aj čerstvo zverejnená novinka Fatherless Girls Having Fun.

Názov piesne (vo voľnom preklade "Zabávajúce sa dievčatá bez otca") môže v mnohých vyvolať rôzne otázky. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že cieľom je šokovať, no ide len o to, že Anna Óváry je verná svojej snahe otvárať témy, ktoré sú považované za tabu.

"Prvotnou inšpiráciou pri tvorbe bol jeden osobný príbeh v období, keď mi moje staré schémy pri vytváraní vzťahov prestali dávať zmysel," hovorí autorka. Slovo fatherless sa do slovenčiny prekladá ťažko, ona sama toto adjektívum definuje ako "neschopnosť milovaného otca byť prítomným (smrť, iná rodina, atď.) alebo prítomnosť emočne neprítomného otca". V každom prípade práve "bezotcovstvo" bolo podľa nej jadrom danej osobnej skúsenosti.

"Moja múza sa tu nezastavila, do piesne vniesla spomienky z rozhovorov s rôznymi ľuďmi o takzvaných 'daddy issues'. Znie to ako vďačná téma povrchných dialógov mladých dievčat v piatok večer v bare, ja v tom však vidím podvedomé úsilie liečiť si hlboké rany z detstva. Občas dokonca aj volanie o pomoc," pokračuje autorka.  

Zvrat piesne spočíva v tom, že hudba až tak nedovoľuje strácať sa v hlbinách mysle a zamýšľať sa veľmi dlho o primárnej téme textu. Znie sebavedomo, pozitívne, a dokonca aj veselo. Atmosféru silno ovplyvňuje klávesový motív, ktorý je ústredný, a to aj napriek tomu, že vznikol len ako pomyselná čerešnička na torte. "Keď som bola skoro presvedčená o tom, že k produkcii skladby už neviem pridať nič kľúčové, tak sa vypýtala táto synťáková melódia z mojej hlavy. A vyhrala," hovorí Anna Óváry.

Meno Lukáša Zdurienčíka už bolo spomenuté vyššie, je totiž členom koncertnej kapely Ovarius. Podieľa sa však aj na tvorbe singlov, konkrétne má na starosti postprodukciu a mix. Master vznikol v štúdiu gargle and expel a vizuál k piesni vytvorila Klaudi Mituníková.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Anna Óváry. Text správy sme upravili.