Speváčky Katarína Koščová, Zdenka Predná a Sisa Fehér, v galantnom sprievode herca Juraja Baču, zaspievajú nesmrteľné piesne Melánie Olláryovej v nových aranžmánoch Martina "Majla" Štefánika a Jureša Líšku. Premiéra galakoncertu venovaného rodáčke z Nových Zámkov sa uskutoční za prítomnosti divákov už v piatok 11. júna v miestnom Kine Mier.

Odkaz Melánie Olláryovej, ktorej spevácka kariéra trvala viac než 40 rokov, sa tak symbolicky vráti do Nových Zámkov, kde sa sa naučila spievať na miestnom konzervatóriu a kde k nej hrdo hlásia aj prostredníctvom titulu čestná občianka mesta. Pocta je legendárnej speváčke s názvom Melánia Olláryová - prvá dáma zo Zámkov je umocnená aktuálne prebiehajúcim projektom celonárodného významu Vzdušné zámky / Mesto kultúry 2020-2021.

O novú podobu Olláryovej piesní sa postarali Martin "Majlo" Štefánik (klavír, aranžmány), známy z projektu Ľudové Mladistvá, spolu s lídrom skupiny Fallgrapp Jurešom Líškom (perkusie, sampling, aranžmány) a sprievodnou kapelou v zložení Jakub Kačic (bicie), Michal Šelep (kontrabas, basgitara) a Juraj Holoda (gitara). Majlo, ktorý je veľkým priaznivcom tvorby Mariána Vargu sa vrhol na štúdium skladieb interpretovaných Melániou Olláryovou, ktoré jej skomponovali Gejza Dusík, Ján Siváček, Karol Elbert, Pavol Zelenay a mnohí ďalší významní skladatelia z éry štyridsiatych a päťdesiatych rokov 20. storočia.

Poslucháčmi obľúbené obdobie veľkých tanečných orchestrov a inšpiračných zdrojov zo swingu, tanga či foxtrotu je odrazom slávnej éry americkej hudby v československom kontexte. Nové aranžmány piesňam plným nezabudnuteľných melódií dodajú lesk a budú atraktívnejšie aj pre mladú generáciu, ktorá našla zaľúbenie v soule, swingu a jazze.

Melánia Olláryová - prvá dáma zo Zámkov Zdroj: Jakub Mikula

Slová plné nehy, vášne, radosti zo života aj obavy zo sklamania, ktoré zneli v podaní Melánii Olláryovej, budú spievať významné slovenské speváčky. Každá z nich má individuálny prístup k interpretácii, ktorá vyplýva z ich životných skúseností a žánrového rozptylu. Na spoločnom javisku sa po rokoch opäť stretnú Katarína Koščová a Zdenka Predná, aby navzájom doplnili svoju energickosť a spontánnosť. Z Kodane priletí Sisa Fehér, ktorá svojím prednesom tvaruje moderný jazzový spev s improvizačnými presahmi.

Sólové speváčky doplní trio vokalistiek zložené z Kristíny Smetanovej, Niny KollárovejEriky Rein. Spevácke party sú uvádzané v rôznych kombináciách, takže výsledok bude veľmi zaujímavý a pestrý. Vybraných dvanásť piesní má nostalgiu dávno prežitej aj stratenej lásky. Príbeh je popretkávaný ľúbostným vzťahom medzi mužom a ženou v rôznych fázach. Dejom bude sprevádzať postava Muža v stvárnení herca Juraja Baču. O koncept a réžiu sa postaral Jozef Charfaoui. Scénické prevedenie koncertu dopĺňajú animované vizualizácie od grafického dizajnéra a ilustrátora Jakuba Mikulu.

Lístky na výnimočný koncert, ktorý spája desaťročiami overené piesne s energiou a prístupom mladej generácie hudobníkov a interpretov, sú v predaji v sieti Predpredaj.sk. Kapacita je obmedzená podľa aktuálneho Covid automatu v okrese Nové Zámky.

Vstupenky:  

Facebook event

Projekt Melánia Olláryová - prvá dáma zo Zámkov z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Zdroj: Music Press Production
Foto: koláž Hudba.sk, vizuál: Jakub Mikula

Súvisiaci interpreti: Melánia Olláryová