Najväčšia celebrita česko-slovenského rapu má známosti nielen v šoubiznise, ale aj vo svete hip-hopového undergroundu. Jednou z nich je výnimočný zjav českej scény David Steel, ktorý sa vracia po nútenej 18-mesačnej pauze zapríčinenej uväznením. Práve Rytmus bol jedným z tých, ktorí sa mu v ťažkých chvíľach neotočili chrbtom.

"Každý z vás, kto sa ocitnete na hrane, si dobre rozmyslite, či stojí za to zájsť až za ňu. Návrat späť býva neskutočne ťažký..." týmito slovami začína nový videoklip Davida Steela, ktorý sa vracia naspäť k hudbe po roku a pol, čo ho delili od slobody mreže cely. Svoje skúsenosti s odvrátenou stranou života a spoločnosti pretavil do autentickej osobnej výpovede. Tú umocňuje krátke filmové dielo s mimoriadne silnou atmosférou, z ktorej behá po chrbte mráz.

"Videoklip nie je žiadnym výmyslom či pózou, ktorá by mala znevažovať či inak napádať väzenský systém, ba naopak, jedná sa o tému z reálneho života, ktorá poukazuje na to, aký je život vrtkavý a ako sebemenšia chyba môže dostať kohokoľvek niekam, kde by nikdy nechcel byť. Záleží len na každom z nás, čo si z tejto životnej skúsenosti opísanej vo veršoch odnesie so sebou ďalej," odkazuje Steel svojim fanúšikom.

Cela 430 je názov cely, v ktorej raper strávil časť svojho života. Singel je predzvesťou albumu Scorpion, ktorý vyjde na jeseň vo vydavateľstve Mafia Records. Klip sa natáčal v Uhorskom Hradišti a zahrali si v ňom napríklad aj El Nino, profesionálny kulturista Dalibor Hájek, zakladatelia Mafia Records David a Tomáš Snášel, členovia skupiny DeFuckTo a ďalší. Patrika Vrbovského by ste však medzi väzňami a bacharmi hľadali márne - s ním sa David Steel stretáva až na konci videoklipu, keď ho piešťanský raper čaká pred väzením so svojím bavorákom a víta ho "späť v hre".

Mimochodom, David Steel si rok a pol za mrežami odsedel počas vyšetrovania multimiliónového daňového podvodu, do ktorého sa podľa polície zaplietol, nakoniec ho však neodsúdili. Zaujímavý rozhovor s ním priamo z väzby si môžete prečítať na stránke Mafia Records.


Návrat Kontrafaktu sa blíži

Keď už sme Rytmusa opäť raz "zneužili" na klikanosť titulku, netreba zabudnúť ani na jeho vlastný návrat k pravému rapu, ktorý po rokoch koketovania s popom, tanečnou hudbou a šoubiznisom chystá so svojou bandou Kontrafakt. Momentálne je už isté, že očakávaný album vyjde tento rok, v pondelok (1.7.) dokonca Ego, Rytmus a DJ Anys natáčali pod bratislavským Prístavným mostom videoklip k pilotnému singlu Stokujeme vonku. Na nakrúcanie si zavolali aj fanúšikov s motorkami, štvorkolkami a bicyklami, fotky nájdete na stránke Refresher.sk.

Zdroj: Mafia Records (Tomáš Snášel), Refresher.sk
Foto: Mafia Records

Súvisiaci interpreti: Rytmus