Tretí ročník festivalu OravaJazz sa bude konať 19. a 20. októbra v Dome kultúry v Námestove. Pre milovníkov kvalitnej hudby je pripravených sedem koncertov slovenského a zahraničného jazzu, medzi ktorými nebudú chýbať mená ako Peter Lipa, India Czajkowska či Janusz Kohut quartet.

Program festivalu otvorí dvadsaťčlenný Big band Žilinského konzervatória, ktorý je v súčasnosti pod vedením saxofonistu Mareka Pastiríka. Orchester počas svojej dlhoročnej existencie vychoval veľa vynikajúcich hráčov a môže sa tak pochváliť menami ako Radovan Tariška, Marián Ševčík, Miloslav Suchomel, Richard Rikkon a Klaudius Kováč.

Predstaví sa aj poľská speváčka India Czajkowska, ktorú bude na gitare sprevádzať David Kollar. Ten je okrem iného aj známym skladateľom filmovej hudby. David a India v rovnakej zostave vystupovali i na odovzdávaní hudobných cien Rádia_FM (reportáž).
 
Na záver piatkového programu sa predstaví rakúska kapela Stelzhamma, ktorá podľa jej lídra Charlyho Schmidta hrá takzvaný analógovo - akusticky swingovo - funky alpský etno štýl inšpirovaný folklórom Horného Rakúska. Kvartet tvorí saxofón, tuba, bicie a akordeón.

David Kollar feat. India Czajkowska - Traveling

Druhý deň v znamení slovenského jazzu

Počas druhého festivalového večera sa predstavia až štyri skupiny. Program odštartuje slovenský H projekt štvorice mladých hudobníkov (Andrej Hruška, Filip Hittrich, Jakub Hittrich a Samuel Šimek), ktorých dopĺňa počítač. Na pódium sa následne postaví Boris Čellár trio a poľská formácia Janusz Kohut quartet.

Festivalový program ukončí slovenská jazzová stálica, uznávaný spevák a skladateľ, zakladateľ a dramaturg popredného európskeho festivalu Bratislavské jazzové dni - Peter Lipa so svojou skupinou. 

Informácie pre Hudba.sk poskytol Andrej Namislovský, organizátor festivalu. Viac informácií nájdete na www.oravajazz.sk.

Foto: Stanči Karellová - Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Peter Lipa