Zažiarila v America's Got Talent (Amerika má talent), v súčasnosti pripravuje album s poprednými hudobníkmi a koncertuje na najväčších jazzových festivaloch. Speváčka, multiinštrumentalistka a beatboxerka Butterscotch, ktorá je právom označovaná za hudobnú senzáciu, sa 5. júna predstaví na Jarných Bratislavských jazzových dňoch.

Mladá americká speváčka a hudobníčka Antoinette Clinton, ktorá vystupuje pod pseudonymom Butterscotch, ešte len pripravuje svoj debutový album, no už teraz má za sebou hudobnú biografiu, za ktorú by sa nemusel hanbiť žiadny hudobník. Jej kariéru odštartovalo najmä účinkovanie v druhej sérii šou America's Got Talent, kde v roku 2007 skončila na treťom mieste. Porotu a fanúšikov očarila dokonalým spojením spevu s beatboxom.

Na poli beatboxu si stihla spraviť meno už predtým - v roku 2005 sa stala historicky prvou svetovou šampiónkou (v čisto ženskej súťaži), ešte pôsobivejší je však jej titul majsterky západného pobrežia USA z roku 2007, kedy porazila 18 mužských beatboxerov. Pred zviditeľnením sa v televíznej šou absolvovala aj turné s kapelou Peeping Tom (jeden z projektov slávneho Mikea Pattona z Faith No More), na ktorom nahradila jednu z najväčších ikon beatboxu Rahzela.


Víťazstvá v beatboxových súťažiach a postup medzi troch najlepších v populárnej reality šou boli však len začiatkom bohatého zoznamu úspechov v jej doterajšej kariére, v ktorej sa zamerala na svoj milovaný jazz. Minulý rok koncertovala na Montreaux Jazz Festivale, jednom z najznámejších jazzových festivalov sveta. Zahrala si už s hviezdami ako Chick Corea, Bobby McFerrin, Marcus Miller, George Benson či Earth, Wind & Fire. V zozname jej koncertných spoluprác sa však objavujú aj veľké mená z iných žánrov ako Wyclef Jean, will.i.am, Raphael Saadiq alebo Stevie Wonder.

Butterscotch, ktorá okrem spevu a beatboxu ovláda aj hru na klavír, gitaru, saxofón a flautu, sa vo svojej hudbe sa inšpiruje okrem jazzu aj hip-hopom, soulom, R&B, ale i klasickou hudbou, ktorú vyštudovala. Počas svojich koncertov naplno využíva svoj hudobný talent a multiinštrumentalitu. V Bratislave ju budú 5. júna v Inchebe doprevádzať skvelí hudobníci - Magnus Lindgren, saxofonista a flautista, ktorý na džezákoch vystupoval minulý rok po boku Tilla Brönnera, perkusionista Rhani Krija, ktorý pravidelne koncertuje so Stingom, a Claus Fischer patriaci medzi najlepších nemeckých basgitaristov.

Druhou hviezdou šiesteho ročníka Jarných BJD bude britská funkjazzová hviezda Incognito. Prečítajte si viac


Informácie fotografie pre Hudba.sk poskytla PR manažérka festivalu Silvia Turnerová. Článok bol upravený a doplnený redakciou. Viac informácií o festivale a účinkujúcich nájdete na www.rockpop.sk a www.facebook.com/bjd.sk