Už v poradí piaty singel z pripravovaného albumu Pursuits In 2ife:Vortex Fragoris, ktorý má vyjsť 17. augusta, ukazuje kapelu Iako Bei opäť v novom svetle. Skladba kombinujúca hard rock s funk rockom má nádych 70. rokov a vytvára tak kontrast k zvyšku albumu, ktorý čerpá inšpiráciu prevažne z 80. rokov. Nechýba tu hammond, bezpražcová basová gitara, saxofónové sólo, úderné bicie, zborové refrény či veľký hlasový rozsah speváka.

"Skladbu by sa dalo opísať aj ako kombináciu kapiel Deep Purple, Queen a Iron Maiden," povedal spevák a basák kapely Roman Jakobej. Volá sa Fanhaters, čo je kombináciou slov fan (fanúšik) a hater (ten, čo nenávidí), sú to teda fanúšikovia, ktorí ale svoj obdiv a uznanie vyjadrujú dislikeovaním a písaním negatívnych komentárov. "Tento text v sebe zahŕňa vyše dekádu skúseností s hatermi, alebo teda skôr fanhatermi," dodal s úsmevom frontman.

Videoklip túto tematiku rozvíja ešte ďalej. V hlavnej úlohe sú štyria rôzni hateri, z ktorých každý má svoje označenie, svoju osobnosť, svoj typ písania, svoje dôvody, svoje odporúčané videá a podobne. V klipe postupne vidíme, ako píšu komentáre na rôzne predchádzajúce klipy kapely a zároveň aj na ten súčasný. Na konci každý z haterov dostane priestor na to, aby to spravil lepšie, ako kapela, ktorú kritizoval. Vidíme však len zahanbené a zmätené pohľady. "Každý vie byť haterom, netreba na to žiadny špeciálny talent," doplnil klávesák Šimon Majerník.

O klip sa postaral Dominik Kopec, ktorý kapele točil klip aj na skladbu Lonely Crossings, o scenár Nikola Čabáková spolu s Romanom, postavy haterov si v klipe zahrali Štefan Šoltés, Nathaniel Sansom, Peter Mitrík a Kinga Fehérová, na bicích Jakub Mihaľov a na saxofóne Bibiána Pavlíková. Klip sa točil v kultúrno-kreatívnom centre Kláštor v Rožňave. Na nahrávke hrá na bicích Viliam Stanek a na saxofóne Lukáš Magoč. Vznik skladby ako aj albumu podporil Fond Na Podporu Umenia.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Roman Jakobej.