Do radov šesťdesiatnikov dnes vstupuje pesničkár Jaromír Nohavica. Rodák z Ostravy je na scéne už vyše 30 rokov a patrí medzi najvýznamnejšie postavy českej hudobnej scény s tisíckami fanúšikov aj na Slovensku a v Poľsku. Už o necelý mesiac, 4. júla, sa predstaví na výnimočnom koncerte na hrade Červený kameň.

Spevák, skladateľ, textár, gitarista a hráč na heligónke Jaromír Nohavica pri príležitosti okrúhlych narodenín poskytol krátky rozhovor pre TASR, v ktorom uviedol, že minulosť príliš hodnotiť nechce. Podľa svojich slov sa teší najmä na to, čo ho ešte len čaká. "Ak dovolíte, bol by som optimistický a namiesto obzretia sa dozadu na tých 30 rokov by som skúsil pozrieť sa dopredu. Keby bolo ešte pár takých rokov, bol by som rád. Pretože čo bolo - bolo, je to krásne, ale nádherné bude aj to, čo je pred nami. Teším sa," povedal dnešný jubilant.

Jedna z najnovších skladieb s jeho účasťou vyšla na albume Inzerát skupiny Kryštof - je ňou duet s Richardom Krajčom Křídla z mýdla, ktorý bol nominovaný na cenu Anděl v kategórii skladba roka. "S Richardom sa poznáme dlhé roky, bol som krstným otcom ich prvého albumu. Už od tej doby sme si sľubovali, že nahráme spoločnú pesničku. Podarilo sa to až teraz, napísal ju Richard, nahrali sme ju na ich album. Teraz je rad na mne, aby som duet pre nás dvoch napísal ja a Richard bude hosťovať na mojej platni," doplnil jubilant.

K príprave nových pesničiek však dodal: "Pesničky nechystám nijak programovo, skôr ako ide život, ako to vlastne robím už dlhé roky. Pesničky skladám, ukladám si ich do toho 'svojho batohu' a keď príde čas a konštelácia, tak ich vyberiem a nahrám ich. Ešte cítim, že teraz čas nie je."


Návrat na Červený kameň

V súčasnosti sa tak venuje najmä koncertovaniu, slovenskí fanúšikovia sa opäť dočkajú už 4. júla na hrade Červený kameň pri Častej, kam sa vráti po necelých piatich rokoch. V auguste 2008 tam odohral pamätný koncert, na ktorí fanúšikovia spomínajú dodnes. Po aprílovom slovenskom miniturné sa tak chystá niečo naozaj špeciálne. "Na koncert Jarka Nohavicu sa veľmi teším. Som rád, že prijal naše pozvanie. Rád vyhľadáva priestory pod holým nebom, kde by v harmónii s prírodou vynikla jeho hudba i texty. Tak tomu bude aj na hradnej lúke pri Červenom Kameni. K dispozícii je posledných 1500 kusov vstupeniek, ich cena je 17 eur," uviedol dnes organizátor Pavol Maruščák z agentúry Dr. Horák.

"Už mnoho rokov sa po tomto svete pohybujem ako človek s gitarou. Je to činnosť, za ktorú dostávam peniaze, aby som si mohol kúpiť krásne knihy, platne, aby som mohol finančne zabezpečiť svojich blízkych, jednoducho aby som mohol fyzicky aj psychicky žiť. Nie som človek 'dostredný', spejúci k jednému bodu, ale skôr 'odstredný', ktorý sa prostredníctvom širokej palety skúseností uberá k pravde. Kiež by som nemusel meniť. Život pesničkára nie je pohodlný, ale je úžasný," vysvetľuje svoj životný postoj. K jeho životnému jubileu vydala v máji spoločnosť EMI výberovku s názvom Tenkrát. Viac informácií

Biografia

Jaromír Nohavica sa narodil 7. júna 1953 v Ostrave a svoju prvú pieseň napísal už ako osemročný. Na gitare hrá od trinástich rokov, hoci jeho otec chcel, aby hral na husle. Vyštudoval strednú všeobecno-vzdelávaciu školu v Ostrave a potom strednú školu knihovnícku v Brne. Začal tiež študovať na Vysokej škole banskej v Ostrave, avšak nedokončil ju. Vystriedal niekoľko zamestnaní, pracoval ako robotník aj ako knihovník, od roku 1981 je umelcom na voľnej nohe, pričom začal ako textár.

V tomto odbore sa preslávil textom Lásko, voníš deštěm, ktorý naspievala hviezda českej populárnej hudby Marie Rottrová. Písal i pre ďalších interpretov (napr. Věra Špinarová, skupiny Atlantis, Noe, Majestic), no už v 80. rokoch začal so svojou tvorbou aj sám koncertovať a postupne sa vypracoval na najúspešnejšieho českého pesničkára. Prvé vlastné vystúpenie mal v marci 1982 na Folkovom kolotoči v Ostrave a už rok na to vyhral anketu divákov na národnom finále Porty 1983 o najvýraznejšiu osobnosť.

V roku 1988 vyšla jeho prvá LP platňa Darmoděj. Ďalšími albumami boli Osmá barva duhy (1989), V tom roce pitomém (1990), Mikimauzoleum (1993), a Divné století (1996), za ktorú získal českú grammy. V roku 2000 nahral album Moje smutné srdce. V roku 2002 hral hlavnú úlohu vo filme Petra Zelenku Rok ďábla, ktorý neskôr získal cenu Český lev. V novembri 2003 vyšiel album Babylon a v septembri 2006 CD+DVD Doma. Na konte má tiež koncertný album Ikarus, vydaný 11. januára 2008 a live záznam na CD a DVD Jarek Nohavica v Lucerně, ktorý vyšiel 7. júna 2009.

Pri 20. ročníka udeľovania výročných cien českej Akadémie populárnej hudby Anděl 2010 bol 23. februára 2011 Jaromír Nohavica vyhlásený ako najúspešnejší mužský interpret dvadsaťročia a získal ocenenie Anděl dvadsaťročia. V júni 2012 vydal nový štúdiový album Tak mě tu máš, ten získal v marci ocenenie českej akadémie populárnej hudby Anděl 2012 ako najpredávanejší album. V ostatných rokoch vydával aj tzv. Virtuálky, ktoré si fanúšikovia môžu zadarmo stiahnuť z internetu. Nohavica má na konte také hity ako Kometa, Ostravo, Ještě mi scházíš, Když mě brali za vojáka, Zatímco se koupeš, Těšínská, Zítra ráno v pět, Bláznivá Markéta, Fotbal, Sarajevo, Mikymauz či Až to se mnu sekne


Zdroj: TASR, Propaganda House (Nora Krchňáková)
Foto: PR

Súvisiaci interpreti: Jaromír Nohavica