Mladý spevák Rastislav Struhár alias Rasty len nedávno predstavil svoj prvý singel, pre ktorý ho niektorí ľudia z brandže začali prirovnávať k Haberovi za mlada. Sám skromne tvrdí, že jediné, čo má so známym porotcom a hlasom kapely Team spoločné, je povaha. V každom prípade mu pieseň z dielne Juraja Kupca už otvára dvere aj mimo Slovenska.

Rasty, ktorá má ešte len 19 rokov a tento rok maturuje, bol s pesničkou Kalendár nominovaný na poľský festival Carpathia v meste Rešov (poľsky Rzesów), ktorý má v rámci stredoeurópskeho regiónu silné medzinárodné renomé. Nádejný spevák z Partizánskeho tam bude Slovensko už o dva mesiace reprezentovať v konkurencii spevákov a skupín z celého sveta.

Medzinárodná porota zložená z uznávaných hudobných producentov ho vybrala medzi 23 najlepších z niekoľko stoviek prihlásených talentov. Rasty má ako študent maturitného ročníka momentálne úplne iné starosti, a tak ho nominácia prekvapila. Podľa vlastných slov nečakal, že mu Kalendár otvorí bránu do sveta. "Snáď žiadny spevák, a zvlášť začínajúci, o takých veciach nepremýšľa," hovorí skromne a dodáva, že správa o nominácii ho zastihla v škole. "Na hodine slovenčiny mi prišla smska. Trochu ma to rozhodilo v sústredení, ale snáď som písomku zvládol dobre," dodáva s úsmevom.

Festival sa uskutoční 7. a 8. júna, pričom súťažná prehliadka s vyhlásením víťaza sa uskutoční už v prvý večer. 7. júna o 20:00 ho bude priamy prenos z Rešova vysielať poľská verejnoprávna televízia TVP. "Vnímam to skôr ako príležitosť na získanie skúsenosti z takej veľkej akcie," hovorí Rasty, no dodáva, že Slovensko bude na akcii reprezentovať najlepšie, ako vie. Možno sa mu podarí napodobniť Petra Cmorika a Adama Ďuricu, ktorí v rokoch 2007 a 2009 súťaž vyhrali.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Petr Sirotek, manažér speváka.