Rok 2023 bol pre speváčku Annu Óváry celkom rušný. Bodku za ním dáva svojím debutovým sólovým singlom Theory and Routine, ktorý vydala pod umeleckým menom Ovarius.

Anna Óváry nie je na slovenskej alternatívnej hudobnej scéne žiadnym nováčikom. Svoje miesto na nej má už pomerne dlho vďaka pôsobeniu v kapele Buy Her Sugar a rôznym spoluprácam. Až teraz sa však rozhodla pre začatie sólového projektu.

"Všetko má svoj čas zrenia – takto znie moja diplomatická odpoveď. To však zahŕňa aj ďalší fakt, ktorý už neznie tak zrelo a rozvážne: neverila som tomu, že to dokážem sama. A to aj napriek tomu, že ja v živote fakt skoro všetko robím sama," priznáva autorka projektu Ovarius. Ako dodáva, pesnička Theory and Routine je odzrkadlením jej vlastného prežívania, čiže nie je zmesou kompromisov, čo k autorským a interpretačným spoluprácam prirodzene patrí.

Samozrejme, ku konečnému výsledku a zhmotneniu autorkinej vízie priložili ruku aj ďalší skvelí profesionáli, najmä slovenský producent Lukáš Zdurienčík (Blame Your Genes), ktorý mal na starosti mix a postprodukciu, a Tomáš Karásek (Gaex, mastering), ktorý sa podieľa aj na konečnom zvuku pesničiek Buy Her Sugar. Vizuál k piesni Theory and Routine pochádza z ateliéru fotografa Petra Onduša.

Pieseň ako vedľajší produkt terapie

Textovo je skladba doteraz najúprimnejšiou osobnou výpoveďou Anny Óváry zasadenou do piesne. Ako sama priznala na svojich sociálnych sieťach, pieseň je akýmsi vedľajším produktom terapie. "Sama som nedokázala prísť na to, čo mi chýba vo
vzťahoch. Hľadala som to na zlých miestach, napríklad v bezhlavom žúrovaní alebo aj izolovanej posadnutosti vlastným telom," hovorí speváčka, narážajúc na poruchy príjmu potravy, ktorým venovala jednu slohu piesne.

"Nakoniec som si po niekoľkých sedeniach u mojej terapeutky uvedomila, že odpoveď je oveľa jednoduchšia a zároveň neskutočne komplikovaná: ide o elementárnu potrebu intimity – a, samozrejme, (nielen) sexuálnej – dvoch dospelých ľudí. Bez prítomnosti zraneného dieťaťa alebo prísneho rodiča."

Pieseň Theory and Routine zaujme výrazným kontrastom energického až radostného hudobného spracovania a ťažkých osobných tém z textovej zložky. Výsledkom je akási transakčná analýza zahraná v štýle 80. rokov pripomínajúca Madonnu, Kate Bush alebo Eight Wonder. Pesnička je dostupná na všetkých streamovacích platformách a hneď po vydaní sa dostala aj do rotácie Rádia_FM.

Redakciu Hudba.sk informovala Anna Óváry. Správu sme upravili.