Mestské divadlo Actores a Mesto Rožňava uvedú v sobotu 8. júna šiesty ročník medzinárodného jazzového festivalu Gemer Jazz Fest za účasti hudobníkov zo Slovenska, Maďarska, Českej republiky a Nemecka.

Festival sa koná na doskách Mestského divadla Actores v Rožňave. Snahou divadla je priblížiť a sprístupniť jazz tej najlepšej kvality počas jednodňového sviatku hudobného umenia, ktorý spája hudobníkov zo Slovenska a zo zahraničia na jednom mieste na Gemeri.

Diváci si budú môcť vypočuť umenie skvelých jazzových formácií, ktorými sú Lukáš Oravec Orchestra a Arpád Farkaš Kvartet. O žánrové vybočenie a spestrenie sa postará obľúbená world music kapela Hrdza. Slovom bude festival sprevádzať herečka, speváčka a moderátorka Silvia Donová. Vstupenky sú v predaji v sieti Predpredaj.sk.

Úvod festivalu bude patriť veľkému, medzinárodne úspešnému big bandu Lukáš Oravec Orchestra. Jeho lídrom a zakladateľom slovenský jazzový trubkár, skladateľ a producent Lukáš Orchestra. Zaujal už vo veľmi mladom veku v súťažnej prehliadke Mladé tváre slovenského jazzu súťaže, kde získal ako líder kvarteta aj cenu za interpretačný výkon. V roku 2013 vydal debutový album, za ktorý získal prestížne ocenenie Esprit za najlepší slovenský album roku.

V štrnásťčlennom zoskupení Lukáš Oravec Orchestra účinkujú poprední hudobníci z Česka, Slovenska, Nemecka, Maďarska i USA. Významným skladateľským vkladom prispieva do repertoáru sám kapelník, dôležitou postavou 13-členného big bandu je tiež kontrabasista Pavel Klimashevski, ktorý sa ujal zároveň pozície dirigenta. Najnovším albumom big bandu je nahrávka Big City Moods, vyšla vo februári tohto roka.

Arpád Farkaš Kvartet je slovensko-maďarské zoskupenie, ktoré tvoria Arpád Farkaš (klavír), Peter Solárik (bicie), Oláh Kálmán Jr (saxofón) a Jónás Géza (kontrabas). Obidvaja sú skvelí maďarskí hudobníci a skladatelia a koncertujú na prestížnych pódiách doma i v zahraničí.

Festival ukončí netradičný hudobný hosť jazzového festivalu, kapela Hrdza. Prešovská skupina pôsobí na scéne world music už 25 rokov, od roku 1999. Silné hlasy, špičkoví hudobníci a šikovne spracované piesne miešajú staré s novým do príjemného zvuku. Hrdza je známa najmä svojimi vlastnými piesňami, v ktorých čerpá zo slovenskej hudobnej tradície (Taká sa mi páči, Košieľočka) ale aj úpravami ľudových piesní (Štefan, Divčata, Mám ja orech).

Kapela vydala päť štúdiových albumov a jeden výberový album. Album Neskrotený (2018) bol veľmi dobre hodnotený nielen fanúšikmi a medzinárodnými odborníkmi na world music. V apríli 2019 vďaka tomu dosiahol štvrté miesto v prestížnom medzinárodnom rebríčku World Music Charts Europe (WMCE), v ktorom redaktori 42 rozhlasových staníc z 24 krajín Európy hodnotia aktuálne albumy z celého sveta. Je to historicky najvyššie miesto, aké dosiahla slovenská kapela v tomto rebríčku fungujúcom od roku 1991.

O tom, že Hrdza má skutočne medzinárodné publikum, svedčí jej úspech na Youtube. Najsledovanejší videoklip k skladbe Štefan má už viac ako 40 miliónov pozretí a je pravdepodobne najsledovanejším slovenským hudobným klipom v zahraničí. Vo februári 2020 prispela Hrdza svojou úpravou piesne Slovensko moje, otčina moja k filmu Sviňa. V roku 2023 vyšiel v poradí šiesty štúdiový album Čo mi je, to mi je. Vyšlo z neho niekoľko singlov s videoklipmi, tým najnovším je klip k šansónom inšpirovanej skladbe Ľalia.

Samotný región Gemer, v ktorom sa festival koná, patrí medzi najkrajšie, no zároveň najmenej prebádané časti Slovenska. Je tak ideálnou destináciou aj na príjemne strávený víkend. Vďaka kultúrnym pamiatkam, ktoré ponúka, je obľúbeným miestom pre výletníkov každého veku.

Profesionálne mestské divadlo Actores pôsobí v centre Rožňavy už od polovice 90. rokov, práve v septembri tohto roka oslávi  30. výročie svojho založenia. Okrem úspešnej tvorby a prezentácie divadelných produkcií doma i v zahraničí vo svojom nádhernom priestore plní aj funkciu mestského kultúrneho centra a zastrešuje rôznorodé žánrové podujatia. Okrem iného je aj organizátorom medzinárodného festivalu alternatívnych divadiel Tempus Art. Do Rožňavy zároveň prostredníctvom jazzového festivalu prináša skvelých hudobníkov.

Gemer Jazz Fest sa v Mestskom divadle Actores koná 8. júna o 19:00.

Vstupenky: Predpredaj.sk

Festival z Verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.   

Redakciu Hudba.sk informoval manažér divadla Róbert Kobezda. Správu sme upravili a doplnili.