Minulý rok v lete sa to podarilo mladej speváčke Karin Ann, pred pár dňami ju ako druhá Slovenka nasledovala Ela Tolstova z indie-popovej kapely Tolstoys. Reč je o propagácii hudobníčok z celého sveta v rámci kampane streamovacej služby Spotify, ktorej súčasťou je populárny playlist, ale aj vyobrazenie umelkýň na prestížnom billboarde na jednom z najslávnejších námestí sveta.

Tolstoys boli prvýkrát zaradení do globálneho playlistu Spotify EQUAL Global s piesňou Gentle, ktorá vyšla v januári tohto roka. Objavili sa tak v prestížnom playliste po boku svetových speváčok ako Sevdaliza, FKA Twigs či Avril Lavigne. Zároveň bola Ela Tolstova vybratá za ambasádorku československého EQUAL playlistu, vďaka čomu sa ako prvá Slovenka ocitla na jeho titulke.

Do globálneho playlistu bola neskôr zaradená aj ďalšia, tentokrát titulná pieseň z nového albumu Tolstoys Mirror Me a 22. marca, presne mesiac po vydaní albumu, sa Ela v rámci tejto kampane celý deň v niekoľkosekundových intervaloch s ďalšími ženskými umelkyňami objavovala na hlavnom digitálnom billboarde na Times Square v Newyorku.

Prečítajte si rozhovor: Ela Tolstová: Od začiatku bolo naším snom exportovať slovenskú hudbu za hranice

"Byť CZ/SK ambasádorkou Spotify EQUAL je pre mňa veľmi špeciálna a silná vec. Naozaj cielene som svoju ženskosť začala objavovať až minulý rok. Prekonať hanblivosť a zatancovať sólo choreografiu v klipe Gentle pre mňa bolo pred rokom takmer nepredstaviteľné. Keď sa to nakoniec podarilo, myslela som, že to je ono, že som v sebe konečne prebudila silnú ženu. Teraz však viem, že som len na začiatku tejto úžasnej, dlhej cesty. Je krásne, keď sú ženy silné, samostatné a nebojácne. Rovnako dôležité sú však aj emotívnosť, jemnosť, empatia a starostlivosť. Ženskosť sa prejavuje v mnohých formách a farbách. Uznať to a naučiť sa podporovať a akceptovať všetky z nás (najmä medzi nami samými) je podľa mňa rovnako dôležité, ako bojovať za rovnocenné platy, reprodukčné práva a reprezentáciu v politike, vede a umení," komentuje Ela Tolstova tento úspech.


Album Mirror Me obsahuje desať skladieb a vyšiel 22. februára 2022 vo vydavateľstve Slnko Records. Jeho hlavnou témou je hľadanie vlastnej identity. Na albume sa podieľali v Berlíne pôsobiaci profesionáli - producent Drew Deal a masteringovy inžinier Zino Mikorey, ktorí zásadným spôsobom prispeli ku konečnému zneniu albumu. 

Tolstoys je kapela okolo speváčky a skladateľky Ely Tolstovej a basgitaristu Michala Smetanu. Pôsobí medzi troma mestami: Berlínom, Prahou a Bratislavou. Vďaka debutu Botanika (2017), na ktorom hudobníci úspešne rozvíjali schému dream popu s prvkami akustickej hudby a elektroniky, sa kapele podarilo etablovať na slovenskej aj českej scéne.

Novou etapou ich existencie je ich druhý album Mirror Me, s ktorým si dali za cieľ preraziť za hranicami. Producent albumu Drew Deal je súčasne bubeníkom berlínskej kapely People Club, ktorá patrí pod londýnsku agentúru ATC Live, rovnako ako Nick Cave či Connan Mockasin. Mastering zastrešil Zino Mikorey, ktorý pracoval napr. s Nilsom Frahmom alebo Thomom Yorkom a ako masteringový inžinier sa podieľal aj na nových albumoch Bonoba a Ólafura Arnaldsa nominovaných na Grammy.

Zostavu Tolstoys popri ústrednej autorskej dvojici tvoria Matej Herceg (elektronika a perkusie), Lukáš Brabec (bicie), Frederika Camastra (husle) a Pavol Rehák (klavír).


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka skupiny Zuzana Suchová. Správu sme upravili a doplnili.