Podieľal sa na ňom aj Martin Husovský z Komajoty, Peter Dobrík z Mukatada či dychár Marian Jaslovský pôsobiaci v O.B.D., Solid Move či Love 4 Money. Album vyšiel ako príloha hudobného časopisu Nový Populár. Predošlé dva albumy vydal Martin Chrobák tiež v spolupráci s časopismi.

Tretí autorský album slovenského pesničkára a gitaristu Martina Chrobáka Radosť & záujem vyšiel ako CD príloha druhého tohtoročného čisla časopisu Nový Populár. Po jeho predošlých platniach To bolo rečí... (CD Tip, 1998) a Ďaleko a pešo (Watt, 2000) vychádza novinka s dlhším odstupom.

Počas tejto doby sa Martin Chrobák striedavo úspešne venoval obžive, kreatívnej práci, rodine a športu. Priebežne popri tom zbieral a inicioval texty, ktoré by ho inšpirovali a s ktorými by sa v danej etape svojho života identifikoval. Ich autormi sú Andrea Kočalková, Zuzana Knezovičová a Pavel Oravec.

Svoju novú kolekciu jedenástich skladieb Martin Chrobák definuje ako podpis človeka v čase a zároveň svedectvo podpisu času na človeku. "Spoločným menovateľom je často tichý vnútorný rozpor medzi tým, kadiaľ sa život uberá a ako sme si ho predstavovali. Pesničky sú konštatovaním melanchólie bez sebaľútosti, radosti bez záujmu, sú svedkami splynutia s časom a kolobehom sezón, ale aj nádeje a potreby neuzatvoriť sa do hrošej kože ľahostajnosti a zostať otvorený všetkým druhom pocitov, emócií a empatie k tým, ktorí si nezaslúžia opak," hovorí.


Hoci kulisami zhudobnených príbehov sú skôr situácie, v ktorých človeku nebýva do smiechu, akcent sa kladie na nádej a potrebu prežiť zvyšný čas intenzívne a ak už nie vášnivo, tak aspoň vnímavo. Martin Chrobák patrí k strednej generácii predstaviteľov folkového žánru, do ktorého je radený od začiatku svojej verejnej aktivity, hoci nespĺňa všetky atribúty typického folkera a po hudobnej stránke často presahuje aj do iných štýlov.

Základným kameňom nového albumu boli naživo nahrané podklady v zložení gitara, basa bicie. Ďalšou vrstvou do zvukovej torty prispeli zo svojich domácich štúdií traja hráči na klávesové nástroje. Z východu to bol Martin Husovský (Komajota), z Banskej Bystrice Juraj Haško (100 múch, RND) a zo západu univerzálny klávesový mág Matej Maximilián Mikloš (Sisterhood Of Klangpedal, Cieľová skupina). Všetci traja posilnil v pesničkách presne to, čo bolo treba - tajomný nádych, expresivitu, či nostalgickú atmosféru.



Základ nahrávky bol zaznamenaný naživo v priebehu jedného dňa, jednotlivé piesne sa však do svojej konečnej podoby dostávali priebežne po dobu troch rokov. Na nahrávke sa totiž postupne zišlo až pätnásť hudobníkov z celého Slovenska a Moravy. Niektorí prišli osobne do štúdia na Kapitulskej ulici v Banskej Bystrici, iní uprednostnili tvorbu svojich partov v pohodlí domáceho štúdia.

Spomedzi sólistov možno vyzdvihnúť prínos jazzrockového huslistu Ľuba Šama, jeho ilustratívne schopnosti, akustický zvuk aj suverenitu, s akou svojím nástrojom orientuje v rozličných hudobných žánroch. Hráč na dychy Marian Jaslovský opätovne obohatil v štúdiových improvizáciách pesničky o frázy a zvuky, ktoré sa stávajú ich trvalou súčasťou. Suverénny rockový gitarista Martin Sabov (Marián Greksa) ponúkol zase svoj spevný tón a schopnosť komunikácie s podkladom.

"Špeciálne poďakovanie patrí zvukovému majstrovi Petrovi Dobríkovi zo skupiny Mukatado," dopĺňa Martin Chrobák. "Jeho nahrávacie PJ Sound Studio poskytlo vzniku CD okrem know-how a technického vybavenia aj množstvo času, ochotu a zanietenú spoluúčasť pri finálnom formovaní skladieb," opisuje pesničkár spoluprácu a vklad Dobríka.

Výrobu CD finančne podporili Fond na podporu umenia a SOZA.

Zdroj: Nový Populár
Foto: Waldemar Švábenský