Netradičné spojenie s celkom zaujímavým výsledkom, ktorý sa však nezaobíde bez kritiky. To je skladba s názvom Čo je trend?!, ktorú spolu vytvorili a nahrali mladý talentovaný bubeník Slavomír Kvasňovský a multiinštrumentalista a spevák Šimon Švidraň alias Swibidie, ktorého môžete poznať aj vďaka spolupráci so svojou známejšou sestrou Barborou.

Prvá spoločná skladba dvojice mladíkov je odvážnym prepojením rôznych žánrov. Inštrumentálne je skladba veľmi zaujímavým počinom, horšie je to so spevácko-rapovým prejavom, ktorý je síce originálny, no dosť ťažko zrozumiteľný, čím zbytočne odpútava pozornosť od hudby.

V tomto duchu sme spoluautorovi skladby Slavomírovi Kvasňovskému odpísali na prvú správu, keď nás oslovil, či by sme o jeho novinke neinformovali našich čitateľov. Podobné názory sa objavujú aj v komentároch pod videom, napriek tomu sme sa skladbe rozhodli dať priestor a zverejniť tento článok, pretože potenciál tam určite je. Nižšie si môžete prečítať niečo o autoroch aj o tom, čo o skladbe hovoria oni.


Hudba je viac ako biznis

S prvotným nápadom na skladbu a spoluprácu prišiel Slavomír Kvasňovský. 22-ročný bubeník hru na bicie začal študovať už v deviatich rokoch na základnej umeleckej škole. Ako pätnásťročný nastúpil na Súkromné konzervatórium v Nitre, kde štúdium úspešne ukončil minulý rok. Vo svojom hudobnom vzdelávaní bude ďalej pokračovať na Janáčkovej akadémii múzických umení v Brne, kde ho prijali na katedru bicích nástrojov.

Popri štúdiu na konzervatóriu hral tri roky v pop-punkovej kapele Známe Tváre, s ktorou po vydaní debutového albumu odohral množstvo koncertov a festivalov. Neskôr vydal vlastné CD s názvom Rapunk, kde v siedmich skladbách spolupracoval s rôznymi hosťami z rapovej a punkovej scény. Na tento projekt nadväzuje aj čerstvá novinka Čo je trend?!, ktorej rytmickú formu podľa vlastných slov zložil asi pred rokom. "V štúdiu som nahral kompletnú sadu bicích a priamo do nej sa skladali melódie a spev, ktoré skomponoval Šimon. Textovo zachytáva tému o hudobnej slobode a slobodnom životnom štýle," približuje skladbu mladý bubeník.

Jeho slová potvrdzuje aj samotný autor textu a spoluautor hudby Šimon "Swibidie" Švidraň, ktorý sa o skladbe vyjadril obšírnejšie: "Touto piesňou mienim vyjadriť svoju nezávislosť v mojej umeleckej činnosti na Slovensku. Aranžmán skladby mapuje môj život od momentu, kedy som začal vnímať kapelovú hudbu ako súhru viacerých nástrojov. To bolo na základnej škole. V puberte som sa nechal strhnúť hip-hopom a jeho princípmi. Preto v Čo je trend?! spájam obsiahlejší text s jednoduchou melodikou v hlase. Základ pop rocku tvoria vokály a potom gitarové, klávesové a bicie nástroje. Okrem bicích som v tejto skladbe nahral všetky ostatné nástroje. Vďačím za to môjmu predošlému hudobnému vzdelaniu, ktoré mi dala ZUŠ a Konzervatórium v Žiline."

"Od Slava som dostal nahrávku jeho kompozície na biciu sadu. Najskôr som sa rozhodol sadnúť si za klavír, vznikla hudba. Intro, časť A, centrálny motív, premostenie atď. Následne som napísal text. Aby z toho vznikla muzika, bolo potrebné nakomponovať basu a gitary. To už bola práca v nahrávacom štúdiu. V mojej tvorbe započujete veľa jazzových prvkov. Nepomôžem si, pokiaľ chcem tvoriť od srdca a byť originálny. Jazz a inštrumentalita pre mňa predstavujú kľúč k tejto ceste. Hudba pre mňa znamená viac ako biznis. Prajem si, aby slovenská scéna poskytla väčší priestor umelcom - tvoriacim vlastný prúd a otvorenejšie slovenské publikum."

Či už vás skladba svojou neuhľadenosťou a dynamikou oslovila, alebo k nej máte svoje výhrady, s touto myšlienkou sa jednoznačne dá stotožniť. Aj preto sme sa rozhodli mladú dvojicu podporiť, navyše je jasné, že to s hudbou myslia vážne a pracujú na sebe. Obom držíme palce v ďalšej tvorbe.

Text: Hudba.sk
Foto: Youtube