Česká legendárna rocková formácia Pražský výběr známa niekoľkým generáciám obsadí 18. júla Zelenú vodu na festivale Legends day. V amfiteátri pod holým nebom okrem obľúbeného českého rockbandu, ktorý zahrá v pôvodnej zostave, vystúpia aj slovenskí The Buttons a Fermata.

Skupina Pražský výběr sa začala formovať v polovici 70. rokov ako odnož jazz-rockového Pražského Big Bandu. Po vydaní albumu Žízeň (1978) však zanikla. V roku 1980 gitarista Michal Pavlíček navrhol bývalému členovi Pražského výběru Michalovi Kocábovi spoluprácu na projekte pod rovnomenným názvom – Pražský výběr. Skupina sa prihlasovala k novému rockovému prúdu, hudobníci sa začali obliekať do bizarných odevov, nie rockových a nosili masky a parochne.

Zostava sa v priebehu niekoľkých rokov a po obmenách ustálila na štyroch stálych členov Michal Pavlíček (gitara, spev), Michael Kocáb (spev, klávesové nástroje), Jiří Hrubeš (bicie nástroje) a Vilém Čok (basová gitara, spev). V roku 1982 nakrútili s režisérom Jurajom Herzom film Straka v hrsti, ktorý ihneď skončil v trezore a spoločne s koncertmi v Hradci Králové viedol aj k úplnému zákazu kapely. Tak skončil aj debutový album s rovnomenným názvom Straka v hrsti. Vydali ho až o šesť rokov neskôr.

Kapela dodnes znamená pojem pre celú generáciu rockových fanúšikov. V roku 1989 začali nakrúcať aj film o ich histórii vo vypätých časoch s názvom Prážákům, těm je tu hej. Dokončili ho po Nežnej revolúcii. Významným bol člen kapely Michal Kocáb, ktorý sa pričinil o odchod ruských vojsk z územia ČSR, na počesť čoho usporiadala kapela turné, ktorého sa zúčastnil aj Václav Havel a ako hosť vystúpil tiež Frank Zappa. Skupina funguje dodnes a celkom vydala deväť albumov.


Okrem jazz-rocku aj slovenský bigbít

Jednodňový festival plný českých a slovenských rockových legiend otvorí skupina The Buttons pochádzajúca z Bratislavy. Takzvaní slovenskí Rolling Stones vznikli už v roku 1964. V roku 2007 sa skupina po odmlke rozhodla znova skúšať a hrať, vďaka úspechu na koncerte PKO Legendy´60. Líder skupiny Dodo Šuhajda je spoluautorom knihy Slovenský bigbít (2008), ktorá bola ocenená cenou Krištáľové krídlo a medzinárodnou cenou Egona E. Kischa za literatúru faktu v roku 2009. Je aj autorom rovnomennéjo televízneho seriálu o začiatkoch bigbítu na Slovensku.

Ďalšou klasikou v poradí je slovenská inštrumentálna jazz-rocková zostava Fermata, ktorá funguje aj v súčasnosti (1973 – 2013). Dodnes vydala 11 štúdiových a 1 koncertný album. Vo svojom repertoári zahŕňajú aj niekoľko spievaných skladieb, s ktorými sa predstavili aj legendy ako Miro Žbirka, František Griglák, Pavol Hammel či John T. Dale. 

Cena vstupenky v predpredaji je 15 eur zatiaľ čo na mieste 20 eur. 

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Matej Šálek. 

Súvisiaci interpreti: Fermata, Pražský výběr