Pred pár mesiacmi sme informovali o kurióznom dlhoročnom prípade "hudobného terorizmu" zo Štúrova, ktorý sa aktuálne dostal do novej fázy. Policajný vyšetrovateľ obvinil majiteľku domu na Kossuthovej ulici v Štúrove Évu Nothart z trestného činu nebezpečného prenasledovania.

"Vyšetrovateľ pripravuje návrh na väzobné stíhanie, majiteľka domu bude v policajnej cele čakať na rozhodnutie sudcu," povedala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Renáta Čuháková. Obvinenej hrozí trest odňatia slobody na šesť mesiacov až tri roky.

Áriu z Verdiho opery La traviata v podaní Plácida Dominga počúvajú obyvatelia Kossuthovej ulice v Štúrove 16 hodín denne už takmer 16 rokov. Štvorminútovú áriu sprevádzanú piskotom z reproduktorov s desaťsekundovou prestávkou začala Éva N. púšťať ešte na konci milénia. Susedom sa týmto svojráznym spôsobom chcela pomstiť za brechot psa, ktorý ju rušil pri práci.

V júni 2015 vydal primátor Štúrova predbežné opatrenie, v ktorom zakazuje obťažovanie občanov šírením reprodukovanej hudby. Na nasledujúce dva roky a tri mesiace sa "spievajúci dom" odmlčal a na ulici zavládlo ticho. Éva N. však predbežné opatrenie napadla súdnou cestou. Okresný súd nariadenie primátora odobril, rovnako tak krajský súd. Nariadenie primátora však stále nebolo právoplatné, pretože proti rozhodnutiam súdov sa Éva N. odvolala. V septembri minulého roka sa tak La traviata opäť rozozvučala Kossuthovou ulicou.

V marci tohto roka potvrdil predbežné opatrenie mesta z roku 2015 aj Najvyšší súd SR, spev Plácida Dominga však neumlčalo ani jeho rozhodnutie. Na podnet prokuratúry tak začala konať aj polícia, ktorá podľa slov Čuhákovej zistila, že obvinená konala v úmysle poškodzovať susedov.

Zdroj: TASR
Ilustračná fotografia: Facebook.com/PlacidoDomingo