Slovenská speváčka a skladateľka Zuzana Mikulcová sa teší v Čechách aj na Slovensku čím ďalej väčšej popularite. Posledný album Dievča zožal priaznivé kritiky na Slovensku a úspešné české turné potvrdilo, že aj v Čechách má stále väčšie zázemie. Teraz prichádza s unikátnym medzinárodným projektom Fúzie, kde spája umelcov z Čiech, Slovenska a Maďarska.

Jedná sa o projekt, ktorý poslucháčovi priblíži rôznorodých umelcov a ich krajiny po hudobnej aj vizuálnej stránke. "V čase karantény som si urobila také mini Fúzie s názvom #nahrajmi a vyzvala som kamarátov a fanúšikov, aby mi poslali nejaké nahrávky. Prostredníctvom sociálnych sietí sme si mohli aspoň na diaľku zahrať a mohli spoločne tvoriť. Má to skvelé ohlasy, čo ma nesmierne teší," hovorí speváčka o svojich aktivitách.

Zároveň predstavuje Zuzana prvý singel s názvom Nádeje, ktorý bude otvárať pripravovaný album. "Pieseň Nádeje je moja srdcovka. Napísala som ju po jednej prežúrovanej noci s kamarátmi zo školských čias, ktorí stratili ideály o živote a ľuďoch. Naopak, ja sa snažím v ľuďoch vidieť to pozitívne. Preto vznikli Nádeje, aby sme ich nestrácali," prezrádza s úsmevom o novej piesni Zuzana.


Spoluautorom hudby a producentom singla Nádeje je dlhoročný spolupracovník Zuzany, Andrej Hruška (Celeste Buckingham, Lucie Bílá, Katarína Máliková). Videoklip vznikol v réžii Dominika Janovského v Zuzaninom rodnom meste Rimavská Sobota. Singel, ktorý vznikol na Slovensku v dobe koronavírusovej karantény, vychádza v českom vydavateľstve Tranzistor v distribúcii firmy Supraphon.

Zuzana Mikulcová má na konte už dva autorské albumy a na slovenskej scéne sa teší pozitívnemu záujmu. Vo svojom autorskom projekte spája vlastné slovenské texty s pop-soulom a s prvkami elektronickej hudby. Ako hosť vystúpila pred Lisou Simone a José Jamesom v Slovenskom rozhlase a Jamesom Bluntom v NTC v Bratislave. Minulý rok nahrala s rapermi Vecom a Tonom S (Ultrazvuk) skladbu Tváre slobody k výročiu nežnej revolúcie, ktorú odprezentovali aj na Koncerte pre všímavých – ocenenie Biela vrana.

Predstavila sa tiež na vystúpeniach Peter Lipa – 75 rokov v plnom nasadení, cenách Via Bona Nadácie Pontis, Igric 2019, v televíznych reláciách Advent 2016 v RTVS, Legendy popu, Zlaté časy a ako hudobný hosť vystúpila v relácii Trochu inak v SND. V roku 2010 sa stala Novou tvárou slovenského jazzu. Ako autorka sa taktiež podieľala na aktuálnom albume Lucie Bílej – Ta o mně.



Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol David Landštof. Text správy sme upravili.

Foto: Dominik Janovský

Súvisiaci interpreti: Zuzana Mikulcová