Dve mladé rockové skupiny z východu Slovenska sa koncom leta prezentovali novými klipmi. Hoci žánrovo je medzi indierockovými No Brake a punkovejšie znejúcou partičkou Podfuck značný rozdiel, oba klipy majú mnoho spoločného. Ide o nízkonákladové videá, v ktorých hudobníci hrajú svoju hudbu v prírode a vládne v nich výrazne pozitívna atmosféra.

Mladá indierocková kapela No Brake, ktorej členovia pochádzajú zo Starej Ľubovne a Prešova, predstavila koncom augusta oficiálne video k singlu New Hope z ich debutového albumu Hands Indie Air. Videoklip ku skladbe, ktorú počas tohto roka hrávalo niekoľko slovenských rádií, sa nakrúcal v príjemnom prostredí ľubovnianskej prírody a na starom letisku pri Starej Ľubovni, pričom časť záberov bolo natočených aj pri travertínovom jazierku Kráter vo Vyšných Ružbachoch.

"Povedali sme si, že nebudeme točiť žiadny príbeh a nebudeme sa snažiť vkladať do videa nejaké hlboké odkazy. Všetko, čo sme chceli vyjadriť, je už povedané v samotnej piesni, ktorá je o tom, že aj v tých najťažších životných okamihoch sa to nakoniec vždy zlomí a človek v sebe zrazu objaví novú nádej. Preto sme sa rozhodli príliš nešpekulovať a nahrať jednoduché video v prírodnom prostredí, ktoré by nám do tohto optimistického textu o nádeji, ktorá sa neustále vracia, sedelo," povedal o novom videoklipe bubeník kapely Jozef Kaščák.

Dobrý klip môžete mať aj za 20 eur

Videoklip vyšiel kapelu naozaj lacno, no na výsledku to príliš nepoznať, pekné zábery z prírodného prostredia sa striedajú s "pohľadom" akčnej kamery GoPro. "O nahrávanie videa sa postaral náš kamarát Dave Mariančík. Zavolali sme ho, pretože sa nám páči, ako fotí, a okrem toho má aj kameru GoPro, ktorú sme pri nahrávaní chceli použiť. Strihanie klipu som potom robil ja sám, a tak nás celé video vyšlo iba na 20 eur za náklady pre Davea," vysvetľuje cenu klipu spevák a gitarista kapely Juraj Beňačka. 

Kapela No Brake už onedlho zverejní ďalší videoklip ku skladbe Point Of View. "Na novom klipe taktiež nezištne pracuje moja kamarátka Zuzka Čarnogurská z Ostravy, ktorá je zároveň našou veľkou fanúšičkou. Podľa scenára a niekoľkých kratších záberov to vyzerá tak, že sa máme na čo tešiť,“ prezradil o pripravovanom klipe basgitarista Martin Beňačka. Okrem toho kapela chystá jesenné turné, na ktorom vystúpi napríklad v Banskej Bystrici, Ružomberku, Prešove, Bardejove či vo Svidníku, a pracuje tiež na novom albume.


Podfuck má svoj Názor zvečnený vo videoklipe

Košická rocková kapela Podfuck vydala pred pár týždňami svoj druhý oficiálny videoklip. Vznikol ku skladbe Názor, ktorú vybrali v internetovom hlasovaní na Facebook stránke skupiny samotní fanúšikovia z ich minuloročného, prvého oficiálneho dlhohrajúceho albumu Znamenia. Ten obsahuje dvanásť piesní v štýle melodického hard rocku s punkovými motívmi a textami o problémoch mladých ľudí. Takou je aj vyše 10 rokov stará pieseň Názor o študentskom živote, na ktorý však členovia kapely spätne spomínajú v dobrom.

V jej refréne sa však objavil aj vulgarizmus, ktorý by v súčasnosti kapela vo svojej tvorbe asi nepoužila. "Skladba Názor je asi najstaršou vecou skupiny Podfuck, vznikla niekedy v roku 2002, keď sa skupina ešte len formovala. Vtedy sme mali 15-16 rokov, čo dosť počuť z obsahovej stránky textu. Od tej doby sa upravila len hudba, zatiaľčo text ostal pôvodný. Chceli sme, aby bola skladba autentická, tak sme ju ponechali aj s týmto vulgarizmom. Na tom texte nie je dôležité práve toto slovíčko, ale skôr to, čo sme prostredníctvom nej chceli ľuďom odkázať," vysvetľujú mladí rockeri.

Nasadenie videoklipu ku koncu leta nebolo náhodné, keďže Košičania chceli pripomenúť letnú bezstarostnú atmosféru, v ktorej sa celý text piesne nesie. "Chceli sme niečo veselé a letné, aby sa nám prostredníctvom obrazu podarilo zachytiť presne atmosféru leta, pohody a všetkého, čo s tým súvisí. Videoklip nám natáčali chlapci z Evil Production, s ktorými sme spolupracovali aj pri prvom klipe. Natáčanie prebiehalo prevažne v uliciach Košíc a v blízkom okolí, pre scenérie z lesa sme si zase vybrali rekreačnú oblasť Bankov," približujú detaily o klipe členovia skupiny.

Skladbu vybrali na videoklip fanúšikovia, no ako prezrádza bubeník Vlado Palai a basgitarista Alex, ľudia mali podobný vkus ako kapela. "Musíme povedať, že skladbu Názor sme už mali vybranú, ale keďže je to náš iba druhý klip, chceli sme sa v tomto utvrdiť. Napadlo nás, že ak si túto skladbu vyberú aj samotní fanúšikovia, bude naše rozhodnutie správne, čo sa aj potvrdilo. Tento postup sa nám  zdá byť celkom zaujímavý. Ide o akúsi hru medzi nami a ľuďmi z okolia. Nevylučujeme tento postup aj v budúcnosti."

"Videoklipy robíme hlavne preto, aby sme ukázali ľuďom aj kúsok seba. Keď si niekto pustí našu hudbu niekde v aute alebo na prehrávači, vníma našu tvorbu iba sluchom. Ak si však ľudia pozrú náš klip či prídu na koncert, vidia aj kúsok z nás. A videá sú dnes vo svete natoľko rozšírené, že si poslucháč skôr klikne na video a vypočuje si s ním aj skladbu, ako keby si mal proste pustiť mp3 bez obrazu... Máme takto väčšiu šancu dostať sa k viacerým poslucháčom a odovzdať im kúsok zo seba," myslia si o natáčaní klipov členovia skupiny Podfuck.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytli Jozef Kaščák za kapelu No Brake a Daniel Hevier ml. za skupinu Podfuck.

Súvisiaci interpreti: Podfuck