Slovenská kapela Tublatanka vystúpi 11. apríla na benefičnom koncerte, ktorý sa uskutoční v rámci Dňa narcisov na nábreží Dunaja pri nákupnom centre Eurovea v Bratislave. Skupinu bude sprevádzať sláčikové kvarteto Adventure Strings.

"Mali sme veľa blízkych ľudí a kamarátov, ktorí podľahli rakovine. Napríklad náš šofér a technik Jano Bona, ktorý nám pomáhal v úplných začiatkoch. Dokonca to bol práve on, kto pri svojom večnom vtipkovaní vymyslel názov našej skupiny. Hneď po prvom koncertnom turné však ochorel a krátko na to zomrel," uviedol spevák Maťo Ďurinda.

Koncertu v Bratislave sa zúčastní aj fanúšik Tublatanky Andrej Seifried, ktorý si nenechal nikdy ujsť žiadne z ich vystúpení. Andrejovi vlani diagnostikovali Hodgkinov lymfóm, no momentálne sa cíti oveľa lepšie a plánuje prísť aj na turné, ktoré skupina absolvuje v apríli a máji.

Hudba ako liek

"Doviezli ma na nich kamaráti vždy tesne pred začiatkom. Po chemoterapii neboli moje stavy najpríjemnejšie, sily mi rýchlo ubúdali a musel som si dobre rozmyslieť, na čo svoju energiu použijem. Cieľ bol vždy jednoznačný: vydržať celý koncert stáť na nohách a vychutnať si ho. Podarilo sa a tie zážitky mi pomohli zvládnuť liečbu vo väčšej pohode," spomína Andy.

"Veľmi obdivujem jeho duševnú silu a nesmierne sa teším, že jeho stav sa výrazne zlepšuje. Verím, že sa úplne vylieči, za jeho statočnosť mu na koncerte venujeme jeho obľúbenú pieseň Skúsime to cez vesmír," dodal na margo verného fanúšika Ďurinda.


Tublatanka sa začala formovať v roku 1982. Kapela prvých desať rokov svojej existencie vystupovala v ľudových krojoch. Na konte má niekoľko albumov ako napríklad Tublatanka (1985), Skúsime to cez vesmír (1987) či zatiaľ poslednú štúdiovku Svet v ohrození z roku 2010.

Termíny koncertov turné Tublatanka - Cítim sa fajn:

12.04. - Košice, Colloseum
13.04. - Lučenec, kino Apollo
17.04. - Myjava, športová hala
24.04. - Poprad, Aréna
26.04. - Bratislava, MMC
29.04. - Liptovský Mikuláš, Dom kultúry
30.04. - Banská Bystrica, ŠH Štiavničky
02.05. - Nové Zámky, Dom Matice slovenskej
03.05. - Partizánske, športová hala
08.05. - Púchov, Mestská hala
09.05. - Námestovo, Baron Pub

Zdroj: SITA, PR
Fotografie poskytla Eva Bacigalová, PR manažérka kapely

Súvisiaci interpreti: Tublatanka