Smrť bývalého bubeníka skupiny Tublatanka Juraja Černého, ktorá prišla náhle a nečakane vo februári tohto roku, skupinu a jej lídra Maťa Ďurindu hlboko zasiahla. Spevák svoj smútok spracoval do novej skladby, ktorá je poctou pre zosnulého hudobníka.

"Pomyslenie, že Ďuro už nechodí po tejto zemi, je pre mňa mimoriadne smutné. Spolu sme založili Tublatanku, prežili sme časť života v spoločnej partii a pri všetkých činnostiach a aktivitách spojených s Tublatankou. Nášmu nečakane a predčasne zosnulému kamarátovi - bubeníkovi sme zložili pieseň na pamiatku, ktorá je poctou jeho práci, životu a kamarátstvu s nami. Má príznačný názov - Spomienka na Ďura Černého (Šlabikár 10)," hovorí líder kapely Tublatanka. "Cítil som v duši, že potrebujem spracovať Ďurov odchod do rockového neba naliehavou lyrickou piesňou, ktorú nemohol pocitovo otextovať nikto iný ako Martin Sarvaš, ktorý Ďura poznal ešte skôr ako ja, a ktorá bude mať v sebe jasný odkaz."

Maťo Ďurinda ďalej približuje vznik skladby, ktorú začali skladať a nacvičovať približne dva týždne po pohrebe Ďura Černého. "Hudbu sme nahrali tak, ako za starých čias. Skladbu sme odohrali akoby naživo v štúdiu s minimom gitarových dohrávok, naspievali a zmixovali sme ju za jeden deň. Martin Sarvaš, ktorý nám textoval pesničky od zrodu Tublatanky, s Černým boli kamaráti a dobre sa poznali, sa opätovne zhostil svojej úlohy skvele. Ku koncu piesne sme zakomponovali aj kúsok spomienky na Ďurovu obľúbenú pesničku - Mám rád veci nemožné z prvého albumu. Ďurovi imponoval veselý surealistický text tejto piesne a vyžíval sa v gitarovom sóle zahranom na jednom tóne už keď táto vec vznikala, rovnako ako vždy keď sme ju hrali na koncerte," dodáva spevák, gitarista a skladateľ.


Novinku Spomienka na Ďura Černého (Šlabikár 10) kapela zverejnila spolu s videom, ktoré je zostavené z prevažne starých čiernobielych fotiek z rokov 80-tych a 90-tych a krátkych videosekvencií. Spevák ich vyhľadal v archíve kapely a video z nich urobil kamarát Tublatanky, grafik Václav Rainiger. Skladba je síce ovplyvnená smútkom, ale zároveň je prvou nahrávkou z pripravovaného nového albumu Tublatanky. Súčasný bubeník kapely Peter Schlosser sa vžil do toho, ako by v tejto piesni asi bubnoval nebohý Ďuro a snažil sa part bubnov zahrať tak, akoby tam bol samotný bývalý člen Tublatanky.

"Naše piesne s názvom a číslom Šlabikára vždy odzrkadlujú obdobie, ktoré skupina práve prežíva," naznačuje atmosféru pripravovaného abumu Maťo Ďurinda. "Fanúšikovia, ktorých Ďuro Černý má veľmi veľa doma na Slovensku aj v Čechách, si môžu zaspomínať práve pri tejto piesni a videoklipe. Aj pieseň aj klip sú poctou legendárnemu bubeníkovi, ktorý všetkým, čo ho poznali, či už osobne alebo cez jeho prácu, naozaj veľmi chýba."

Redakciu informovala za skupinu Tublatanka PR manažérka Anna Olvecká.

Foto: archív skupiny

Súvisiaci interpreti: Tublatanka